PlazmaRecenzijeTelevizori i monitori

HDTVtest [plazma]: Panasonic TH42PX80 [107 cm]

Kvaliteta slike

Blu-ray HD sadržaji

Vjerojatno nema boljeg “vječno mračnog” filmskog klasika po imenu Blade Runner: The Final Cut na Blu-ray-u da bi se demonstrirale sve snage Panasonic TH42PX80 plazme. Zabava kreće već od same uvodne špice u kojoj slova dolaze i odlaze laganim paljenjem i gašenjem, a na ovoj je plazmi minimalno širenje svjetla kakvo se može očekivati samo na najboljim modelima. Kvalitetniji prikaz se samo može doživjeti na Pioneer-ovim Kuro plazmama. Što se tiče fluktuacije crne boje kakvu smo uočili na testnim uzorcima, ona na svu sreću nije bila vidljiva u “real life” sadržajima.

Panasonic TH42PX80 se je nešto lošiji pokazao pri otkrivanju detalja u sjenama, a koje su zbog slabije game bili nešto isprani u smislu gubitka kontrasta. Voljeli bismo vidjeti kontrolu game u korisničkim opcijama u budućim modelima ovog proizvođača.

Na svjetlinu samog zaslona nemamo prigovora, izvrsno su ispale scene Los Angelesa iz budućnosti sa svim mnoštvom noćnih svjetala i neonskih lampi. Ako svemu tome dodamo Vangelisove čarobne note, Panasonic TH42PX80 nam je pružio jedno zbilja ugodno iskustvo testiranja i gledanja.

Boje su bile dobro zasićene, a boja kože dovoljno prirodna što nije bio nimalo lak zadatak u razmjerno teškim uvjetima osvjetljenja koji vladaju u ovome filmu.

1080p/24 signal je uredno odrađen na Panasonic TH42PX80 plazmi koju smo povezali s PlayStation 3 konzolom. Telecine juddera nije bilo niti u najkompleksnijim scenama testnog filma na Blu-ray mediju (npr. pogled na piramidalno sjedište Tyrell korporacije – 00:16:31).

Slobodna digitalna televizija (SD)

Panasonic TH42PX80 je dao očekivani rezultat za jednu plazmu – velika brzina prikaza sa značajno manjom količinom motion blura nego kod LCD-a, pružila je pravo zadovoljstvo gledanja FA kupa na BBC kanalu u SD razlučivosti. Publika i reklame na stadionu su zadržale pristojnu čistoću i za vrijeme brzih kretnji kamere.

SD kanali su znali djelovati razmjerno “meki” zbog male razlučivosti stoga smo znali povećati vrijednost oštrine za koji stupanj na skali. Mekoći slike doprinosi i učinkovit reduktor smetnji koji eliminirajući smetnje dodatno mekša sliku.

S obzirom da se danas i dalje mnogi kanali emitiraju u 4:3 formatu (u Hrvatskoj u trenucima pisanja ove recenzije svi), za proporcionalno gledanje programa potrebno je postaviti [Aspect Ratio] na “4:3” i [Side Panel] na “High“. Na ovaj način, 4:3 formatu će biti prezentiran upravo u tom formatu (s parom sivih pravokutnika na stranama), a 16:9 će biti emitiran preko cijelog ekrana. U oba slučaja, ekran će biti u potpunosti popunjen, čime se umanjuje šansa zaprženja plazme.

Igranje HD igara na konzoli

Premda Panasonic TH42PX80 ne posjeduje dedicirani mod za igranje igara, ulazno kašnjenje ne bi trebalo biti problem – izmjerena vrijednost bila je jednaka Samsung F96 televizoru postavljenom u Game mod. Igrači bi se više trebali zabrinuti za zaprženje ekrana jer Panasonic TH42PX80 nije tako otporan na tu neugodnu pojavu kao Kuro PDP-4280XD primjerice.

Fosforne tragove nismo uočili niti nakog bjesomučnog vitlanja mačem u igri Devil May Cry 4, no ovdje se ipak radi o individualnom zapažanju s obzirom da netko ih može uočiti, a netko ne. U svakom slučaju, preporuča se provjera performansi u trgovini prije kupnje jer ćete samo tada znati zadovoljava li vas ovaj ekran ili ne.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!