Savjeti za kupnju

Zašto PlayStation 3 nije najbolji Blu-ray reproduktor

Ako malo pogledate cijene Blu-ray reproduktora u našim dućanima, primjetiti ćete da se njhove cijene kreću od oko 5 pa do 10 tisuća kuna za modele brandova Sony, Philips, Panasonic i Samsung. Pogledamo li cijenu na PS3 konzoli, primjetiti ćemo da za cijenu od oko 3 tisuće kuna dobivate ne samo najpovoljniji BD čitač, već i igraču konzolu s tvrdim diskom, te podrškom za veliki broj kvalitetnih igračih naslova.

Navedena cijena donosi puno u vaš dnevni boravak, a kupnjom ove konzole sigurni ste u podršku za sve nove Blu-ray standarde zahvaljujući mogućnosti ažuriranja specifikacija online, što je vrlo važno za sve one koji žele biti sigurni da će im uložen novac donijeti zadovoljstvo gledanja svih BD naslova, danas ili za nekoliko godina.

Ipak, ova konzola ima i neke negativne aspekte, a o kojima malo tko govori, a one se najviše tiču podrške za dekodiranje određenih audio codec-a. Jasno, konzola nudi podršku za najrasprostranjeniji Dolby TrueHD audio codec, no ne nudi podršku za drugi najveći – DTS HD. Iz nekog razloga PS3 ne podržava izlaz niza bitova (bitstream output) za TrueHD, samo za PCM, a kako nema interni dekoder DTS HD-a, ovo znači da DTS HD nećete nikako moći čuti na ovoj konzoli. Izostanak DTS HD-a je i iz razloga što oko 15% BD naslova sadrži zvuk tako kodiran, no prema najavama iz Sonyja, New Linea, Disneya, Foxa i Lionsgatea, rekli bismo da će ova brojka značajno porasti u budućnosti.

HD audio formati

Kako bilo da bilo, PS3 je i dalje vrlo primamljiva konzola i Blu-ray reproduktor, no za one koji žele maksimalnu podršku za moderne HD formate zvuka, bolji su izbor standardni, no skuplji, linijski BD reproduktori.

Izvor: EngadgetHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!