Home » Vodiči » Savjeti za kupnju » 10 pitanja/savjeta prilikom kupnje HDTV kamere, dio 1

10 pitanja/savjeta prilikom kupnje HDTV kamere, dio 1

Razmišljate o kupnji HDTV kamere, no zbunjuju vas pojmovi vezani uz način pohrane, rezolucije snimaka, višekanalni zvuk? Ljeto je već odavno krenulo, a nema ljepšeg godišnjeg doba za snimke najbolje kvalitete upravo zbog odličnog osvjetljenja i lijepog vremena. Što kupiti, na što pohranjivati snimke i kako ih pohranjivati i uređivati, samo su neka od pitanja na koja ćemo vam pokušati dati odgovor u prvom dijelu ovog članka, tj. u prvih pet od ukupno deset savjeta.

Savjet #1:

Ono što ćete vjerojatno primjetiti u trgovini ako budete isprobavali HD kameru je da će snimke biti iznimne rezolucije, što je i za očekivati s obzirom da takve kamere nude vrlo visoke rezolucije od 1280×720 i 1920×1080. Snimke će za kućnu upotrebu biti možda i predobre, no ako ste imali priliku pogledati Blu-ray ili HD DVD film, onda budite svjesni da će kvaliteta ipak biti nešto lošija, što je sasvim razumno s obzirom da se za filmove koriste iznimno skupe kamere i cjelokupna oprema. Kako su HD kamere po specifikacijama u srednjoj klasi vrlo slične, dobro se je usredotočiti na sam raspored tipki i korištenje opcija i izbornika koje nudi, jer intuitivno sučelje garantira veću uporabljivost opreme.

Savjet #2:

Prije kupnje sami sebi postavite pitanje treba li vam uopće HD kamera. Ako ćete ju pretežno koristiti za zezanciju i slanje snimki na YouTube, bolje je koristiti običan digitalni fotoaparat koji nudi snimanje klasičnog 4:3 videa.

Savjet #3:

HD kamere je najjednostavnije koristiti ako ih povežete direktno na HDTV putem HDMI kabela. Gotovo sve kamere danas posjeduju HDMI priključak, tako da ako imate HDTV s istim, pregledavanje snimaka je i više nego jednostavno. Prije kupnje svakako provjerite ima li vaša buduća kamera ovaj priključak kako biste korištenje još više olakšali.

Savjet #4:

Uređenje AVCHD snimaka je dosta zahtjevno. Mnoge moderne HD kamere koriste jako kompresirani AVCHD format, a koji je varijanta H.264 codeca koji se inače koristi kod Blu-ray i HD DVD diskova. Rezanje HDV snimaka na starijim kamerama je bilo jednostavnije, no uz manju kompresiju radi se o codecu koji je već neko vrijeme na tržištu i shodno tome softver i hardver je optimiran za njegovo korištenje. AVCHD je nešto drugačiji, noviji i zahtjevniji. Premda mnogi softveri za uređenje videa podržavaju AVCHD, pitanje je računala koje je u stanju izvršiti zadane izmjene u razumnom vremenskom razdoblju.

Ako planirate uređivati HD snimke, posebno AVCHD, potrebno će vam biti snažno PC ili MAC računalo kako biste mogli raditi prihvatljivom brzinom. Preporuka je višejezgreni procesor, mnogo radne memorije i moderna grafička kartica kako bi se velike video datoteke (posebno ako se radi o fullHD razlučivosti) mogle prihvatljivo brzo i uspješno uređivati.

Savjet #5:

Ovaj savjet je više pitanje na koje također trebate imati odgovor prije nego što se bacite u kupnju. Gdje ćete pohranjivati snimljene sadržaje? HD je “težak” format za koji je DVD medij vrlo često premali, a idealan medij odabira je Blu-ray. S obzirom na još uvijek previsoke cijene praznih BD medija i snimača za isti, najbolje je snimke pohranjivati na pouzdan tvrdi disk dovoljnog kapaciteta za buduću arhivu na Blu-ray medij. Eventualno se snimke mogu “rezati” na veličinu jednoslojnog ili dvoslojnog DVD-a ako ih želite pohranjivati na taj medij.

Nastavak na dio 2 >

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

3 komentara

  1. za Savjet #5:

    Jel si čuo za x264 format??? Netreba ti nikakav bluray pržilica i mediji da ti kvaliteta ostane ista ;)

  2. Da CroHD, čuo sam za taj format… Ovim savjetom sam htio naglasiti da je HD sadržaj težak i da treba uzeti u obzir prostor na koji ae se snimke pohranjivati. Jasno da nije potrebna Blu-ray pržilica, no tko želi na medije uredno arhivirati snimke, to je kapacitetom jedini pravi put.

    “AVCHD is a high-definition recording format designed by Sony and Panasonic that uses H.264 (conforming to H.264 while adding additional application-specific features and constraints).”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

logitech-c922-head

Logitech C922 Pro Stream Web kamera za vlogere i streamere

Logitech je predstavio novu web kameru Logitech® C922 Pro Stream Webcam. Dizajnirana kako bi zadovoljila potrebe ...

vivax_32le74sm_tv_header

Vivax Imago 32LE74SM Android LED LCD TV – recenzija

Na test smo dobili po prvi put Vivaxov televizor sastavljen u Republici Hrvatskoj, 82 cm ...