Home » Digitalna televizija » Započelo eksperimentalno DVB-T2 odašiljanje

Započelo eksperimentalno DVB-T2 odašiljanje

Odašiljači i Veze su danas objavili sužbeno priopćenje o početku eksperimentalnog emitiranja DVB-T2 signala s odašiljača na području Zagreba. Priopćenje donosimo u nastavku zajedno s osnovnim informacijama o drugoj zemaljskog digitalnog emitiranja.

Odašiljači i Veze su 11.10.2011. započeli eksperimentalno odašiljanje digitalne zemaljske televizije druge generacije – DVB-T2. Odašiljači su postavljeni na lokacijama Sljeme i Zagreb-Prisavlje, te rade na 53. UHF kanalu u SFN (Single Frequency Network) modu.

Televizijski sadržaj je kodiran prema H.264 normi i zaštićen sustavom uvjetovanog pristupa (CAS – Conditional Access System), pa se može gledati isključivo uporabom prijamnika za DVB-T2 i posebnom karticom za dekodiranje (CAS), kojoj su pridružena prava za gledanje TV programa. Dozvola za eksperimentalno odašiljanje ističe krajem listopada o.g., kada će odašiljači biti ugašeni.

Što je to DVB-T2?

Digital Video Broadcasting – Terrestrial 2 je druga generacija digitalnog zemaljskog emitiranja koja donosi povećanje u prijenosu podataka za 30%-50% u istim uvjetima prijama pri korištenju postojećih prijamnih antenskih sustava. Osim za fiksni prijam (računalo, televizor), sustav je namijenjen i za prijam na mobilne uređaje, te nudi iste karakteristike kanala kao i originalni DVB-T (širina opsega i raspored kanala). DVB-T2 je učinkovitiji sustav emitiranja jer nudi novu tehniku modulacije i kodiranja signala, čime se bolje iskorištava spektar.

Novosti koje nudi DVB-T2 uključuju uvođenje novih usluga, primjerice višekanalni HDTV, mobilni TV i različite radio usluge, a tu je i danas vrlo aktualna mogućnost emitiranja 3D sadržaja.

Prva mreža DVB-T2 je napravljena u Velikoj Britaniji, a danas se signal emitira i u Italiji, Švedskoj, Ukrajini i još nekim zemljama. DVB-T2 je realna opcija u zemljama gdje se tek uvodi DTT servis i gdje ne postoji DVB-T mreža, dok postoje zemlje gdje se u periodu tranzicije emitira i DVB-T i DVB-T2 signal (npr. Australija ili Francuska). Iako je DVB-T2 u prvom redu namijenjen emitiranju HD signala, u mnogim zemljama se i dalje koristi DVB-T emitiranje u te svrhe.

Najviše je DVB-T2 prijamnika dostupno u Velikoj Britaniji gdje je signal najduže u opticaju. Cijene samostalnih prijamnika tamo su bliske onima za prvu generaciju DVB-T signala, dok su kod televizora razlike u cijeni neznatne.

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije je 13. rujna 2011. godine izdala novu reviziju dokumenta „Preporuka o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T i DVB-T2) u Republici Hrvatskoj“, a koji je nadopunjen informacijama o DVB-T2 standardu. Dokument možete preuzeti na stranici HAKOM.hr.

Više informacija o DVB-T2 standardu možete pronaći u PDF dokumentu na stranicama Hrvatske Radio Televizije.

Fons: OiV

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

One comment

  1. Zašto ne DVB-T MPEG4 KOJI PODRŽAVAJU SADAŠNJI TV PRIJEMNICI A NE OPET PLJAČKAJU NAROD!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

Započelo odašiljanje programa u DVB-T2 HEVC sustavu s odašiljača Sljeme – vidite li HD programe?

Tko čeka – dočeka. Nakon više od 11 godina od prvog eksperimentalnog emitiranja HD programa ...