Home » Vijesti » Budućnost Blu-raya u 3D tehnici?

Budućnost Blu-raya u 3D tehnici?

Još od otkrića filma, Hollywood je koristio tehnologije na način da privuče gledateljstvo i poveća prihod. Bez obzira je li se radilo o filmu u boji, širokom formatu ili surround zvuku, ove su se tehnologije koristile da privuku gledatelje koji bi inače trošili novac na druge konkurentne medije iz svijeta zabave. Sljedeći tehnološki korak za Hollywood su filmovi u 3D-u.

Sami 3D filmovi već su odavno poznati, no njihova je primjena u praksi vrlo malo zbog loše izvedbe. Svjedoci smo uistinu mnoštva najava raznih 3D tehnologija, sa i bez naočala, sa i bez velikih ulaganja, no na kraju od svih tih najava na police stiže tek fragment najavljenog koji ne zainteresira širok spektar korisnika.

U posljednjih nekoliko godina iz Hollywooda nam stižu najave preko 80 stereoskopskih filmova, uključujući Cameronom film Avatar koji se očekuje 2009. godine. Kina se također opremaju 3D tehnologijama, dobar primjer je naš Cinestar koji odnedavno nudi i Dolby 3D predstave.

Blu-ray asocijacija (BDA) aktivno traži način na koji bi se ponudio 3D sadržaj putem BD medija. Dvije su opcije u razmatranju – slati informaciju o trećoj dimenziji putem HDMI-ja u TV da se tamo procesira ili da se procesiranje obavlja u playeru te da se takav signal šalje u TV. Jasno, ako će biti odabrana potonja varijanta, očekuje nas još jedan BD profil za 3D sadržaje (oh, sreće).

Izvor: EETimes

About Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*