VijestiZanimljivosti

Svemir je neopisivo velik…i ispunjen pikselima

Svemir-u-pikselima

Ovo je slika malenog dijela svemira (0,004%) dobivena od strane VISTA teleskopa (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy). Izuzev par zvijezda, svaki piksel svjetla na ovoj slici predstavlja cijelu galaksiju… a ovdje ih je više od 200.000,00!

Svaka od tih galaksija sadrži od deset milijuna do stotina bilijuna zvijezda. Cijela slika je 250MB JPEG formata koji je 17,000 x 11,000 piksela veličine (možete je preuzeti ovdje). Ako se ne usudite preuzeti originalan JPEG, dolje možete vidjeti djelić cijele slike:

Huge-universe

Sada je neke galaksije već moguće vidjeti u ovom primjeru, međutim, sve ove malene crvene točkice su također galaksije, svaka s milijunima, milijardama ili bilijardama zasebnih zvijezda. One su toliko daleko, prostorno i vremenski, da gledajući u njih sada zapravo gledamo unatrag u postanak svemira.

Na kraju krajeva, ova je slika, u originalnom zapisu, tako velike rezolucije da ju niti ne možemo vidjeti u punom sjaju na Full HD, a bome niti na 4K ekranima.. Tko zna kada ćemo moći, možda kad otkrijemo tajne svemira i inteligentan život koji nas promatra s druge strane.

[youtube id=”HEheh1BH34Q” w=”600″ h=”337″]

Izvor: Dvice

Adsense

Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Povezani tekstovi

8 komentara

      1. Ovim linkom na uvodnu špicu “Kontakta”, samo si me povukao za jezik…., film mi je prva liga, volim ga povremeno pogledat, a bio sam toliko zalu?en njime da sam si nedavno naručio preko Amazona isti na Blu-ray(u)…totalna uživancija !!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!