Tutorijali/upute

Tutorijal: Obnova firmware-a na Pioneer DV490-V DVD reproduktoru

U ovom tutorijalu ću kroz slike i tekst pokušati približiti postupak instalacije nove verzije softvera za linijski DVD reproduktor tvrtke Pioneer, model DV-490V.

Uvjeren sam da se mnogi pitaju čemu igra s obnovom softvera uređaja koja može i kobno završiti za vaš uređaj ako se striktno ne pridržavate pravila. Što se novom verzijom zapravo dobiva. Uz rješavanje nekih tipičnih problema koje je proizvođač uvidio tek nakon što je proizvod već stigao u kućanstva, obnove znaju donijeti i razna poboljšanja glede raznih aspekata uređaja – od boljeg prikaza titlova, preglednijeg korisničkog sučelja, pa tako dalje, a nerijetko se znaju primjetiti i ubrzanja u radu sustava.

Prije nego što počnem s opisom postupka spomenuti ću probleme s kojima sam se sretao koristeći ovaj uređaj s tvorničkim firmware-om. Prvi i osnovni problem bio je prikaz naših znakova u titlovima. Ruku na srce, no uz sav taj HD DivX je još uvijek najrasprostranjeniji i kod mene doma se najviše gleda, a loš prikaz titlova s dijakritičkim znakovima tjera onoga koji ih čita ka ludilu (primjer: “kamo ćeš večeras” ispisuje “kamo e ve eras” pa se ti snađi, a film ide :). Djelomično sam bio riješio ovaj problem editiranjem titlova u Notepadu tako da sam zamjenio naše znakove znakovima bez kvačica (š u s, đ u d, č u c itd.).

Drugi problem na koji sam naišao je u korištenju HDMI kabela koji bi uzorkovao nakon paljenja uređaja treperenje slike koje sam rješavao tako da sam na daljinskog od televizora odabrao HDMI 2 konekciju, te nakon toga ponovno HDMI 1 gdje je DVD i spojen.

Mogu ponosno izjaviti da sam ova dva gornja problema uspješno otklonio ubacivanjem novog firmware-a, a postupak je iznesen u redovima niže.

Korak 0: Provjera uređaja i firmware-a

Prije bilo kakve instalacije i započinjanja procesa dobro provjerite da koristite upravo model reproduktora koji je naveden na stranici gdje se nalazi firmware. Također bi bilo dobro da provjerite koju verziju firmware-a trenutno imate instaliranu, a to radite prateći ove izvornike: HOME MENU -> INITIAL SETTINGS -> OPTIONS (ne ulazite u podizbornik) i pritisnite tipku “DISPLAY” na daljinskom upravljaču.

Pioneer firmware update - old firmware

Korak 1: Download firmware-a

Prvi korak je skidanje firmware-a sa sljedećeg linka: Pioneerfaq.info. U trenucima stvaranja ovog tutorijala bile su dostupne dvije verzije: službena od Pioneera v1.6 i neslužbena zanimljivo naslovljena Smash the Mac V5.0. Upravo ovu posljednju mi ganjamo :)

Na dnu te stranice vidjeti ćete linkove za skidanje – skinite onu prvu po redu V5.0, kao na slici dolje.

Pioneer firmware update

Korak 2: Raspakiravanje arhive i snimanje na CD

Kad ste skinuli arhivu raspakirajte ju i vidjeti ćete dvije datoteke – tekstualne upute readme.txt i sam firmware s ekstenzijom .bin. Readme svakako pogledajte kako biste bili 100% sigurni u svaki korak, čak i uz ovaj super tutorijal što sada čitate :)

Kada je .bin datoteka ekstrahirana negdje gdje znate kako doći do nje (najbolje na radnu površinu, tj. Desktop), pokrenite program za snimanje, preporuka Nero.

Pioneer firmware update

Ovdje ću pokazati kako se snimanje radi putem Nero Express verzije 6 koju sam dobio uz pržilicu i koja mi je čisto dosta za sve što mi treba, pa tako i za ovaj postupak. Odaberite snimač koji želite koristiti i ubacite prazan CD. Napomena: firmware datoteka je svega 1 MB pa će nekima biti žao spaljivati CD-R za tako nešto – ja sam nažalost morao jer mi uređaj nije mogao pročitati CD-RW od Plextora sniman na 4x, tako da budite upozoreni.

Pod tip diska za snimanje odaberite Data -> Data Disc:

Pioneer firmware update

U novom prozoru odaberite Add i locirajte bin datoteku ili jednostavno napravite drag ‘n’ drop:

Pioneer firmware update

Ako niste prije, sada pogledajte readme.txt koji je došao u arhivi – ovdje budite oprezni i pazite kako ćete nasloviti medij jer ga u protivnog uređaj neće prihvatiti. Ime diska mora biti “PIONEER”, a preporuka je da ne snimate na max. brzini već na nekoj nižoj (makar nije presudno – za 1 MB snimač ne može pisati nekim ludim brzinama jer je radijus malen). Važno je da disk “zatvorite”, tj. da ne radite multisession diskove jer ih uređaj opet neće prepoznati. Ako želite, možete staviti da se verificiraju podaci koje ste snimili.

Pioneer firmware update

Ako je postupak uspješno prošao, Nero će izbaciti sljedeću poruku:

Pioneer firmware update

Sada slijedi ono najvažnije,

Korak 3: Instalacija firmware-a

Upalite Pioneer DVD reproduktor i otvorite ladicu – ubacite CD na kojem je firmware koji ste netom snimili i pričekajte dok ga uređaj ne učita i ispiše sljedeću poruku na televizoru:

Pioneer firmware update

Kao što vidite, osnovna verzija koju sam prije koristio je davala ovakav ekran, a nakon što sam promijenio HDMI ulaz da dobijeg dobru sliku poruka je nestala i morao sam ponoviti ubacivanje CD-a.

Pritiskom na tipku Play pokreće se postupak obnove firmware-a. Ladica s CD-jem će izaći van, no vi ju nemojte dirati ili kojim slučajem vraćati sve dok vam se na ekranu ne pojavi ime proizvođača:

Pioneer firmware update

Možda će neki zamjetiti razliku na logotipu: dodan je tekst “PAL” ispod slova “r”, a taj tekst prije nije bio ispisan.

Provjeru je li novi firmware instaliran možete napraviti tako da ponovite postupak iz koraka 0, a ovako je meni pisalo nakon obnove:

Pioneer firmware update - new firmware

Za probu sam odlučio ponovno ubaciti CD s firmware-om da vidim kako će ga sada prikazati. Ovoga puta bez titranja:

Pioneer firmware update - firmware install after

Naposlijetku, slijedi provjera titlova. U konfiguraciji uređaja je potrebno odabrati naš jezik (nalazi se pod other languages).

Pioneer firmware update - hr titlovi

Tilovi se normalno prikazuju, a još su i ugodniji za čitanje zbog toga što su nešto veći.

Zaključak

Ovim postupkom samo pokazao kako se uz malo truda može vrlo uspješno obaviti obnova firmware-a, te ispraviti mnoge probleme. Instalacija je jednostavna ako se precizno prate koraci i ako znate što radite. Naravno, stranica HD Televizija kao i svi njeni dijelovi uključujući i forum i njegove članove ne mogu biti odgovorni za eventunalne probleme nastale prilikom praćenja ovdje iznesenog postupka. Nadam se da će vam ovdje iznesene upute biti od koristi!

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!