Audio-video uređajiPanasonicVijesti

Panasonic predstavio liniju LCD i OLED televizora za 2021.

panasonic-2021-tv-lineup-header

Nakon predstavljanja svoje perjanice ponude na virtualnom CES 2021 događanju u siječnju, Panasonic je na samom kraju ožujka otkrio detalje i ostatka ovogodišnje ponude. Uz svjetliji Master HDR OLED Professional Edition panel u dvije serije OLED televizora, prvi 48-inčni OLED, novi procesor HCX Pro AI, Panasonic ove godine osigurava i odlične performanse za igrače uz Game Mode Extreme i podršku za AMD FreeSync Premium. Zanimljivo, među LCD modelima neće biti modela s mini LED pozadinskim osvjetljenjem koji predstavlja veliki ovogodišnji trend kod ostalih proizvođača. Više detalja u službenom priopćenju u nastavku.

U 2021. će Panasonic, vođen konceptom „Vidite i osjetite sve“, upotrijebiti svoje poznavanje kvalitete slike da bi dodatno poboljšao gledanje sportova, igranje i uživanje u streamingu sadržaja na svojim televizorima. Panasonic koristi svoju stručnost u području kvalitete slike da bi dodatno unaprijedio dojmljivo uživanje u gledanju sportskih natjecanja, igranju, streamingu i drugim sadržajima.

Nova linija OLED televizora: vrhunski za filmske sadržaje

Kad se radi o OLED televizorima, Panasonic je modelu JZ2000 s vrha ponude dodao serije JZ1500, JZ1000 i JZ980 koje će obuhvaćati modele s veličinom dijagonale 65, 55 i 48 inča (zadnja veličina dijagonale novost je u 2021.). Kao i JZ2000, modeli iz svih tih serija krasi fino ugađanje boja Stefana Sonnenfelda – osnivača i glavnog izvršnog direktora Company 3 i cijenjenog suradnika nekih od najboljih filmaša na svijetu. U kombinaciji s Panasonicovom tehničkom preciznosti boja ti će novi OLED televizori postaviti nove standarde za gledanje filmskih i premium sadržaja.

Panasonic-predstavlja-liniju-televizora-za-2021-(I)

Zadnjih nekoliko godina Panasonic je usmjerio svoje inženjersko znanje i izvrsnost u konstrukciju puno svjetlijih OLED panela koji su naposljetku zaživjeli u obliku panela Master HDR OLED Professional Edition. Prije su se oni ugrađivali samo u televizore s vrha ponude, ali od 2021. Panasonic će ugrađivati svjetliji panel Master HDR OLED Professional Edition u modele JZ2000 i JZ1500 (osim 48-inčnog modela) – to su sjajne vijesti za gledatelje koji su željeli uživati u boljim performansama HDR-a, ali već kod kuće imaju kvalitetan zvučni sustav.

Sve će te serije OLED-a dolaziti s posve novim procesorom HCX Pro AI koji je najavljen s modelom JZ2000, a omogućuje nov način prikaza slike Auto AI. Auto AI pomaže gledateljima isporučiti optimalno iskustvo točnim prepoznavanjem koji se sadržaji trenutačno gledaju, npr. film ili sport, pa se tome automatski prilagođava kvaliteta slike. Način prikaza slike Auto AI samostalan je način prikaza, pa gledatelji koji žele ručno odabirati najbolje postavke i dalje će to moći napraviti.

Panasonic-predstavlja-liniju-televizora-za-2021-(IV)

Kako novi OLED televizori imaju procesor HCX Pro AI, podržavat će i Game Mode Extreme koji smanjuje latenciju na najmanje moguće brojke u branši za jedan OLED televizor. Ta smanjenja u latenciji ne mogu se zahvaliti poboljšanju panela na razini cijele branše, nego su rezultat znatnih Panasonicovih inženjerskih unaprjeđenja. Svi modeli OLED televizora podržavat će i AMD FreeSync Premium.

Novi LED LCD televizori

Osim OLED modela Panasonic predstavlja nove serije LED televizora za 2021., a pritom je najavio i da ih ima još u pripremi.

Upravo su najavljene sljedeće serije LED televizora: serija JX940  (75, 65, 55 i 49 inča), serija JX850 (65, 58, 50 i 40 inča) i serija JX800 (65, 58, 50 i 40 inča).

Panasonic je objasnio da će serija JX940 biti posebno prikladna za ljubitelje sporta i videoigara.

  1. Kao prvo, kao i upravo najavljeni OLED televizori, i modeli iz serije JX940 imat će posve nov procesor HCX Pro AI, što znači da će moći automatski prepoznati sportske prijenose i u skladu s tim optimizirati kvalitetu slike. Značajka inteligentnog jasnog pokreta zaglađuje dinamičnu akciju kako bi korisnici mogli uživati u slici bez trzanja.
  2. Kao drugo, serija JX940 dolazi sa svijetlim panelom HDR Cinema Display Pro frekvencije osvježavanja 120 Hz sa širokim kutovima gledanja, što je savršeno za gledanje sportova s obitelji ili prijateljima.
  3. Kao treće, podrška za Dolby Atmos omogućuje stadionski zvuk koji će ispuniti sobu. Uz to, serija JX940 ima i inovativnu verziju Panasonicova dizajna s fleksibilnim postoljem (osim modela s dijagonalom 75 i 49 inča). Kad se postolja stave u vanjski položaj, televizor se blago podiže kako bi se ispod njega mogla montirati zvučnička konzola (npr. Panasonicova HTB490 koja odgovara dizajnom), čime se dodatno unaprjeđuju zvučne performanse.

Kad se radi o igranju, serija JX940 ima novi procesor HCX Pro AI, što znači da podržava značajke HDMI 2.1 kao što su prikaz velikog broja sličica (High Frame Rate, HFR) i promjenjiva brzina osvježavanja (Variable Refresh Rate, VRR), čineći televizore iz te serije prikladnima za igranje videoigara. JX940 podržava i AMD FreeSync Premium.

Serija JX800

Uvođenje novog procesora HCX Pro AI u Panasonicove modele iz višeg dijela ponude omogućilo je da se prethodna generacija procesora „spusti“ u osnovne modele kao što su oni iz serije JX800, a to znači da čak i osnovni modeli imaju pristup bogatoj lepezi Panasonicova stručnog znanja u području boja.

Stoga JX800 nudi sjajnu kvalitetu slike koja ga u kombinaciji s panelom HDR Bright Panel Plus i vrlo širokom ponudom servisa za streaming čini savršenim obiteljskim televizorom povoljne cijene za uživanje u serijama.

Uz to, prvi put dosad JX800 spaja Panasonicov procesor HCX s Android OS-om uz istovremeno zadržavanje dijela lakoće korištenja Panasonicova praktičnog operacijskog sustava Home Screen.

Podrška za formate

Panasonic-predstavlja-liniju-televizora-za-2021-(III)

Godine 2021. Panasonic nastavlja jaku tradiciju prema kojoj svi modeli, do onih najniže pozicioniranih u liniji, podržavaju premium značajke tako da je njihov utjecaj velik.

Način rada za tvorce filmova s inteligentnim senzorima, koji je Panasonic najavio sa svojim modelima OLED televizora za 2020., bit će podržan i u 2021. u svim serijama, sve do najniže JX800.

Kad govorimo o HDR formatima, bit će podržan Dolby Vision IQ kod svih OLED televizora iz 2021., a također i kod serije JX940 LED televizora. Dolby Vision i format HDR10+ Adaptive bit će podržani u svim serijama do JX800, kao i tehnologije HDR10 i Hybrid Log Gamma.

Što se tiče igranja, Game Mode Extreme podržavat će sve serije uključujući i JX940 s početka ponude i tako ponuditi prednosti 4K velike brzine prikaza sličica (High Frame Rate, HFR) i promjenjivih brzina osvježavanja (Variable Refresh Rates).

Kad se radi o zvuku, Dolby Atmos podržavat će sve serije do JX850 s početka ponude.

my Home Screen 6.0

Svi novi modeli do serije JX850 s početka ponude imaju najnoviju verziju Panasonicova cijenjenog OS-a za pametne televizore my Home Screen 6.0. Nova verzija donosi značajna poboljšanja u korištenju.

my Scenery omogućuje odabir između opuštajućih slika i videozapisa ili postavljanje vlastite slike ili videozapisa tako da odražava vaše raspoloženje ili doba dana, što je savršeno za seanse mindfulnessa ili pripremu za spavanje. Osim fotografija iz zbirke LUMIX CLUB koje ističu ljepote Japana, surađujemo i s tvrtkom LoungeV Studio (www.loungev.com) da bismo vam ponudili najljepše videozapise koji će vam pomoći da se opustite nakon napornog dana na poslu.

Novi tajmer za uključivanje omogućuje da korisnici zakažu vrijeme kad će se televizor automatski uključiti, a mogu i unaprijed odabrati omiljeni kanal ili s kojeg HDMI ulaza žele prikazivati sadržaje. Televizor može i prikazivati novu značajku my Scenery.

Dvije Bluetooth veze omogućuju da ovaj televizor prenosi zvuk istovremeno dvama zasebnim Bluetooth uređajima, što znači da primjerice vi i vaša bolja polovica možete pratiti zvuk kasnonoćnog filma preko Bluetooth slušalica tako da ne probudite djecu koja spavaju.

Sučelje izbornika poboljšano je tako da omogućuje brz pristup najčešće korištenim postavkama slike, zvuka i.

Svi modeli do JX850, uključujući i njega, tvornički podržavaju Google Assistant i Amazon Alexu, pa korisnici mogu govornim upravljanjem uz druge korisne informacije saznati vremensku prognozu izravno od televizora.  JX800 podržava Google Assistant, ali ne i Amazon Alexu.

Među drugim su novim značajkama HDMI Signal Power Link koji omogućuje automatsko uključivanje iz stanja mirovanja i prijelaz s jednog ulaza na drugi, čak i za uređaje, npr. PC-je, koji nisu kompatibilni sa značajkom CEC.

My home screen 5.0 možete vidjeti u akciji u ovom videu:

Dizajn

U skladu s Panasonicovom filozofijom stvaranja dojmljivih iskustava koja nalikuju stvarnom životu, dizajn linije za 2021. jednostavan je i minimalistički kako bi se gledatelji mogli posve fokusirati na njihove omiljene sadržaje.

Panasonic će tijekom 2021. predstaviti i posve nov daljinski upravljač. On će se glatko uklopiti u okruženje vaše dnevne sobe, a njegov zaobljen oblik inspiriran je izgledom ukrasnih zdjela. Uz to ga zaobljeni rubovi čine ergonomskim i udobnim za držanje.

Napomena vezana za HDMI2.1 sučelje:

Svi modeli do LED televizora JX940, uključujući i njega, imat će dva HDMI priključka koji podržavaju HDMI2.1 značajke poput velike brzine prikaza sličica (High Frame Rate, HFR) i promjenjivih brzina osvježavanja (Variable Refresh Rates, VRR).

U trenutku isporuke ti će priključci podržavati 4K ulaz, ali u slučaju 4K HFR-a i 4K VRR-a pri 120 Hz, prikazivat će se samo u polovici okomite razlučivosti.

Tijekom 2021. izdat ćemo ažuriranje programske podrške koje će donijeti cjelovitu podršku za 4K HFR.

Za 4K VRR pri 120 Hz pravovremeno ćemo objaviti dodatne informacije. Druge razlučivosti osim 4K VRR pri 120 Hz, kao što su Full HD i 4K VRR pri 60 Hz, bit će podržane od trenutka isporuke bez tog problema.

Više detalja možete pronaći na Panasonicovoj stranici >>

Naše recenzije Panasonic televizora možete pronaći ovdje >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. Lijepo od vas gsp..Darko..o upoznavanju novih tehnoloških novina močnih brendova… bilo bi lijepo i o srednjoj klasi puno više toga isto tako dati info…jer ista klasa je najzastupljenija u prosiječnom kupcu-korisniku…i što nam je činiti onima koji se odlučuju o kupovini novih u ovom slučaju tehnoloških ponuda od Samsunga..u odgovoru na Oled tehnologiju a to je MicroLed tehnološki najnoviji odgovor u ovome svijetu tv….unaprijed se zahvaljujem na odgovoru…i cijenim vaš trud dugogodišnji i upornost u svome poslu…vi ste jedino svijetlo u mračnom tunelu vezano za tv tehnologiju u zaista teško se opredijeliti ŠTO KUPITI U VEOMA AGRESIVNOJ PONUDI SVIH SVIJETSKIH BRENDOVA…ono svako svoga konja hvali…svi nema što nenude 8 vrhunski su…ala ono kao nekada svaki cigo svoga konja hvali….u svakom slučaju nudim i pomoč i sl sve vezano za tv….ali znam pratim vas dobar ste i iskreni radišan borac…svako dobro vam želim….

    1. Puno hvala na komentaru. Srednja klasa nam je od prošle godine u fokusu, a tako nastavljamo i dalje – prvi televizor nam stiže uskoro na test. Hvala što nas pratite i svako dobro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!