Vijesti

Osvrt: Gube li Panasonic plazme nivo crne boje tokom vremena?

novi-logo-panasonic-50-header

Na internetu se nedavno pojavio članak koji izvorno potječe s američkog AVSforuma gdje se navodi kako je G10 model preko noći izgubio vrijednost crne boje. Vijest je odjeknula internetom i svim mogućim tiskanim i elektronskim medijima.

Are Panasonic plasma TVs losing their dark black levels? by David Katzmaier

http://news.cnet.com/8301-17938_105-…html?tag=mncol

Britanski AVforum je također ponesen ovom informacijom otvorio prikladnu temu:

http://www.avforums.com/forums/plasma-televisions/1185654-panasonic-plasmas-problems-black-levels-after-1000-hours.html

Pošto se radi o ozbiljnom problemu, odlučili smo ispitati ove tvrdnje, te smo odmah uzeli testnu opremu i izvršili ponovno mjerenje dubine nivoa crne boje V10 modela, a koji ima identičan panel kao G10.

Mail je takodjer poslan u međuvremenu Panasonic centralama u Europi, kako od strane zabrinutih korisnika tako i od uredništva HD televizije, te je dobivena povratna informacija da je Panasonic upoznat sa problemom:

Thank you for your e-mail enquiry.

In response, we have received your email. I would clarify that the issue that you speak of regarding the declining black levels in your TX-P50V10B television is under investigation and we will contact you again when we have an update on this situation.

Please email all enquiries to customer.care@panasonic.co.uk and we will endeavour to assist.

We trust that the above information will be of assistance to you. However, of course, if you should have any further queries, please do not hesitate to contact us on 0844 844 3852 or email us using the following email address:

customer.care@panasonic.co.uk

Kind Regards,

Chris Swatridge
Dealer Support / Correspondence Team
Panasonic UK Ltd
PUK (Registered Number 01069148 England) Registered Office: Panasonic UK Ltd, Willoughby Road, Bracknell, Berkshire RG12 8FP

Mail smo poslali Panasonic centrali zaduženoj za jugoistočni dio Europe i čekamo odgovor.

Objašnjenje problema

Sada, što je suština problema? Navodno, voltaža na američkim NeoPDP panelima je blago povećana, što uzrokuje veći emisioni ciklus, odnosno veće vrijeme punjenja plazma ćelija te lošije nivoe crne boje. Ovo nije uzrokovano samim NeoPDP panelom već elektronikom koja vrši regulaciju napona. Plazma ćelije neprestano prolaze ciklus ponavljanja kako bi se kontrolirao njihov intenzitet.

 1. Prvi korak: ćelije su inicijalizirane. Mali napon aktivira ćelije te ih se priprema za sljedeći korak
 2. Drugi korak: ćelije su adresirane (označene). Ovaj korak određuje koje će ćelije biti osvijetljene u trećem koraku.
 3. Treći korak; ćelije su u kontinuiranom fluksu. Napon se primjenjuje na ploči da bi se adresirane ćelije održale svijetlim za ciklus. Kontinuirani tok se završava, pa se vraćamo na korak 1 za pripremi idućih ćelija za adresiranje.

To se događa na 400Hz na G11 panelima, odnosno 600Hz na G12 panelima. (veća učestalost povećava točnost boja)

Pitanje o problemu se vezuje za inicijalizacije napona. Što je niži napon, panel će postići bolju vrijednost crne boje. Problem je ako je napon prenizak, pa stanice ne bivaju inicijalizirane, te ne mogu biti adresirane, te se ne mogu održati (oni neće svijetliti kada dobiju onformaciju za ciklus). Dakle, ako napon padne ispod određenog praga, stanice će zatajiti. To je loša situacija.

Dakle, sve što treba napraviti je da se osigura da inicijalizacija napona nije previsoka ili preniska. Povećanu voltažu mogu uzrokovati mnogi faktori, od neispravnih tranformatorskih jedinica, defektna elektronika, vanjski faktori, nestabilan napon itd.

Američki i Europski modeli rade na različitoj voltaži od 120V naspram 240V, te na različitim prijenosnim sustavima PAL (50Hz) i NTCS (60Hz).

Što se tiče Panasonic-ovih modela koji se prodaju u Velikoj Britaniji, oni u 2009. godini nisu imali napredne postavke, kao ni mogućnosti balansa bijelo boje kao što je to slučaj s ostalim dijelom Europe, uključujući i ex-Yu prostor. Kada bi pogledali modele koji se prodaju u Aziji, jasno bi se pokazalo da su ti televizori prilagođeni za njihove naponske mreže i prijenosne sustave.

Drugim riječima, iako se nazivno radi o istim televizorima, oni to suštinski nisu, na što smo upozoravali u više navrata te apelirali da usporedba američkih i europskih modela ne samo kad je u pitanju Panasonic već i Samsung, Sony i svi ostali brandovi nije valjana, iako se radi o istoj tehnologiji unutar samih panela. Zbog raznih prilagodni tržištu može doći do velikih varijacija počevši od vrsta kadensa, načina kalibracije, THX modova, broja priključaka itd.

Iz ovog razloga morali smo provjeriti događa li se isto i s EU modelima, te jesu li modeli koji su plasirani na ex-Yu tržište zahvaćeni ovom anomalijom. Srećom, imamo jedan primjerak 50V10 NeoPDP modela kao dio testne opreme, te smo odradili mjerenje nivoa crne boje na dan 05.02.2010. godine.

Plazma je ukupno radila 2392 sata i 45 minuta, kao što je vidljivo na ekranu dolje:

50v10-2010-service-menu

Uvećan prikaz vremena radnih sati 50V10 modela;

50v10-2010-time

Rezultati

 • Mjerenje 1

50v10-mjerenje-no1-black-level

Uvećan prikaz dobivene vrijednosti nivoa crne boje, koje iznose 0,02cd/m2, kao što smo i dobili prilikom kalibracije i testiranja V10 modela.

50v10-002-cdm2

 • Mjerenje 2

50v10-mjerenje-no2-black-level

Nakon toga, kad smo potvrdili da je nivo crne boje u skladu s dobivenim rezultatima od prije par mjeseci i skoro 2500 sati rada panela, HCFR nam je prikazao 0,01cd/m2. Zapitali smo se o ćemu se sad radi, jer prilikom testiranja panela napravili smo 10-ak mjerenja tokom kalibracije panela gdje smo uvijek dobili vrijednost od 0,02cd/m2.

Kako slika jasno pokazuje, I1D2 je uspio uhvatiti još nižu vrijednost za koju smo mislili da je nedostižna I1D2 senzorom. Ugasili smo plazmu, skinuli senzor s panela. Pustili smo plazmu da se ohladi, upalili je opet, postavili senzor na sredinu panela te čekali da se senzor prilagodi radnoj temperaturi plazme.

Nakon 45 minuta prilagođavanja senzora panelu, HCFR nam je opet učitao 0,01cd/m2.

50v10-001-cdm2

Ovo je iskreno bilo neobično iznenađenje ali bez obzira na dobiveni rezultat cijelu situaciju treba ozbiljno promotriti iz više aspekata. Naime, u više navrata smo govorili da se modeli koji se proizvode za različite dijelove svijeta uveliko razlikuju te da anomalija ili prednost u jednom dijelu svijeta, nazivno istog modela, ne mora biti značajka jednog te istog modela u nekoj drugog regiji.

Kako je jasno test pokazao da napon nije povećan na našem testnom modelu. Ovdje ne želimo biti isključivi jer se možda radi o greški u proizvodnom procesu, te dobro bi bilo da ostale test stranice potvrde rezultate koje smo dobili bar što se tiče EU modela.

Test je s druge strane pokazao, kako plazma paneli sazrijevaju s odgorijevanjem i pravilnim formiranjem plazma ćelija. Ukupni kontrast se povećao zbog dubine crne boje, vrijednost bi u ovom slučaju bila dupla ali je nećemo uzeti kao referentnu jer onda bismo sve druge modele morali podvrgnuti istom postupku.

Tema ostaje otvorena, kako za raspravu, tako i za dalju analizu, te ne treba isključiti i faktor izoliranih slučajeva ili samo jedne serije određenih modela. Očekujemo odgovor iz Panasonic centrala, kako iz SAD-a tako iz Velike Britanije i Munchena za JI Europu.

Na europskim portalima, nitko se do polemike s AVS foruma nije žalio niti očitovao u vezi ovog problema. Čudi nas i činjenica da je to baš sada izašlo na vidjelo, par dana prije početka prodaje NeoPDP modela druge generacije?

Zbog pollitike koju provodimo, gdje nam je objektivnost i nepristrasnost na prvom mjestu, dužnost HD televizije je bila da obavijesti kupce i naše čitatelje o ovoj problematici i rezultatima, a koji su prikazani na AVS forumu kao i onim koje smo mi dobili bez obzira kakvi oni bili.

Nastavak priče ćemo pratiti u komentarima ispod ovog članka.

panasonic-avs09

Adsense

Povezani tekstovi

19 komentara

 1. Ovo da je crna boja sada bolje nego napočetku je karakteristika svih (ispravnih) plazmi jel je panel napokon forimiran kako treba i svakim danom je sve bolji. Uostalom ko malo duže prati svijet plazmi zna vrlo dobro da su istu stvar izvještavali i vlesnici Pioneer KURO plazmi, crna sve bolja i bolja.

 2. da nije objavljeno ne bi te ni mjerili ništa, dakle na oko nije se ništa promjenilo (mjerenja su pokazala da je i to na bolje) i sad se pitam kako se to skuzilo, zar neko drzi senzor na ekranu cijelo vrijeme, bas je sad ekipa primjetila promjenu od 0,0000nešto.

  nekad je slika letala na starim crtima pa smo kupovali stabilizatore napona :D ,povijest se ponavlja :D

  1. Ne bismo da budem iskren, jer recimo da je i bilo promjene od 0,01 ili 0,03cd/m2, na više, teško je primjetiti ljudskom oku ako nema referentni model da poredi.

   Kako su oni dosli do ovog saznanja, da je preko noci se prepolovio nivo crne boje, zaista ne znam, to je moralo biti toliko extremno da su mogli golim okom primjetiti.

   Koliko znamo, useri world wide su poslali mailove ostalim recezentskim kucama u EU da provjere ako imaju mogucnost da li je na G modelima ovo slucaj.

   Vidjet cemo u kojem ce pravcu ovo ici.

   Najveci je problem sto se ovo ne moze znati pri kupovini tv-a, cak ni poslije odredjenog perioda, vec kad over-drive plazmi pocne davati vise napona panelu da bi kompenzirao kalibriranu sliku.

   Sad je pitanje da li je to samo izolirani slucaj kad je u pitanju konkretna serija sa proizvodne trake, jer kako je David rekao i on i svi iz Cnet redakcije su bezrezervno pokupovali Panasonic modele, dakle ovo se nije moglo predvidjeti.

   Vrijeme ce pokazati o cemu se zapravo radi, jer ostaje da Panasonic po svim centralama izda izvjesce koji modeli, gdje i ako jesu u kojoj mjeri su pogodjeni lose setovanim over-drive-om.

 3. Nani, dali je onda u neku ruku pametno kupiti onaj posebni produžni kabel za stailizaciju napona?
  Znam da kao što ste dokazali nije nastao problem ko u SAD, ali ako bi zbog bilo kojeg razloga vezanog za struju mogla postojat šansa da nam se ošteti TV, onda bi takav produžni dobro došao ili ne??

 4. Mi smo dokazali da problem nije nastao na nasem testnom modelu, sto ne znaci da neku drugu seriju V10-ki sa proizvodnog lanca nije zahvatio lose implementiran overdrive.

  Zato smo i napisali u clanku, da je neophodno da se rezultati potvrde od drugih testera sirom Europe, prije nego Panasonic izbaci oficijelnu izjavu u vezi EU modela.

  Mi svakako preporucujem koristenje UPC surge arest – protunaponskih zastita sa bilo kojom vrstom elektronike u kuci.

  1. Pa gle , ja koristim power condition u koji mi je uštekan moj tv aparat i imam samo pozitivna iskustva.
   Kompletna slika mi je s njime puno bolja nego bez njega. Isto tako treba znati da ima nekih aparata kojima u uputstvu strogo piše ne koristiti nikakav power condition … sve je to osobno i sam moraš vidjeti što je bolje za tebe i tvoj tv …

 5. kolko ima utjecaj napona na utičnici na tu regulacijsku elektroniku, po ovom vasem pisanju izgleda da je u jednu ili vise serija ugradjet taj set koji ne radi dobro, tad i naj bolja struja iz mreže neae pomoa on ae se pokvarit i radit nestabilno, ako je u svim televizijama loša ta elektronika, a loš ili nestabilan napon na utičnici onda je kvar neizbježan samo ae televizije spojene na boljem dijelu distribucijskog područja kasnije pokazat kvar

  ma mislim da smo se svi malo uspaničili i ovdje kod nas ništa od toga, naše plazme ae bit sve bolje i bolje kako je mjerenje i pokazalo na ovoj “klupskoj” :D

  A evo ideje za članak, izmjeriti sve ponovno na 5000 sati pa na 10000 i tako u ciklusima do smrti same plazme, tako ae se naj bolje vidjet proces starenja jedne plazme.

 6. imam jedno pitanje, kako vidite vrijeme rada televizora? Vlasnik sam plazme Panasonic P42u10e pa me zanima jel mogu na svom televizoru vidjeti vrijeme rada!?

  1. Pozdrav sremba,

   pročitaj recenziju bilo koje Panasonic plazme na našoj web stranici i pogledaj postupak ulaska u servisni izbornik.

   U servisnom izborniku ništa ne diraj! I sam ulazak je na vlastitu odgovornost.

 7. E sad kad bi ljudi i znali što je napisano, a ne samo upozorenje!?
  Nečije postove bolje ostaviti da im se drugi ljudi mogu smijati :-)!
  Ah dobro ne slažem se ni ja u svemu što napišete, pa ne kenjam kvake!

 8. pozdrav svima. moj stari odlični tv trokira i vrijeme je za novog igrača. vaš site mi je od velike koristi i čitam ga sa zanimanjem. kako živim u centru splita gdje napon oscilira čini mi se da bi to moglo stvarati probleme??? nije mi struka i sjeaam se onih starih stabilizatora, pa molim advice kako je nabolje zaštititi tv i izvuai optimum iz njega.
  razmišljam o seriji x ili g panasonic plazme. volio bi izbjeai šum ventilatora. u moru infoa koje sam pročitao u sjeaanju mi je ostalo da x čak ni u seriji 10 nema ventilator???

 9. Ima li kakvih novosti na ovu temu, firmware ne izlazi? Moj G10E tesko mogu vise gledat u zatamljenoj sobi. Da li ce to sivilo ikad pasti nazad kako je bilo?

 10. Pozdrav, proslo je 4 mjeseca, je dosao ovaj testni model na oko 5000 radnh sati? Da li ce mozda biti ponovnog mjerenja na njemu? Hvala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!