3DVijesti

Kad od 3D-a zaboli glava tu su 2D naočale!

Uzmimo jednu jednostavnu situaciju – u kino dolazi novi 3D hit i vi ga s velikom željom želite pogledati, no vaš partner/ica ne podnosi 3D i dobro znate da će se nakon projekcije još danima žaliti na glavobolju. Kako riješiti problem bez da oboje ne odete pogledati 2D inačicu filma? Rješenje je jednstavnije nego što se na prvi pogled čini – modificirane 3D naočale koje prikazuju 2D sliku.

Gore opisanu situaciju doživio je amerikanac Hank Green, a koji je sa svojom ženom želio pogledati Tron 3D. Žena je spomenula glavobolje tokom i nakon projekcije 3D filmova, te je Hank odlučio poigrati se s 3D naočalama i napraviti njihovu 2D inačicu. Koristio je danas najraširenije pasivne 3D naočale koje se koriste u kino dvoranama – one tvrtke RealD. Naočale rade na principu polarizacije, te svaka blokira drugu sliku, što znači da se koriste dvije iste leće (npr. dvije desne) dobiva se dvodimenzionalna slika jer se propušta informacija za samo jedno oko, a ne za oba. Na taj način se može dobiti klasična 2D slika tokom 3D projekcija, a bez da se zatvara jedno oko.

Green je naočale testirao na trećem nastavku Kronika iz Narnije i odlično su radile. Uskoro se priča proširina i u trenu su počele stizati desetci naružbi, te je Green odlučio prestati krasti naočale iz kino dvorana i početi s vlastitom proizvodnjom.

Danas 2D naočale možete kupiti na službenoj stranici 2D-glasses.com po cijeni od 7.99 am. dolara po komadu (cca 45kn). Kako je navedeno na stranici, načale provjereno rade u RealD 3D kino dvoranama, a vrlo vjerojatno rade i s pasivnim 3D televizorima (poput LG-jevih o kojima ćemo više pisati idući tjedan), dok s aktivnim 3D televizorima i IMAX projekcijama ne rade.

Kontaktirali smo autora i naručili dva para naočala, tako da se nadamo pozitivnom odgovoru i da ćemo ih uskoro testirati u obližnjem RealD 3D kinu!

Službena stranica: 2D-glasses

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Svasta.Evo ja sam pantentirao jos nesto bolje .Povescu babu u 3d kino pa ako joj se prividja 3d-deda na ekranu ja cu joj umesto 2d naocara staviti ispred nje stari rudi cajevac crno beli tv.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!