FilmoviFilmska glazba

Recenzija [OST]: Star Trek (2009)

Lista skladbi

01. Star Trek (1:03)
02. Nailin’ The Kelvin (2:11)
03. Labor Of Love (2:54)
04. Hella Bar Talk (1:58)
05. Enterprising Young Men (2:42)
06. Nero Sighted (3:25)
07. Nice To Meld You (3:16)
08. Run And Shoot Offense (2:07)
09. Does It Still Mcfly (2:05)
10. Nero Death Experience (5:41)
11. Nero Fiddles, Narada Burns (2:36)
12. Back From Black (1:02)
13. That New Cat Smell (4:48)
14. To Boldly Go (0:28)
15. End Credits (9:12)

Ukupno trajanje: 45:28 min

Čitav album traje nešto više od školskog sata što za dvosatni film djeluje premalo, no s obzirom na količinu kvalitetnih skladbi na albumu, smatram da će rijetki tražiti išta više. Doista, već pri prvom slušanju posebno su me se dojmile dvije skladbe, “Star Trek” i “Labor of Love”. Prva navedena sadrži temu filma i u filmu svira na samom početku filma, te se pojavljuje dalje tokom filma u raznih varijacijama. “Labor of Love” je uz temu na početku filma druga skladba koja ima izuzetan značaj s obzirom da označava rođenje legendardnog James T. Kirka u trenucima kada Neron (Eric Bana) dolazi iz budućnosti i uništava USS Kelvin, brod njegovog oca. U tim trenucima, premda se velika bitka odvija na platnu, zvučni efekti su utišani i ova skladba dolazi u prvi plan, što dodatno naglašava emocije tog ključnog trenutka.

“Enterprising Young Men” me se dojmila zbog izuzetno dobro građene dinamike prvih 30 sekundi nakon čega prelazi u glavnu temu, a označava ključan trenutak prijave mladog Kirka u Starfleet akademiji.

Skladbe koje u sebi nose ime glavnog negativca (Nero) dinamičnog su i borbenog duha i meni osobno ne odviše zanimljive za preslušavanje van filma, premda solidno zvuče. Tema Vulkanaca koja se tokom filma jasno može čuti u njihovim međusobnim razgovorima prisutna je u 13. skladbi na samom početku, “That New Cat Smell”. Vrlo jasnih tonova i istočnjačkog melosa, predstavlja čistoću uma, disciplinu i logiku, vrednote koje Vulkanci povrh svega cijene i što je u filmu lijepo dočarano.

U pretposljednjoj skladbi naslovljenoj legendarnim riječima “To Boldly Go” čuje se poznata tema Zvjezdanih Staza, a koja se dalje nadovezuje u “End Credits” skladbi trajanja nešto više od 9 minuta. “End Credits” kao i obično zaokružuje teme filma pa tako čujemo vulkansku temu, temu samog filma, temu sage i ostale.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!