Audio-video uređajiMobiteli i tabletiTabletiVijesti

Apple službeno predstavio novi iPad tablet – zaslon 4x veće rezolucije nego iPad 2

new-ipad

Apple je danas u Yerba Buena centru za umjetnost u San Franciscu službeno predstavio svoj najnoviji tablet -treću generaciju iPada kojeg jednostavno zove “novi iPad”.  Appleov novi tablet donosi mnoge novosti, a ona najveća svakako jest četiri puta veća razlučivost 9.7″ velikog zaslona, a koja sada iznosi 2048 x 1536 piksela (4:3 format).

Veličina ekrana je ostala ista, format također, no novi ekran posjeduje ukupno 3.145.728 piksela, što je više od milijun više nego na zaslonu pune HD razlučivosti, te četiri puta više od sada doista male rezolucije od 1024 x 768 piksela koliko je imao iPad 2. Phil Schiller, dopredsjednik za globalni marketing u Appleu je izjavio kako će tekst na novom iPadu biti oštriji nego u novinama zbog gustoće piksela koja je takva da se s očekivane udaljenosti s koje će se ekran gledati, zasebni pikseli neće moći razlučiti. Gustoća piksela na zaslonu iznosi 264 piksela po inču, što je trenutno najveća gustoća dostupna na tabletima.

Apple zaslon naziva Retina Display, a pod tim istim imenom je reklamirao i onaj na iPhone 4 i iPhone 4s mobilnim telefonima. Retina Display je Appleov marketinški naziv za “20/20 vid”, a koji predstavlja donju granicu razlučivanja normalnog ljudskog vida.  Apple je tvrdio da se pri očekivanoj udaljenosti od 30 cm zasebni pikseli neće moći razlučiti i da veća rezolucija od korištene ne bi donijela oštriju sliku.  Dr. Raymond Soneira, predsjednik DisplayMate Tech. je izjavio u intervjuu za Wired kako unatoč doista izvrsnim karakteristikama zaslona, rezolucija ljudske retine je veća od one koju navodi Apple, te da ona iznosi oko 477 piksela po inču s navedene udaljenosti, odnosno 36 stupnjeva sekundi po pikselu. Kako bilo da bilo, Retina Display na iPhone mobilnim telefonima izgleda izvrsno, a sada takav zaslon dolazi i na novi iPad.

ipad3-new-ipad

Sam zaslon je IPS LCD s  bočno postavljenim LED osvjetljenjem, što će osigurati širok kut gledanja, vjernu reprodukciju boja i malu potrošnju energije. Sustav će pogoniti A5X  dvojezgreni procesor s četverojezgrenom grafičkom karticom za još brže izvođenje aplikacija. Ugrađena će biti iSight kamera rezolucije 5 megapiksela sa sustavom od pet leća, IR filterom i snimanjem videa u punoj HD razlučivosti.

Kako je bilo i spominjano i prije službenog predstavljanja, novi iPad će biti nešto veće debljine – 9.4 mm u odnosu na 8.7 koliko je bio iPad 2. Vijek baterije bi trebao biti isti – 10 sati, odnosno 9 sati s upaljenom 3G mrežom.

Novi iPad će biti dostupan u od 16. ožujka u SAD-u, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Japanu, Hong Kongu, Singapuru i Autraliji, dok će u još 30 zemalja doći tjedan dana kasnije.

Okvirne cijene su slijedeće (u am. dolarima):

WiFi modeli: $499 za 16GB , $599 za 32GB i $699 for 64GB

WiFi + 4G (3G u Europi) modeli: $629 za 16GB, $729 za 32GB i $829 za 64GB

Izvor: Ubergizmo

Slika: FlatPanelsHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

    1. Da, očito da su ovdje aktualni neki drugi tabori ;). Što misliš movie o novom iPadu? Mislim da ga Apple baš idealno naziva – “novi iPad” i to je to. Zanima me ekran, no još me više zanima koliko ae cijena pasti dvojci ;). Ako je suditi po iPhoneu 4 nakon dolaska 4s modela, neau baš nešto profitirati…

      1. Pa moram priznati da nisam nešto razmišljao o iPadu. U svakom slučaju močna igračka koja je svakim novim izlaskom bliža računalu. Iako trenutno nemam želju za njim nemam ništa protiv njega pa su mi nejasni likovi koji konstantno pljuju po takvim proizvodima jer oni sami u njima ne vide svrhu. Kao da se svijet vrti oko njih… bezveze. Kome se svi?a i kome je potreban kupit ae. Ja mu još nisam našao svrhu u svom životu pa ae i dalje biti na čekanju. No kad bi kod nas bila cijena kao u americi tko zna… možda bi mu pronašao svrhu, ako ništa bar dok čitam ujutro na wc-eu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!