Media centriRecenzije

Recenzija [media centar]: Philips HMP3000 media player

Rukovanje i kvaliteta izrade

Pakiranje

philips-HMP3000-packaging

HMP3000 dolazi u kartonskom pakiranju oslikanom fotografijama u boji i poznatim dizajnom i rasporedom za Philips. Na bočnoj stranici su navedeni audio, video i slikovni podržani formati, uz listu titlova koje uređaj prepoznaje. Unutar pakiranja se nalazi slijedeće:

 • 1x Philips HMP3000 multimedijalni centar
 • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AAA baterije, Philips Longlife u pakiranju)
 • 1x AC Adapter
 • 1x kompozitni AV kabel
 • 1x upute za korištenje i opće informacije

philips-HMP3000-content

Sadržaj je uredno upakiran i svaka je komponenta zamotana u vlastitu vrećicu. Uz uređaj ne dolazi HDMI kabel koji svakako preporučujemo nabaviti obzirom da jedini pruža punu HD kvalitetu slike i zvuka.

Zemlja porijekla uređaja je Kina.

Dizajn

HMP3000 svojim piramidalnim izgledom i dominantnom ravnom površinom sjajne crne boje razbija monotoniju pravokutnih linijskih uređaja kakve obično nalazimo u ponudi. Iako dizajn nije radikalan kao DLinkov Boxee ili Tvix N1 Cafe, dovoljno je poseban da bi se istaknuo među drugim linijskim komponentama.

Prednja maska je smještena pod kutem i na njoj se osim imena proizvođača nalazi statusna LE dioda koja kroz duguljasti prozorčić svijetli crveno odnosno bijelo kada je uređaj u funkciji. Svjetlost je vrlo blaga i neće smetati čak ni ako uređaj koristite u potpunom mraku.

philips-HMP3000-front-with-remote

S bočne lijeve strane nalazimo jedina dva sučelja za dovođenje materijala u uređaj – jedan USB 2.0 i jedan SD priključak koji su horizontalno postavljeni.

philips-HMP3000-side-iso

Pogled sa stražnje strane otkriva ukupno šest logotipa različitih podržanih formata i sučelja, pa se tako uz DivX HD, Dolby Digital i HDMI nalazi i logotip za slabo popularan RealAudio MVB video format. U uvučenom dijelu nalaze se slijedeći priključci:

 • 9V DC napajanje
 • 3.5 mm audio za kompozitni video i audio
 • HDMI 1.3
 • digitalni optički audio izlaz

Philips je ograničio broj priključaka na minimum, čime jasno sugerira na korištenje HDMI izlaza za sliku i zvuk, odnosno po potrebi i digitalnog optičkog izlaza za zvuk.

Uređaj nema perforirane površine niti utore za cirkulaciju zraka, što može zahvaljiti Realtekovom 1055 čipsetu koji nema problema sa zagrijavanjem.

Izbornici

HMP3000 se temelji na jednostavnom sustavu izbornika koji su tako oblikovani da omoguće brz pristup podacima na USB uređajima, odnosno povezanim SD karticama. Glavni izbornik je podijeljen na tri dijela, USB, SD i Setup, a svaki od njih je razumljiv bez potrebe za dodatnim objašnjavanjem.

philips-HMP3000-menu

USB i SD ikone otvaraju horizontalno postavljen izbornik u kojem se nalazi pet ikona, za vraćanje u direktorij iznad (odnosno u glavni izbornik), za prikaz strukture direktorija povezanog medija, te tri ikone za prikaz materijala određenog tipa (video, audio, foto). Potonje tri ikone će biti u funkciji ukoliko je aktivirano pretraživanje sadržaja nakon povezivanja uređaja – ukoliko pretraživanje prekinete ili potpuno onemogućite, mape će biti prazne. Prikaz po direktorijima radi glatko bez obzira na uključeno ili isključeno pretraživanje i nudi standardni prikaz liste uz “preview” prozor u desnom dijelu.

Setup izbornik je podijeljen na nekoliko kategorija:

 • System – opcije jezika sučelja i podnaslova, zaštita ekrana, pretraživanje povezanih uređaja itd.
 • Audio – noćni mod i izlazni format za HDMI i digitalni optički izlaz
 • Video – odabir izlazne rezolucije, 24 Hz, formata, Deep Color
 • EasyLink – povezivanje s Philips televizorima
 • MISC – informacije o sustavu, DivX On Demand

philips-HMP3000-setup

Tokom reprodukcije dostupni su dodatni izbornici o kojima više u segmentu “Dojmovi nakon korištenja”.

philips-HMP3000-submenu

Daljinski upravljač

Orijentiran na jednostavnost, priloženi daljinski upravljač naglasak ima na manjem broju tipaka koje se razliku po obliku i veličini kako bi korištenje bi se osnovne funkcije brzo usvojile, a one dodatne pozvale putem izbornika na zaslonu. Tako se uz Home tipku, navigacijske strelice, regulaciju zvuka i kontrolu multimedije, na daljinskom upravljaču još nalaze tipke za odabir podnaslova, format slike, opcije, info traku i uređivanje sadržaja na povezanim medijima.

philips-HMP3000-remote

Daljinski je crne boje i sjajne plastike s gornje strane zbog čega se otisci prstiju jako lako mogu uočiti na njegovoj površini. Tipke su gumene i ugodne pod prstima, no ono što nas je zasmetalo nije njihov materijal već tvrdoća, posebno OK tipke koja se najčešće koristi, a potrebno ju je jako pritisnuti kako bi prihvatila naredbu.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

63 komentara

 1. Ko i obično nice review. Pohvalno je napraviti jedan takav (review) za ure?aj koji je dostupniji cijenom manje zahtjvnim korisnicima, a opet nudi ne loše performanse.
  čudo je da čita m2ts datoteke i mkv s DTSom (za jednog philipsa), možda se ostali problemi sa zvukom isprave u nekom od slijedeaih firmwarea.
  U svakom slučaju bravo za test i autore. Poz.

  1. Hvala hdfreak! Mene je isto iznenadio ovaj player, posebno kad se uzme u obzir inače restriktivni Philips i cijena koja je prilično atraktivna. Budemo više pažnje posvetili ovakvim povoljnijim ure?ajima u narednim testovima…

 2. Odlican uredjaj za malo love, ko nepati za svim sitnicama koje drugi nude moze povoljno da uziva u filmovima, sto je, i bit svega ovoga.
  Recenzija odlicna kao, i uvijek to netreba spominjati.

     1. dali cete mozda u skorije vrijeme testirat wdtv live streaming?
      dvoumim se izmedu njega i ovog philipsa, pa da mi pomognete odlucit :D
      jel vidim da su vam recenzije odlicne i svaka pohvala

  1. Prikazuje ih bez problema – tokom reprodukcije se može odabrati encoding, no s Central European nismo imali problema.

  1. Teško pitanje – najbolje pogledati prednosti i nedostatke testiranih modela i sami donijeti zaključak – Philips je najpovoljniji, no i najograničenijih opcija što se sučelja tiče. Tvix HD N1 je brz i kvalitetan kao i starija braaa, a MED400X2 nudi napredne opcije podešavanja sučelja i dobru podršku za HD audio, te radi jednako dobro kao i skuplji modeli.

 3. Kada ce biti na recenziji Asus media player mini koji je cijenom oko 550kn i novi model WD TV Live sa integriranim Wifi?

 4. Imam ovaj player neko vreme , i 90 % od fajlova koje pustam su .MKV i dosad nije bilo nikakvih problema sa titlovima , posto ima opcije za njihovo podesavanje , bilo to da su latinicni ili cirilicni …
  odlican player za malo para :-)))

 5. Odlican player, koristim ga neko vrijeme i jedinu zamjerku koju imam je da se velicina i pozicija titlova ne moze sacuvati. Kad zavrsi jedan film slijedeci pocinje sa defaultnim postavkama. Takodjer titlovi nemaju nikakvu podlogu, pa kod svijetlih scena gotovo se ne mogu procitati.

  1. Dario , moram da priznam da i meni jako smeta to sto titlovi nemaju pozadinsku podlogu , i stvarno je tesko citati ih dok traje film .
   Nego , imam jedno pitanje : player mi je povezan sa LCD-om preko HDMI kabla i oko kvaliteta slike nemam nikakvih primedbi . Pitanje mi se odnosi na kavlitetu zvuka t.j. LCD je povezan sa DVD-jem preko pinova (zuti , beli i crveni ) i tako dobijam zvuk preko saraunda . DVD nema hdmi prikiljucak , pa pitam se dali je zvuk koji ide preko saraunda kada gledam filmove preko HMP3000 uistinu Dolby, DTS i sl. ili je obican stereo zvuk ?
   Nadam se da ste me razumeli , ida ce neko da mi odgovori na ovo pitanje :-) Hvala unapred

 6. Zvuk preko kućnog kina dobijate na taj način ali od dvd-a,ne od media centra i možete slobodno žuti pin iščupati.To nije dts ni pod razno,ako sam vas dobro razumio.

 7. Ako povežete media centar i tv hdmi načinom konekcije dobit će te sliku i zvuk i to je najispravniji način,uz optičku vezu.Obzirom da bi željeli da vam zvuk sa media centra ide preko surounda povežite ga sa crvenim i bijelim činčem.E sada to što nije dts…

 8. Rihard ,
  hvala na odgovoru , i ja sam sumnjao da zvuk koji ide preko surounda je DTS ili Dolby , a sada sam siguran da to nije …

 9. dali cete mozda u skorije vrijeme testirat wdtv live streaming?
  dvoumim se izmedu njega i MED500x2, pa da mi pomognete odlucit :D
  recenzije su vam odlicne, svaka pohvala

  1. Kupio sam WDTV Live prije dva tjedna i odličan je uređaj, prelijepo sučelje sa dodatnim podešavanjima, kvaliteta slike i zvuka odlična, WiFi radi besprijekorno, svakako topla preporuka.
   P.S. prije njega sam imao Asus mini koji preporučam da ga se izbjegava u širokom luku i drugi dan ga zamijenio uz nadoplatu za WDTV.

 10. recite mi vezano za titlove jeli se rjesilo da se moze stavit crna podloga i bijeli titlovi da nema problema s gledanjem ili ostaje isto? ne moze se to podesavat?

  1. U recenzijama hdtv je objaveno da pusta samou samo lossy unutar m2ts datoteki,a ne reprodukcija unutar mkv-a.

 11. Znam da je već davno prošlo od recenzije,ali ja sam sad u fazi nabavke media playera,pa imam jedno pitanje u vezi ovoga.Dali se svaki put kad se pokrene neki film ili serija moraju učitati titlovi? Da pojasnim,prijatelj mi ima jedan drugi uređaj,ali mu je kompletno isto sučelje i njemu svaki put kad pokrene film subtitle ode na off i onda treba otići u meni i to uključiti.Zanima me da li je tako i kod ovog Philipsa?
  Hvala

 12. Bok Stipest,

  Razumijem pitanje, no ne sjećam se je li bila opcija u postavkama da podnaslove automatski učita ako se nalaze u direktoriju ili se trebaju svaki puta učitati. Situacija je time kompliciranija što je u međuvremenu izašlo nekoliko novih firmwarea pa je pitanje jesu li što mijenjali u izbornicima i postavkama.

  Ako koji od vlasnika uređaja surfa ovim stranicama, neka nam pomogne ;).

 13. Hvala Darco svejedno.
  Inaće o ovome mi ovisi da li uzeti ovaj uređaj,jer je jako iritantno svaki put ići postavljati titlove.

 14. Pozdrav, jako sam zainteresiran za kupnju ovoga media centra. Zanimalo bi me da li ima ikakvih problema u prikazivanju subtitlova tipa avi+srt ili mkv+srt? Općenito me zanima da li mogu biti siguran kad ga kupim da ću moči gledati formate: avi, mp4 i mkv? Unaprijed hvala na odgovoru!

  1. Pozdrav Tomislave,

   Uredjaj ce uspjesno reproducirati navedene formate i kombinacije s podnaslovima, u to ne trebate sumnjati. Eventualno neke egzoticne primjerke video ili audio formata unutar mkva mozda nece procitati ili pravilno prikazivati, no to je rijedak slucaj.

  2. zamene vrlo dobar medija cita cak i ISO formate,budi siguran da ce biti cudo da ne cita neki kodek,ima i promena boji na prevodu mozes uraditi na samom materijalu,sam pravis foldere,brises datoteke ne moras to raditi na kompjuteru.

 15. Puno hvala na odgovoru! Sigurno ću ga kupiti! Jedino me još zanima ovo u vezi namještanja boje subtitlova i boje pozadine, da li ću to imati odmah ili ću morati update firmware? I naravno svaki savjet gdje bi ja to mogao kupiti u Zagrebu je dobrodoašao!

 16. Pozdrav svima.Interesuje me posto zelim da kupim ovaj plejer,dali ima opciju podesavanja velicine fontova,to mi je najbitnije jer sam do sada uvek imao dvd plejera sa sicusnim slovima koje bilo nemoguce citati?

 17. Pozdrav!
  Nakon sto mi je “crkao” laptop, razmisljam o nabavci nekog media player-a za gledanje filmova sa svojih externih HDD na CRT 29″ Samsungu (100Hz).
  Medjutim u recenziji Darko kaze…”dok je alternativno kompozitno analogno sučelje ograničeno na prikaz standardne kvalitete što ne preporučujemo za korištenje”. Da li to znaci da film u mkv. formatu nece moci da se gleda na CRT Tv-u ili ce slika biti losa?
  Drugo. Nigde ne mogu naci sta znaci DTS lossy?
  Trce. Da li externi HDD mora imati svoje nezavisno napajanje ili se napaja iz HMP3000?

  Hvala unapred na odgovoru!

  1. Obzirom da ne posjedujete HDTV, morate koristiti analogna sučelja koja ovaj player nudi, te slika u MKV datotekama HD rezolucije će biti prikazana u standardnoj razlučivosti koju TV može prihvatiti.

   DTS lossy se odnosi na kvalitetu zvuka s gubicima u odnosu na originalni studijski master, a koji se danas može naći u DTS-HD Master Audio i Dolby TrueHD formatima na Blu-ray diskovima. Valja napomenuti da je potreban jako dobar audio sustav da bi se čula razlika između spomenutih formata obzirom da je i sam DTS lossy vrlo kvalitetan.

   Player napaja 2.5″ diskove, dok je za 3.5″ potrebno koristiti vanjsko napajanje.

 18. Pozdrav!
  Kupio sam ovaj mediaplayer i zadovoljan sam sa njime osim što mi jako smeta veličina fontova,najme na playeru se može podesiti veličina u rasponu od 0-40,s tim da se slova povećavaju samo u tri veličine od 20-22 i nisu baš prevelika imajući u vidu veoma mali crni obrub oko slova pa su slabo vidljiva.Čemu toliki raspon kad ne funkcioniše?Jeli tako na drugim playerima?Jel zna neko nešto o ovome.U suštini su mi titlovi bili prioritet pri kupovini,ali…Bio bih zahvalan na odgovoru!

 19. Pozdrav svima!
  Ja sam uspeo doci do LC-MP5-FHD – Media-Playera za 50 EUR-a i prezadovoljan sam s njim. Jeste da je LC-POWER prestao proizvoditi ovaj player (nije mi jasno zasto), ali sam prezadovoljan s istim. Cita sve audio i video fajlove koje sam pustao, cita DTS, sve titlove, ć,č,š…
  Moye mu se moyda naci i neka mana, ali s obyirom na cenu…
  Evo linka, koga zanima:
  http://www.lc-power.de/index.php?id=252

 20. Izvinjavam se zbog greske u pisanju:Moye mu se moyda naci i neka mana, ali s obyirom na cenu…
  Mislio sam: Moze mu se mozda naci i neka mana, ali s obzirom na cenu…
  P.S. Velicina fonta titla se moze menjati, pozicija takodje, jedino se tip fonta ne moze menjati…

 21. Pozdrav! Posjedujem navedeni player te planiram nabaviti externi hdd. Pitanje je da li je potrebno da externi hdd ima posebno napajanje ili uređaj podržava rad sa hdd-om koji ima napajanje preko usb-a?

 22. Kako je moguce da ovaj media player ne podrzava eksterne hard diskove sa USB 3.0 prikljuckom .
  Misleci da moze , kupio sam Hard disc od 1Tb sa USB 3.0 prikljuckom , i …. media player ga ne prepoznaje :-(((
  Dali je neko imao ovakavav problem i postoji li nacin da se resi … posto nemogu da zamenim eksterni hard disk u prodavnici ( posto sam naravno bacio kutiju ) :-)

  1. Player bi ih trebao podržavati, no možda se radi o vanjskom disku koji zahtijeva jače napajanje na USB priključku, a koji player ne može isporučiti. Je li prilikom povezivanja moguće čuti lagano “klikanje” u vanjskom disku?

 23. Cim se Hard disk poveze sa media playerom, pocinje da “radi” i ukoliko stavim uho na njega cuje se to “klikanje” nekoliko puta .
  Znaci , nema mi spasa t.j. djabe sam kupio taj Hard disk :-(

 24. > DTS HR i MA 5.1 i 7.1 > Ne (samo lossy)
  > Dolby True HD 5.1 i 7.1 Ne, samo lossy
  >unutar m2ts datoteka, ne reproducira unutar MKV

  Da li ovo znači da film (tj.rip) s ovim audio formatima uopće neće imati zvuk, ili će ga imati samo neće biti izvorni kvalitet zvuka?

  Hvala!

 25. Pozdrav
  Vidim da je dosta prošlo od ove recenzije, ali nedavno sam nabavio ovaj player i imam problem sa pokretanjem divx datoteka. Uređaj uredno prepoznaje i pokreće MKV dok mi se kraj divix datoteka pokazuje samo uskličnik. U priručniku piše da samo pokreće divix sa VOD kodom.
  Hvala

 26. Imam ovaj uređaj, radio je godinu dana dobro i sad odjednom 10 sec nakon paljenja se ugasi.

  Može se ponovo upaliti samo utikačem u struju, ne može daljinskim (kad se upali onda komande daljinskog rade), i onda se opet ugasi.

  U čemu bi mogao biti problem?

  hvala i pozdrav.

 27. Navedeni uređaj ja mogu upaliti al kad gasim ne može na daljinski već moram iz struje i stvarno je bezveze i ako može neko da javi ako ima riješenje!
  Hvala

 28. Imam Philips 55″ Smart LED-TV android ali ne moze da podrži Flash player.reci te mi šta da radim postoji li nešto drugo.hvala

  1. Sanja, podrška za Flash je zvanično ukinuta sa Androidom 4.0 (Ice Cream Sandwich). Problem možeš da rešiš na jedan od sledeća dva načina:

   1. Možeš da instaliraš zadnju zvaničnu verziju Flash-a za Android 4.0 sa Adobe-ovog sajta (naravno uključi opciju za instaliranje aplikacija sa nepoznatih izvora) i da onda probaš par browser-a (Dolphin, Firefox, UC…) i vidiš da li Flash radi u nekom od njih (naravno u svakom od njih uključi opciju za prikazivanje plug-in sadržaja). Iskreno teško da će ti ovo proći jer zavisi od mnogo faktora, zato ti preporučujem sledeći način:

   2. Instaliaj sa Play Store-a Puffin browser (‘full” verziju ne “free”). Ovaj browser renderuje Flash u cloud-u i podržava sve moguće sadržaje (video, igrice …). Ja ga koristim i mogu ti reći da je odličan iako ima nekih sitnih bug-ova.

   1. Hvala Saša ti si to fino napisao ali ja sam usla u play store I nema te aplikacije puffin browser . Zao mi je sad što nisam uzela Samsung tv….

    1. Promeni zemlju u podešavanjima i pojaviće se. A možeš da probaš i preko zvaničnog sajta puffinbrowser.com. Ako baš ništa ne prolazi “narodnu” verziju možeš da skineš sa blackandroidapps.com/com.cloudmosa.puffin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!