Vijesti

Samsung prodaje LCD odjel, prelazi 100% na proizvodnju OLED panela

Samsung 55" OLED TV na sajmu CES 2012

Ako je bilo ikakve sumnje u budućnost razvoja tehnologije proizvodnje ekrana, od prvog travnja biti će jasno da je budućnost u OLED tehnologiji. Najveći svjetski proizvođač LCD ekrana, Samsung povukao je neočekivan potez. Nakon što je u prosincu prošle godine Samsung otkupio Sonyjev udio za 940 milijuna dolara, očekivali smo kako će Samsung konsolidirati svoje poslovanje i koristiti LCD tehnologiju kao glavni pokretač financija za razvoj OLED tehnologije. U tekućoj godini, Samsung Electronics (dakle, ne Samsung, već odjel proizvodnje elektroničkih komponenata i proizvoda) uložiti će rekordnih 41.1 milijardu dolara u razvoj novih tehnologija. Samsung ulaže milijardu dolara u razvoj 28nm procesne tehnologije, tri milijarde dolara u razvoj 20nm procesne tehnologije, i ni manje ni više – čak 12 milijardi dolara u početak masovne proizvodnje OLED ekrana.

Kako bi uskladio razvojne planove, Samsung je upravo objavio kako će LCD jedinica biti izdvojena u zasebnu kompaniju pod imenom Samsung Display Company Limited, sa početkom rada prvi travnja, odnosno prvim danom drugog kvartala 2012-e godine. Samsung Electronics će se u potpunosti posvetiti proizvodnji AMOLED i OLED ekrana za smartphone, tablet, laptop, PC desktop i TV panele. Jedna od glasina koje smo čuli jest i da je Samsung nedavno pomaknuo izlazak Galaxy S III telefona upravo radi nove generacije AMOLED ekrana, Galaxy Tab 7.7 nedavno se pojavio u trgovinama s uvjerljivo najboljim ekranom na tržištu tableta (7.7″ AMOLED, 1280×800), a uskoro na tržište stiže 14″ OLED za prijenosna računala, 20″ OLED za Desktop računala te 55″ OLED TV.

Ovo je možda i najbolji odgovor na Sonyjevo traženje isprika oko problema koji je postojao na prve dvije generacije Sonyjevih OLED ekrana. Danas, Sony je smanjio proračun za razvoj OLED tehnologije, odnosno ULED (Unorganic Light Emitting Diode) tehnologije za 75% – no kompanija je u 2011-oj zabilježila gubitak od čak dvije milijarde dolara.

U isto vrijeme, kako se u Americi kaže, Samsung “bets the farm” na uspjeh OLED tehnologije u svim segmentima tržišta. Tko je u pravu? Samo vrijeme će pokazati, ali nekako nam se čini da bi Južnokorejski gigant ipak potegnuo pravi potez.

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!