Vijesti

Lenovo donosi 10 korisnih savjeta za štednju energije prilikom korištenja računala

Lenovo-savjeti-za-stednju-energije

Ekologija je uvijek u trendu, stoga je Lenovo odlučio malo educirati korisnike potrošačke elektronike, točnije računala, u cilju štedljivijeg korištenja energije. Neke metode možda već i znate, a neke možda počnete koristiti.

1. Podesite osvjetljenje monitora

Što je osvjetljenje monitora jače, to računalo koristi više energije. Kada ste u mračnoj sobi, smanjite osvjetljenje monitora, jer su vaše oči osjetljivije na svijetlo, te će smanjivanje osvjetljenja smanjiti naprezanje očiju.

2. Isključite screensaver

Screensaveri ne štede energiju. Zapravo, pojedini grafički zahtjevni screensaveri uzrokuju da računalo koristi dvostruko više energije i sprječavaju prebacivanje računala u stanje mirovanja. Prema podacima Agencije za očuvanje energije (EPA), isključivanjem screensavera korisnik može uštedjeti između 25 -75 američkih dolara godišnje.

3. Koristite LCD monitor

Liquid Crystal Display (LCD) monitori koriste između 50 i 70 posto manje energije u odnosu na Cathode Ray Tube (CRT) monitore. Koristeći LDC umjesto CRT monitor za vrijeme osmosatnog radnog vremena, može se uštedjeti više stotina kilovata godišnje.

4. Prebacite na način rada koji štedi energiju

Podesite monitor kako bi se nakon 20 minuta neaktivnosti prebacio na način rada koji štedi energiju, a na nakon 30 minuta neaktivnosti ugasio hard drive. Podešavanja se mogu napraviti putem ikone Power Options u sklopu Windows Control Panela. Podešavajući postavke možete smanjiti potrošnju energije kada ne koristite računalo.

5. Isključite računalo

Ukoliko nećete biti za računalom više od dva sata, isključite ga. U protivnome, računalo u prosjeku može potrošiti oko 100W iako ga aktivno ne koristite. Alternativa isključenju računala je prebacivanja u stand-by način rada. Unatoč uvriježenom mišljenju, svakodnevno isključivanje i uključivanje predstavlja pravilan način održavanja računala.

6. Isključite računalo iz struje

U prosjeku 40 posto električne energije koja se koristi za pokretanje uređaja u kućanstvima troši se dok su uređaji isključeni što predstavlja 10% ukupne potrošnji električne energije u kućanstvima. Isključivanjem uređaja iz struje možete smanjiti vaš račun za električnu energije i pomoći zaštiti okoliša. Jednostavno rješenje je uključivanje više uređaja u “lopova” kojeg onda možete jednostavno isključiti.

7. Isključite punjače iz utičnice

Punjače za prijenosna računala, tablete ili mobitele isključite iz struje kada je uređaj napunjen. Ukoliko to ne uradite, punjač će nastaviti trošiti jednaku količinu energije kao kada se uređaj puni, te ispuštati 35 do 70 kg ugljičnog dioksida svake godine.

8. Očistite operativni sustav računala

To će smanjiti statičko opterećenje jer će programi koji rade u pozadini koristiti više energije. Da biste provjerili statičko opterećenje, pokrenite Task Manager koristeći tipke Ctrl-Alt-Del.

9. Reciklirajte stara računala i periferne uređaje

Recikliranjem se opasni materijali uklanjaju, dok se plastični izdvajaju i ponovno koriste za proizvodnju novih proizvoda. Više o uslugama recikliranja tvrtke Lenovo i inicijativama recikliranja proizvoda u vašoj regiji možete saznati ovdje.

10. Kupujte zeleno

Pri kupnji računala potražite oznaku ENERGY STAR® (desno na naslovnoj slici), ocjenu energetske učinkovitosti uređaja. Računala s oznakom ENERGY STAR® prebacuje se u stanje mirovanja koje koristi 15W ili manje, što je oko 70 posto manje energije u odnosu na računala koja nemaju mogućnosti upravljanja potrošnje električne energije.

Izvor: Grayling PR

Adsense

Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Budalastine, sve koritite LCd manje trose i sl. a guraju ljudi napaojne od 1kW, u kofiguracije koje trose 200w. i sada bi trebao montiror da stedi nesto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!