3DObavijesti/ostaloVijesti

Panasonic najavio razvoj novog UniPhier procesora

Panasonic je najavio razvoj novog UniPhier procesora kodnog imena MN2WS0220, koji će se bazirati na arhitekturi binuklearnih procesora [Cortex A9], te koliko je poznato radit će na 1.4GHz.

Novi procesor bit će predstavljen ovog mjeseca, a ima za cilj povećati učinkovitost suvremenih Smart televizora, omogućujući praćenje dva HD kanala istovremeno te pristup do filmova visoke rezolucije (1080p) na internetu.

Za one koji žele znati više o mogućnostima UniPhier procesora pripremili smo mali edukativni članak prije analize nadolazeće nove poboljšane verzije.

Krenimo od Panasonic P4HD procesiranja. P4HD je skraćenica za “Processing for High definition” 2D i 3D slike. P4HD procesor nazvan u prijašnjim inačicama UniPhier®.

UniPhier® je od BD30, BD35, BD60, BD80, BD65, BD85, preko BDT100, BDT300 modela koristio 2 šeme dekodiranja video signala kada je u pitanju Chroma procesiranje 2D/3D signala; (4:2:0 to 4:2:2).

 

4:2:2 je oznaka za Color space odnosno za Chroma poduzorkovanje koje je razvijeno u 1950-tima . O ovome smo pisali i ranije. O čemu se radi?

Kroz studije, pokazano da je ljudsko oko ima sposobnost vida visoke rezolucije samo za crno-bijele nijanse boja, nešto manje za “mid-range” srednje boje poput žutih i zelenih a mnogo manje za boje na kraju spektra, crvene i plave. Koristeći to znanje, RCA razvija sustav u kojem se odbacuje većina signala koji nosi plavu boju nakon što stigne iz kamere, držeći većinu zelene i samo mali dio crvenog spektra. Ovaj proces se zove “Chroma poduzorkovanje” u prostoru YIQ boja, te je otprilike analogno 4:2:1 poduzorkovanju. Dok Chroma poduzorkovanje lako može smanjiti veličinu nekomprimirane slike za 50% uz minimalan gubitak kvalitete, konačni učinak na veličinu komprimirane slike je znatno manji. To je zbog činjenice da kompresija slike i algoritmi uklanjaju suvišne Chroma informacije. U stvari, primjenom osnovnog Chroma poduzorkovanje prije kompresije, podaci će se ukloniti iz slike koja bi mogla koristiti algoritam sažimanja te proizvesti kvalitetniji rezultat bez povećanja u veličini bitstreama.

Pojam Y’UV odnosi se na analogno kodiranje shema dok Y’CbCr se odnosi se na digitalno kodiranje sheme. Ovaj spektar boja vidite i na oznakama televizora, blu-ray playera, PS3 its. Jedna od razlika između ova dva kodiranja je da su skale faktora na Chroma komponente (U, V, Cb i Cr) različite. Međutim, YUV termin se često koristi pogrešno, tj da se odnosi na Y’CbCr kodiranje. Dakle, izrazi poput “4:2:2 YUV” uvijek se odnose na 4:2:2 Y’CbCr jer jednostavno ne postoji takva stvar kao 4: x: x u analognom kodiranju (kao što je YUV). Izraz osvjetljenja i simbol Y često se koristi pogrešno, da bi se opisala luma, koja je označena simbolom Y ‘. Imajte na umu da luma (Y ‘) je deklarirana kao korekcija gama vrijednosti za razliku od svjetline (Y) boje, kao što je definirano po CIE standardu koji koristimo kod kalibracije televizora i RGB spektra testiranih TV modela. Luma se formira kao zbroj gama-korigiranih RGB komponenti. Luminance (osvjetljenje) se formira kao zbroj linearnih RGB komponenti. U praksi, CIE simbol Y često se neispravno koristi za označavanje luma. Godine 1993, SMPTE usvaja premijer simbol (‘) koji se koristi za označavanje ispravljanja gama faktora.

Slično tome, Chroma / sjajnost boje video inženjeringa se razlikuje od sjajnost boje u znanosti boja. Chroma / sjajnost boje video inženjeringa je formirana od RGB komponenti a ne linearnih komponenti. U video inženjerskoj praksi, termini Chroma, sjajnost boje, zasićenje se često koriste naizmjenično i odnose se na sjajnost boje.

Kod 4:4:4 Y’CbCr Chroma procesiranja, svaka od tri Y’CbCr komponente imaju isti sample rate. Ova shema se ponekad koristi u high-end film skenerima i filmskim postprodukcijama. Sastoji se od dva SDI linka (veze), obično se zahtijeva da nose pola Bandwidth: Link A će nositi 4:2:2 signala, Link B 0:2:2, te u kombinaciji daju 4:4:4. 4:4:4 R’G’B ” (je shema bez poduzorkovanja). 4:2:2 predstavlja shemu dvije kromatske komponente gdje su uzeti uzorci na pola sample rate-a lume: horizontalna Chroma rezolucija je prepolovljena. Time se smanjuje Bandwidth nekomprimiranih video signala, za jednu trećinu s malo ili bez vizualne razlike u odnosu na 4:4:4 feed.

Mnogi high-end digitalni video formati i sučelja koristite ovu shemu:

AVC-Intra 100
Digitalni Betacam
DVCPRO50 i DVCPRO HD
Digitalni-S
CCIR 601 / Serial Digital Interface / D1
ProRes (HQ, 422, LT, i proxy)
XDCAM HD422

Vratimo se novitetima kod P4HD procesora ugrađenih u 2011 Blu-ray modele. Za razliku od prijašnjih modela, 2011 modeli (DMP-BDT310, DMP-BDT210, DMP-BDT110, DMP-BDT111) podržavaju FULL HD 3D Blu-ray disk reprodukciju. Napredne tehnologije 2D slike, akumulirane tijekom godina u Panasonic-ovom Hollywoodskom laboratoriju (PHL), koriste se i za reprodukciju 3D slike, da bi se ove slike visokog kvaliteta približile originalnom filmskom kvalitetu. Ovo su potvrdili i testovi a zaslužan je Adaptive Chroma Processing.

Adaptive Chroma Processing je tehnologija za obradu slike u visokom kvalitetu, razvijena za preciznu obradu svakog piksela video signala u vertikalnom i horizontalnom smjeru na Blu-ray disku. U poređenju sa modelima 2010. godine, vertikalno procesiranje podataka o boji pojačano je 1,5 puta. Ovo omogućava tehnologiji Adaptive Chroma Processing da vjerno reproducira boje. Da bi vam bilo jasnije o čemu govorimo, sada je podržan puni 4:4:4 sample rate bez ikakve kompresije Chroma podataka.

Novi P4HD procesor je u stanju u jednom taktu:

-Primiti informaciju o svakom pixelu pojedinačno

-Preko 16 puta izvršiti kalkulaciju pokreta

-Primijeniti dijagonalno i vertikalno procesiranje svakog pixela

-Primijeniti 3:2 pulldown kod non 24Hz-nih signala

-Primijeniti 1080p up-konverziju za non 1080p sadržaj ( Konverzija u Full HD omogućava da filmovi standardne rezolucije na DVD diskovima također postižu Full HD kvalitetu. Slika se inteligentno analizira da bi se procesiranje pojedinih piksela optimiziralo).

Novi P4HD koristi novi algoritam pod nazivom Super resolution image. Koji je u stvari kombinacija prethodno nabrojanih tehničkih karakteristika gdje se procesiranjem svakog pixela pojedinačno po uzoru na HQV Silicon Optix čipove, Reon i Realtu procesiranjem dolazi do oštrije slike bez dodavanja dodatnih informacija kako bi se kompenzirale anomalije i izbjegao digitalni šum.

P4HD i 3D procesiranje

Rekli bi smo da je Novi UniPhier (P4HD) unaprijeđen kao prvi procesor koji će predstavljati kompletno 3D rješenje. Na što mislimo? Prvenstveno na mogućnost pravilne kalkulacije preklapanja slika kako bi se izbjegao crosstalk na samom izvoru. Manualnog podešavanja dubine 3D slike uz pomoć Kontrolora 3D efekta koji omogućava umjerene učinke preskakanja 3D slika. Također vam omogućava da prilagodite dubinu, da biste mogli gledati prostrane slike i uživati u filmovima sa upravo onim 3D efektima, koje ste željeli. Tu je i 2D-3D konverzija koja omogućava pretvaranje slika sa DVD i Blu-ray diskova u 3D sa prirodnom percepcijom dubine. Gdje možete pomoću pomenutog kontrolora 3D efekta odrediti percepciju 3D slike onako kako vama odgovara da bi se postigao što bolji 3D efekt. Svoju dragocjenu zbirku filmova na DVD diskovima na taj način možete pogledati u 3D-u, za još veći užitak uz gledanje.

Na sve nabrojano novi UniPhier procesor, MN2WS0220, će biti u stanju da prikaže istovremeno sa 2 nezavisna izbora 1080p signale te će Smart TV aplikacije biti u mogućnosti da budu zahtjevnije uslijed veće raspoložive procesorske snage.

Adsense

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Nekada se tehnologija menjala na 20 godina,pa na 10 godina pa na 5 a sada smo svedoci da se menja i na mesecnom nivou kuda to sve vodi.Jedan je primer hdmi standard koji je imao reklamu kao jednostavan a ispostavilo se da je sve a samo ne to.Sada je sa ovim procesorom isto imaju ga menjati svaki mesec dana.Sad ce biti dve slike pa ce biti 6 slika pa ce bitimozaik od 12 i tako redom u nedogled.

    1. pa tko te tjera da kupuješ najnoviju tehnologiju,to je isto kao sa procesorima svi se žale kako je i7 skup,pa tko ti brani kupiti celeron

      1. pa u tome jeste i poenta ,kako da kupis nesto kad ce sutra vec biti zastarelo.Lepo samna pisao nekad si bio miran 20 pa 10 pa 5 godina a sada svaki mesec nesto novo.Ovde pricamo o televizorima koji se ne kupuju svaki dan.

        1. ja imam doma lcd philips od 32 inča koji smo platili 3500 kn i sasvim je dovoljan za gledanje tv,filmova itd,ne kužim ljude koji doma moraju imati najskuplji komad elektronike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!