Audio-video uređaji

Recenzija [Digital Versus]: Samsung UE55B7000 HDTV

ue55b7000samsung

Evo ga napokon: Samsung-ova nova linija LED televizora je napokon stigla – a ovaj ogroman 55-inčni UE55B7000 definitivno ostavlja snažan prvi utisak. Pročitajte u nastavku kakvi su dojmovi nakon testiranja.

Kvaliteta izrade & dizajn

Teško je pronaći bilo kakav nedostatak u gradnji ovog proizvoda. B7000 ima sve što biste očekivali od televizora visoke klase: rotirajući stalak, dva USB priključka, četiri HDMI ulaza, DLNA-kompatibilan Ethernet priključak i daljinski upravljač s pozadinskim osvjetljenjem. Sam daljinski upravljač je temeljito izmjenjen i odiše mnogo modernijim dizajnom premda njegove pomalo čudne linije podsjećaju na žlicu za cipele.

Glavna prednost ovog TV-a je ipak u njegovoj debljini: debljine je ispod jednog i pol inča od prednje do stražnje stranice. Upravo ga je impresivno gledati sa strane, posebno kada znate koliko je panel velik kada ga gledate s prednje strane. S tim u vidu, panel je vrlo sličan PS58B850 modelu koji smo nedavno testirali, stoga vam preporučamo da pogledate video u tom testu kako biste se uvjerili u izuzetno malu debljinu ovih panela.

Sam zaslon je klasičan Samsung-ov, s istim sjajnim finišem koji primjenjuje kod svojih televizora visoke klase. Decentnog je izgleda i daje odličnu kvalitetu slike u zamračenoj prostoriji, no ako se prozor ili kakav drugi izvor svjetlosti nalazi između vas i TV-a, situacija više neće biti tako dobra uslijed snažnih refleksija ekrana. Sučelje je također standardno Samsung-ovo: intuitivno i jednostavno za korištenje, izbornici katkad postanu lagano tromi što usporava navigaciju. Boje su također izmjenjene kako bi odgovarale boji okvira.

Kvaliteta slike

Obratimo pažnju sada na nešto škakljiviju temu, a to su sami LED paneli. Za većinu čitatelja, ova skraćenica ukratko znači “savršena slika” ili “100% crna boja”, no situacija nije tako jednostavna.

Za početak, važno je naglasiti kako LED tehnologija koju spominjemu zamjenjuje klasično osvjetljenje putem flourescentnih lampi kakve nalazimo u današnjim televizorima i monitorima. Sam zaslon, ispred pozadinskog osvjetljenja i dalje koristi LCD tehnologiju prikaza. Dakle, koje su prednosti zamjene klasičnih lampi LED-om?

Dvije su glavne prednosti:
* Prvo, LED daje ujednačenije osvjetljenje, rasprostranjeno po mreži LE dioda za razliku od fluorescentnih cijevi. Ocjenom 3.7/5 u našim testovima homogenosti bijele boje, B7000 je najbolji LCD TV do danas prema ovom mjerenju, samo su plazme bolje s maksimalnom ocjenom 5/5.
* Drugo, LED pozadinskog osvjetljenje također je na reputaciji da ima savršenu, apsolutnu crnu boju. Ovo je tek djelomično točno… Kako bi se postigla savršena crna, dinamičko pozadinsko osvetljenje je potrebno aktivirati, što omogučuje LED segmentima iza tamnijih dijelova slike da se potpuno ugase. Na takvim zonama naša je oprema izmjerila točno 0 cd/m². Nažalost, u tom slučaju pate razine bijele boje. Ako je manji dio ekrana osvjetljene jednom LE diodom, onda će ta ista LE dioda biti značajno zagasitija kako bi se mogle istanuti tamne regije slike. Razine bijele padaju od 195 cd/m² do 53 cd/m², što je bliže sivoj nego bijeloj boji. Uz to, ovaj TV ne iskorištava LED tehnologiju do kraja zašto što se one nalaze oko zaslona (tzv. Edge-fit LED), što znači da krajnji rezultat nije mnogo drugačiji od onog koji daje tradicionalno flourescentno osvjetljenje. Naravno, jednostavno rješenje ovdje je ugasiti dinamičko osvjetljenje, što je, zanimljivo, nemoguće kod B7000.

Ovo je zapravo i najveća kritika ovog TV-a. Ljubitelji kućnog kina, koji su navikli ugađati svoje sustave do n-te razine cijene stabilnost slike. Od prvog pa do zadnjeg ekrana slike oni žele crnu i bijelu boju, te sve nijanse sive i ostalih boja jednake svjetline. Ovdje je nažalost nemoguće dostići takav stupanj stabilnosti slike.

Samsung se odlučio za dinamično osvjetljenje i malo što ovdje možemo napraviti. Odluka je dijelom opravdana korištenjem LE dioda, a koje su zaslužne za savršenu crno boju, a ujedno je dan doprinos uštedi energije po kojoj je LED također poznat. Segment koji je crne boje znači LE diode iza njega koje nisu upaljenje, dakle potrošnja energije u tom dijelu ne postoji. Ove prednosti dolaze s cijenom izostanka mogućnosti konfiguriranja ekrana na svoju ruku.

Tijekom naših testova, rezultat ovoga je bio da su scene koje su pretežno snimane u mraku suviše mračne, dok je naglašenim elementima nedostajalo svjetline. S druge strane, “prosječne” scene je B7000 prikazivao impresivno uz dobar kontrast. Upravo su zato mnogi toliko oduševljeni LED TV-ima kada ih vide u dućanima, s impresivnim kontrastom (od 3380 do 3700:1) ili čak beskonačnim kada nivoi crne padnu na nulu. No jesu li toliko impresivne kada bijele ostanu na 53 cd/m²? Ukratko, prava je šteta da TV ovakve kvalitete ne nudi mogućnost deaktiviranja dinamičkog osvjetljenja s obzirom da bi mnogi vrlo cijenili takvu opciju.

Sve je ostalo vrlo dobro, boje i 100 Hz Motion Plus procesiranje za fluidnije pokrete, te potpuni izostanak nehomogenosti ekrana. Test za testom i niz odličnih rezultata osigurali su B7000 modelu sam vrh našeg odabira. Čak i u PC modu smo izmjerili ulazno kašnjenje od 46 ms, uz odnos stranica slike koji je funkcionirao savršeno od samog početka, ni sam monitor ne bi mnogo bolje odradio posao. Sveukupno, kvaliteta slike je dovoljno impresivna da oduševi većinu gledatelja koji neće prigovarati na sjajno premazan zaslon, nešto uži kut gledanja ili slabiju kvalitetu upscaliranja SD materijala. Kvaliteta sadržaja koji gledate mnogo znači na ovoj dijagonali.

Kvaliteta zvuka

Zvučnici na Samsung TV-ima su oduvijek bili njegova Ahilova peta, a UE55B7000 nije iznimka ovog pravila. Kvaliteta zvuka je osrednja, posebno za tako napredan TV. Svjesni smo da je teško ugraditi moćne zvučnike u tako tanak okvir TV-a, no čak pri glasnoći od 80% ljudski glas je dobio čujno vibriranje koje je tako ostalo sve dok nismo smanjili glasnoću. Možda se radi o problemu kod primjerka koji smo imali na testu.

Potrošnja energije

Ukratko, B7000 je prvi TV koji je dobio maksimalnu ocjenu za energetsku efikasnost. Ovome je najviše doprinjelo dinamičko pozadinsko osvjetljenje, a koje gasi veći broj LE dioda kada se je prikazivala naša testna slika, pri kojoj je prosjećna svjetlina bila 25%. Ovo otprilike odgovara stvarnoj potrošnji, što znači da B7000 može trošiti vrlo malo energije. Ovo je svakako značajan argument za sve one koji žele staviti okoliš ispred opcije kojom bi mogli isključiti dinamičko osvjetljenje na svojem TV-u.

Zaključak

Sve u svemu, Samsung-ov B7000 je odličan TV za neiskusne korisnike koji neće uočiti probleme s dinamičkim pozadinskim osvjetljenjem. Stručniji korisnici će biti sretni činjenicom da se u skrivenim izbornicima može isključiti dinamičko osvjetljenje…i pritom izgubiti garanciju. Iz tog razloga ne savjetujemo vam da ovo učinite, što vas ostavlja razočaranim ograničenim brojem opcija standardnih izbornika; da ovo nije slučaj B7000 bi dobio pet zvjezdica.

Iz tog će razloga ljubitelji kućnog kina ozbiljno razmisliti i Sony Bravia modelima WE5 i W5000 kao alternativama za B7000, a koji nude na izbor dodatne opcije.

Prednosti
– izvrstan kontrast
– izvrsna kvaliteta slike na većini materijala
– daljinski upravljač s pozadinskim osvjetljenjem
– vrlo tanak, stilizirani okvir

Nedostaci
– nemoguće isključiti dinamičko pozadinsko osvjetljenje
– suviše blijeda slika u mračnim scenama
– sjajni premaz ekrana ima problema s refleksijama
– prosječna kvaliteta zvuka

Originalna recenzija objavljena na Digital Versus stranici, prevedena uz dopuštenje.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!