Periferija/daljinskiRecenzije

Recenzija [WHDI adapter]: HP Wireless TV Connect – bežičan prijenos HD slike i zvuka

DOJMOVI NAKON KORIŠTENJA

hp-wireless-tv-connect-conn

Wireless TV Connect smo povezali na nekoliko Full HD televizora s mogućnošću 1:1 mapiranja piksela, no na niti jednom od isprobanih nismo uspjeli dobiti sliku preko cijelog ekrana najviše rezolucije, već je ona uvijek bila smanjena sa svih strana. Na Philips PFL5507H televizoru je s lijeve i desne strane bila cca. 2.8 cm široka crna traka, te oko 1.5 cm gore i dolje. Slika je bila proporcionalna, no nije bila pune rezolucije što se moglo vidjeti na tekstu, ikonama i finim detaljima na slikama i u videu.

hp-wireless-tv-desktop

Tokom korištenja smo uočili kako HP koristi svojevrsnu kompresiju signala kako bi smanjio obim prijenosa između adaptera, što se jasno moglo uočiti kod pomicanja kursora gdje se stvarao efekt roja mušica, sličan onom kod dinamične slike na digitalnoj televiziji. Intenzitet je varirao od jedna vidljivog pa do jasno vidljivog ovisno o podlozi. Kod uobičajenog pregledavanja direktorija ili surfanja internetom s optimalne udaljenosti od ekrana nismo uočili spomenute nedostatke.

[youtube id=”-RMUdqiJgWk” w=”600″ h=”337″]

Prijenos je dovoljne propusnosti da se bez problema prikazuju filmovi pune HD rezolucije i visoke propusnosti, tako da su sve isprobane MKV datoteke funkcionirale pravilno i bez posebno uočljivih nedostataka. Filmski takt od 24 sličice u sekundi je bio pravilno prikazan, bez prekidanja ili bilo kakvih blokiranja. Kompresija signala tu i tamo može doći do izražaja, konkretno smo ju uočili tokom gledanja filma Indiana Jones i Kraljevstvo Kristalne Lubanje, a gdje se na samom početku mogu vidjeti kompresijski blokovi na finim gradijentima neba. Zbog toga što se blokovi pale i gase na takvim površinama, mogu skrenuti pažnju na sebe i time smanjiti inače dobar dojam bežično prenesenog signala.

Preko HP 620 prijenosnog računala i njegove Intel integrirane grafičke kartice smo bez problema prenijeli različite rezolucije i frekvencije osvježavanja, od 800×600 pa do 1920×1080, od 24 do 60 sličica u sekundi. U odnosu na promjenu rezolucije na kabelom povezane zaslone, bežično povezivanje ima nešto sporiji odziv kod takvih promjena, no jednom kada se slika prikaže kašnjenja su minimalna. Kolika točno? Brojač koji se istovremeno vrtio na zaslonu HP620 prijenosnika i na televizoru pokazivao je kašnjenje signala od 0 pa do cca. 50 ms, uz najčešći rezultat od 20 ms, što je jako dobar rezultat koji osigurava konzistentne performanse i ukoliko je mrežno igranje u pitanju.

hp-wireless-tv-lag

Domet smo testirali noseći laptop tokom reprodukcije u susjedne prostorije, te provjerili kako se prijenos ponaša kada mu se na putu nađu zidovi, odnosno koliko daleko bez zidova može nesmetano slati signal. Unutar prostorije smo računalo pomicali gore-dolje, lijevo-desno, te se u niti jednom trenutku nije dogodio prekid prijenosa. U susjednoj prostoriji s 40 cm debelim zidom također je reprodukcija bila nesmetana. Nakon što smo otišli još jednu prostoriju dalje i dodali još jedan zid između uređaja, počelo je dolaziti do prekida signala – od kratkotrajnih s raznobojnim blokovima pa do potpunog nestajanja slike i zvuka. Optička vidljivost se zaustavila na cca. 9 metara, što je rezultat u skladu sa specifikacijama proizvođača (30 stopa odnosno 9 metara)

Na kraju slijedi komentar na zagrijavanje uređaja. Oba adaptera se prilično zagrijavaju tokom korištenja i nakon sat vremena slanja videa u HD rezoluciji zajedno s višekanalnim zvukom, postignute su slijedeće temperature:

  • PC adapter: 48.5 °C
  • TV adapter: 53.1 °C

(sobna temperatura 21 °C)

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!