MonitoriRecenzijeTelevizori i monitori

Philips Brillance 272B8QJEB 1440p IPS monitor – recenzija

philips-272b-header2

Na test smo dobili krajem ožujka predstavljen novi Philipsov monitor namijenjen poslovnim korisnicima, no koji nam se odmah svidio zahvaljujući odnosu karakteristika i cijene. Naime, uz Lenovo L27q-10, radi se o jednom od najpovoljnijih 27-inčnih IPS 16:9 monitora rezolucije  2560×1440, što su karakteristike koje su odlične kako za produktivnost, tako i za gledanje videa i igranje. Postoje i povoljniji 27″ 1440p modeli, no zbog TN panela bitno lošijih karakteristika, iste ne preporučujemo iz razloga koje smo naveli u zasebnom tekstu. Kako je Philipsov 272B8QJEB monitor prošao na našem testu, pročitajte u nastavku.

Vrsta LCD zaslona IPS
Vrsta pozadinskog osvjetljenja W-LED
Veličina zaslona 27 inča / 68.5 cm
Efektivno područje zaslona 596.7 (H) x 335.7 (V)
Optimalna rezolucija 2560 x 1440 @ 60 Hz
Kut gledanja 178° (H) / 178° (V), @ C/R > 10
Svjetlina 250 cd/m²
Omjer kontrasta (uobičajeno): 1000:1
Boje zaslona 1.07 milijardi boja (8-bitni + FRC ekran, interni 12-bitni procesor)
Raspon boja (uobičajeno) sRGB
Praktične značajke ·  Ugrađeni zvučnici: 2 W x 2

·  Power On/Off, Menu, SmartImage, Input, Osvjetljenje, Kensington lock, VESA mount (100x100mm)

·  Plug & Play kompatibilnost: DDC/CI, Mac OS X, sRGB, Windows 10 / 8.1 / 8 / 7

Mogućnost povezivanja ·  Signal Input: VGA (Analog), DVI-Dual Link (digital, HDCP), DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 – Sync Input: Separate Sync, Sync on Green – Audio (In/Out): PC audio-in, Headphone out

 

Održivost ·  Okoliš i energija: EnergyStar 7.0, EPEAT Gold, TCO edge, RoHS, Lead-free, Mercury Free, PVC/BFR free housing

·  Reciklirajuće pakiranje: 100 %

·  Post-consumer reciklirajuća plastika: 85%

Propisi i odobrenja ·   Odobreno: CE Mark, FCC Class B, SEMKO, cETLus, CU-EAC, TCO edge, TUV Ergo, TUV/GS, EPA, WEEE, ICES-003, UKRAINIAN, CCC, MEPS, PSE, RCM, VCCI
Kućište ·  Prednji okvir: Crna boja

·  Zadnji okvir: Crna boja

·  Foot: BlackFinish: Tekstura

Sve specifikacije možete pronaći na Philipsovoj stranici >>

Očekivano za poslovnu seriju, dizajn monitora je nenametljiv kako u dizajnu okvira, tako i po pitanju postolja. Okvir i postolje su mat crne boje, oslobođeni nepotrebnih oznaka osim srebrnog logotipa proizvođača u sredini ispod zaslona, otisnutog imena Brillance 272B u gornjem lijevom kutu, te oznaka fizičkih tipki i Energy Star naljepnice u donjem desnom kutu. Pored tipke za paljenje nalazi se sićušta bijela LE dioda koja konstantno svijetli tijekom rada, a u stanju pripravnosti se pali i gasi. Iako ju nije moguće ugasiti putem korisničkih izbornika, tijekom testiranja nas nije ometala.

philips-272B8QJEB-image

Postolje je okruglog oblika s udubljenim dijelom u koji možete odložiti mobitel ili neki drugi predmet. Nudi mogućnost podešavanje visine i nagiba zaslona, a u slučaju rotacije lijevo – desno čitav se monitor s postoljem rotira na podlozi. Mehanizmi i čvrstoća su na dobroj razini. Instalacija je bez alata tako da monitor možete u najkraćem roku možete početi koristiti.

philips-272b-buttons

Premda smo ljubitelji joystick tipke za navigaciju kroz izbornike (kao primjerice kod LG 34UC99 monitora), svidjele su nam se fizičke tipke poravnate u jednu liniju na ovom monitoru. Vrlo su precizne i ugodne za pritiskanje, te smo se s lakoćom kretali po izbornicima.

philips-272b-menus

Sustav izbornika je već dobro poznat s ranije testiranih Philipsovih monitora, a i korisnici Philipsovih televizora će pronaći poveznice. Izbornik je podijeljen u 8 skupina (LowBlue Mode, Input, Picture, Audio, Color, Language, OSD Settings i Setup) i nudi sasvim dovoljno opcija za fino podešavanje. Pritiskom na strelicu lijevo otvara se zaseban izbornik sa sedam SmartImage preddefiniranih postavki za sliku, uključujući LowBlue i Game modove. Izbornik je tvornički podešen u sredinu ekrana, no možete ga pomaknuti bilo gdje i učiniti prozirnim – na slici gore se vidi da smo ga pomaknuli dolje desno kako bi bio bliže fizičkim tipkama.

philips-272B8QJEB

Monitor nudi široku paletu priključaka, od analognih VGA i audio ulaza/izlaza pa do DVI-D, HDMI i DisplayPort sučelja. Tu su čak četiri USB type-A ulaza od kojih su dva u verziji 2.0, a dva u verziji 3.0 s podrškom za brzo punjenje. USB priključci su postavljeni s pogledom sa strane tako da ih se može lakše dosegnuti. USB type-B priključak je također sa strane, a isti je nužno povezati s računalom kako bi USB portovi funkcionirali. Zanimljivo, upravo taj kabel se ne prilaže uz monitor tako da ćete ga trebati nabaviti zasebno. S druge strane, svi ostali kabeli su priloženi – DisplayPort, HDMI, VGA, naponski pa čak i 3.5 mm muški – muški kabel za povezivanje s izvorom zvuka. Svi kabeli su crne boje.

Dolazimo do kvalitete slike – svakako najbitnije karakteristike. Putem SpectraCal CalMAN 2018 softvera i njegovog CalMAN RGB workflowa namijenjenog kalibraciji monitora, izmjerili smo tvorničke karakteristike slike, kao i proveli kalibraciju. Monitor podržava DDC/CI kontrole tako da je softver direktno ugađao parametre boja u skladu s sRGB standardom. Niže možete vidjeti usporedbu tvorničke slike (SmartImage isključen) i nakon kalibracije.

philips--272b--calibration-overview

Tvornički je slika izvrsno podešena! Ako se vodimo preporukom da greške u bojama (ColorChecker Error) i u nijansama sive (GreyScale Error) trebaju biti ispod vrijednosti 3 nakon kalibracije, dobivene vrijednosti govore kako je slika već tvornički kalibrirana. Ništa se posebno ne ističe kao problematično, a u cijeloj priči jedino što malo odskače od prosjeka je pozicija zelene boje kojoj nedostaje plave komponente. No sve u svemu izvrstan rezultat i dobra vijest za sve koji trebaju monitor preciznih boja bez da nužno ne naprave kalibraciju.

Ipak, postoji nekoliko parametara koji treba ručno podesiti – konkretno svjetlinu slike, a koja je tvornički za većinu ambijenata previsoka (225 cd/m2 što je točno 10% niže od deklariranih 250  cd/m2). Posjetom izborniku i smanjenjem Brightness vrijednosti na 50 dobivamo 120 cd/m2, a mi smo se na kraju odlučili za vrijednost 70 što je rezultiralo vrijednosti od 163 cd/m2. Drugi aspekt koji svakako savjetujemo da isključite je kontrola nejasnog imena unutar Picture izbornika – DPS. Guglanjem istog pojma dolazimo do informacije da se radi o “Dynamic Power Saver” opciji koja lagano varira svjetlinu ekrana ovisno o sadržaju koji prikazuje. Opciju smo isključili jer kod monitora želimo konzistentan prikaz bez ikakvih varijacija, no uočili smo da se opcija katkada znala ponovno aktivirati kad bismo odabrali neki drugi SmartImage način rada i ponovno se vratili na SmartImage Off opciju. Zbog toga savjetujemo da nakon što ste sve podesili vezano za sliku u korisničkim opcijama, još jednom provjerite da je navedena opcija isključena.

Vratimo se na kalibraciju – kao što vidite iz rezultata iznad, nakon kalibracije 272B8QJEB postiže respektabilni rezultat što se preciznosti boja i nijansi sive tiče. Razlika nakon kalibracije je vrlo blaga, no na testnim materijalima se moglo uočiti kako je slika za nijansu prirodnija i bolje balansiranih boja. Sve u svemu, jako smo zadovoljni tvornički podešenom slikom na ovom monitoru, kao i kalibracijskim potencijalom.

Dojmovi nakon korištenja

philips-272b-header

Monitor smo postavili na radni stol gdje imamo našeg već ostarjelog Della 2408WFP s 24-inčnom dijagonalom i rezolucijom od 1920×1200 piksela. Sasvim očekivano, Philipsov 272B8QJEB  je pružio pravo osvježenje i bitno veći radni prostor što se odmah osjetilo pri montaži videa u Sony Vegas Pro 14.0 softveru koji koristimo na gotovo svakodnevnoj bazi. Osjetno više prostora za alate, timeline traka koja više nije onako skučena kao prije, u svakom slučaju mnogo bolji uvjeti za rad. Rad s dokumentima i surfanje također su osjetno ugodniji uz više prostora po vertikali tako da smo više informacija imali odjednom na zaslonu, a dodatni pikseli u širini omogućuju istovremen prikaz dvije web stranice ili dva A4 dokumenta. Ne čudi što je upravo 27″ 1440p format monitora često preporučen od strane recenzenata i ljudi orijentiranih na produktivnost.

Prikaz je izvrsne ujednačenosti zahvaljujući dobro kontroliranom LED pozadinskom osvjetljenju, a IPS osigurava da su boje na čitavom ekranu podjednake zasićenosti. Standardno dobar kut gledanja osigurava dobro zasićene boje pri gledanju iz kuta, što je prednost ako radite u timu i diskutirate o sadržaju koji je prikazan na zaslonu. Mat zaslon dobro prigušuje refleksije.

Na ovom se monitoru moguće i sasvim pristojno igrati, u što smo se uvjerili igrajući Diablo 3, Fortnite, GRID i ostale naslove. Odličan prikaz boja i detaljnost, dobar prikaz nijansi u sjenama i na kraju nisko ulazno kašnjenje (input lag) od 10.5 pa do 12 ms razlozi su zbog kojih je ovaj monitor sasvim dobar izbor i za one koji se vole igrati, a ne treba im nužno neki od gamerskih 144 Hz+ modela i “agresivniji” dizajn. Iako ne podržava AMD FreeSync ili NVIDIA G-Sync, nismo imali problema s pucanjem slike (screen tearing) tijekom korištenja.

Ugrađeni zvučnici snage 2x 2W očekivano ne pružaju dinamički raspon i čistoću zvuka potrebnu za pravo uživanje u filmovima, glazbi i igrama, no tu su za one koji ne žele vanjske zvučnike na stolu i bitno im je samo da nešto čuju. Monitor ima i 3.5 mm audio izlaz tako da se na njega direktno mogu spojiti slušalice, odnosno PC zvučnici ako netko želi tu opciju.

Zaključak

philips-272b-award

[review]

informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: od 2.118,00 kn

Na test ustupio: Philips Hrvatska

philips-logo-2015

© HD Televizija 2018. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

6 komentara

 1. Pozdrav. Zanima me ovaj monitor, jel dobar opcenito za gaming (fps, racing itd.)?
  Jel primjetan ghosting, blur i sl?
  Da li bi ste ga vi preporucili i izmedju ostalog, za igranje?
  Posto je cijena primamljiva, pa eto ovaj monitor mi je u uzem krugu ako ne i jedini odabir, a najvise radi cijene..
  Hvala

  1. U pravilu je ovo neka sredina po brzini tranzicije pixela(ips panel). Gledaj TN>IPS>VA/AMVA ako zeliš izbjeći ghosting pri brzim igrama i pokretima.

 2. Recenzija Vam je jako površna. Niste ga testirali da li je stvarno flicker free na svim postavkama svjetline. Niti ste napisali kakve su mu Low blue light opcije ( koliko razina ima te koliko je maximalno umanjenje plavog svjetla ).
  Lp

  1. Hvala na komentaru. Nemamo uvjete za testiranje flickera na raznim svjetlinama, no iz vidjenog nije bilo nikakvih naznaka istog. Mozda vremenom uvedemo tu provjeru. Low blue opcije su ogranicene primjene jer smanjuju koreliranu temperaturu boje u grubim koracima tako da je bolje koristiti tvornicko podesenje koje je izvrsno ili napraviti pravu kalibraciju.
   Za detaljne recenzije provjerite tftcentral.co.uk.

 3. Poštovani, U tekstu ne vidim da ste stavili postavke slike iz menu-a nakon kalibracije? puno bi pomoglo :)

  Hvala.

 4. Poštovani,
  ovaj monitor mi je ušao u uži izbor, uz AOC Q27P1, a moja osnovna potreba je nabaviti uređaj sa pristojnim bojama radi obrade fotografija. Shodno tome, postavio bih Vam nekoliko pitanja vezano uz navedeni model.
  Jeste li tijekom testa ustanovili, ili možda znate podatak koji postotak sRGB spektra monitor pokriva?
  Biste li preporučili ovaj monitor za obradu fotografije?
  Mogu li se postavke kalibracije ručno prenijeti na drugi takav monitor?
  Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!