Savjeti za kupnju

Članak: Kontrola odnosa slike kod 16:9 LCD televizora – dio 1

Potaknut raspravom oko kontrole odnosa slike kod 16:9 televizora odlučio sam pokazati kako izgleda 4:3 format SD zemaljske televizije kakva se danas emitira kod nas u različitim formatima na Panasonic TX-32LX70P LCD televizoru.


Panasonic TX-32LX70P LCD televizor nudi sljedeće mogućnosti podešavanja odnosa stranica slike: Auto aspect/16:9/14:9/JUST/4:3/4:3 FULL (samo za HD signal)/ Zoom / Zoom 2 / Zoom 3. Na sljedećim slikama ćete vidjeti sve osim 4:3 FULL formata slike, a za test je odabran HRT 1 TV program koji jasno emitira u 4:3 formatu.

Formati slike - izbornik

Kako sam slikao TV dok je bila neka informativna emisija koju vodi Barbara Štrbac, mislim da je najbolje da pogledamo kako ona izgleda u stvarnosti, u realnom odnosu stranica :)

Barbara Štrbac - slika u vlasništvu Glorije

Sada kako znate kako izgleda pogledajmo što je od nje napravio TV u automatskom modu (mod u kojem procesor televizora pokušava što kvalitetnije ispuniti čitav ekran):

Formati slike - automatski 1Formati slike - automatski 2

Čini se da se naglo pretvorila u tipičnu amerikanku koja visi u McDonald’s par puta na dan, zar ne?

Ok, sljedeći mod je vrlo sličan ovom automatskom, a radi se o 16:9 formatu. Što on radi – bez obzira na odnos slike u kojem se emitira procesor uTV-u napravi 16:9 sliku. Pogledajmo kako naša Barbi sada izgleda:

Formati slike - 16:9

Nema promjene, i dalje smo u američkim mjerilima, a mi hoćemo naše cure vidjeti na hrvatski način! Slijedi 14:9 (1.55:1) format koji je nešto bliži 4:3 formatu (1.33:1):

Formati slike - 14:9

Ovo je sada nešto bliže realnim proporcijama, premda se nekima neće svidjeti rezanje gornjeg i donjeg dijela slike… Osobno, ovo je format koji najviše koristim kad gledam našu zemaljsku televiziju.

Krenimo dalje, idući format je Just.

Formati slike - just

Iskreno, ne znam koja je razlika između ove opcije i 16:9 jer obje popune sve piksele koje TV posjeduje. Ako mi netko može ovo objasniti bio bih mu veoma zahvalan, a opis bih objavio ovdje.

Idemo dalje, idući format je dobri stari 4:3.

Formati slike - 4:3

E to je Barbara koju poznajemo! 4:3 signal na 4:3 formatu, bez muljanja, jasan i proporcionalan. Ipak, u odnosu na 14:9 radije obabirem ovaj potonji jer mi je na 4:3 formatu nekako slika premala i imam dojam kao da gledam program na nekom pomoćnom televizoru u kuhinji. Ipak, 4:3 format je obavezan kada krenu muške teme u stilu – “ova je malo punija”, -“ma nije, to je zbog TV-a”, -“ajde stavi na 4:3 pa da vidimo”…

Sada slijede tri zoom varijante, a koje se međusobno razlikuju po načinu na koji vrše zoom i koliko je “jak”:

Formati slike - zoom 1

Zoom 1

Formati slike - zoom 2

Zoom 2

Formati slike - zoom 3

Zoom 3

Što možemo zaključiti iz ovog teksta? Uistinu je impresivno kako lagano možemo vidjeti kako će izgledati žena prije i poslije svadbe? NE! (dobro, možda :)

Gledanje 4:3 programa na 16:9 ekranima može biti malo zeznut dok se čovjek ne privikne na način na koji se slika prikazuje i dok ne pronađe odnos stranica koji mu najbolje odgovara. Potrebno je malo se poigrati s opcijama koji vam nudi TV jer 16:9 ekran zna uistinu iskriviti ono što prikazuje, premda se čovjek privikne na sve. Evo, moji roditelji su nakon prelaska na LCD govorili kako je slika užasna za gledanje, kako su ljudi preširoki i gotovo nerealni, no sada, nakon oko 4 mjeseca kako imamo taj televizor priviknuli su se na sliku i sve rjeđe prebacuju na 14:9 format, a kamoli na 4:3.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

12 komentara

 1. Imam vec dugo 2 Panasonic tv-a i gledam sve u Just modu.Auto mode je nezgodan kod gledanja serija radi titlova,pa se slika mjenja cijelo vrijeme.14:9 ipak napravi dvije crne trake sa strane tv-a.Ipak na kraju je kao sto si i napisao sve stvar navike.

 2. Da, automatski mod zna biti vrlo nezgodan jer stalno vrši nekakve prilagodbe. Evo, na Novoj TV on zna odrezati njihov logo tako da samo piše “nova”, a tako radi i na ostalim programima. Uglavnom, sustav prepoznaje slova na ekranu i prilago?ava prikaz njima.

  GLedam ovaj Just i u odnosu na 16:9 nekako suzi sliku po horizontali, makar popuni sve piksele na ekranu. Nije mi još jasno što točno napravi, no sada i ja sve naše programe gledam u tom modu…

 3. pogledaj na Just i na 4:3 televizor u pozadini pa vidiš kolko na Just širi. televizor je formata ko u kinima.inače, subtitle zoom(Philips) je meni najbolji, taman podnaslove zoomira a vrlo malo proširi.

 4. Je li kod toga philpsa u subtitle zoom mode slika pereko cijelog ekrana?Ako je koliko je odrezana?
  Ako moze koja slika toga,a ako ti se da i ostalih modova kod Philipsa(moze i na moj mail)?
  Darco recenzija ti je super i bilo bi odlicno kad bi ti ili neko drugi napravio isto za druge proizvodjace tv-a.
  Pozdrav

 5. Evo, ako mi M. hoae poslati na mail slike i par rečenica o tome što je na slikama rado au objaviti!

  Hvala stipest, budem probao naai još slika i staviti ih na stranicu…

 6. kod philipsa 7772 taj subtitle zoom mode koristim samo kad je dio titlova ispod na crnoj povrsini i moram priznati da me odlicno sluzi. slika je na cijeloj povrsini i odrezan je samo mali dio slike pri vrhu. inace cesto koristim mode “movie expand 16:9”, taj mi lijepo razlijepi sliku na filmovima…. naravno da jos uvijek vracam u 4:3 kad gledam nase emisije jer cu inace svaki put kad izadjem van misliti da u nas po cesti hodaju samo missice :)

 7. Kaj nije “just” postavka napravljena u stilu da središnji dio slike minimalno izobličuje a onda prema krajevima sve više i više… kao da je slika projicirana na sferu?… uglavnom na Panasonic PV60 najbolja isprobana opcija za SD signal….

 8. Davor je u pravu…just mod je upravo to kako je opisao…dakle namjera je da ono sto je centralno u kadru, obicno je to subjekt bude sto manje izoblicen na ustrb ostatka kadra koji moze biti i rasiren…just takodjer obicno reze malo slike gore i dolje…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!