Digitalna televizija u Hrvatskoj

Nova TV HD ready!

Nova TVAko je vjerovati vijesti objavljenoj na portalu dnevnik.hr, Nova TV je jedina komercijalna televizija u Hrvatskoj koja je spremna prijeći na HD emitiranje svojega programa.

Projektni tim sa zagrebačkog Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva, pod vodstvom mentorice prof. dr. sc. Sonje Grgić proveo je na Novoj TV ispitivanje kvalitete slike za različite norme analiziranja slike u sustavima televizije visoke kvalitete (HDTV).

FER-ovci NA NOVOJ TV
FER-ovci na Novoj TV

Uz objektivne testove provedene raznom opremom za testiranje signala i ostalih parametara emitiranog programa, bilo je potrebno provesti i subjektivno ispitivanje kvalitete slike pri kojem gledatelji mogu ocijeniti koji format najbolje odgovara njihovom oku.

“Rješenje za problem tražili smo na sve strane, no jedino nam je Nova TV bila spremna pomoći i dati nam na korištenje vrlo vrijednu profesionalnu HD opremu. Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom suradnje Nove TV i FER-a i nadam se budućem povećanju suradnje na istraživanju u inženjerskom televizijskom segmentu. Nova TV time je pokazala kako uz proizvodnju programa podupire znanstvena istraživanja i radove mladih stručnjaka, koja su se do sada uglavnom radila samo na javnoj televiziji”, objasnio je voditelj projekta Matej Lončarić.

Ovo je prvi put da se u ovom dijelu Europe napravilo ovakvo iscrpno testiranje kvalitete slike u HDTV sustavima, a kojim je dakle potvrđeno da je Nova TV prva u Hrvatskoj HD Ready. Vjerujem da će uskoro se očitovati i ostale televizije kod nas jer interes za HD-om progresivno raste.

“Drago nam je da je istraživanje FER-a potvrdilo spremnost Nove TV na HD emitiranje koje će vrlo uskoro u potpunosti biti spremno.Naime, za otprilike mjesec dana pokrenut ćemo eksperimentalno emitiranje. Sva oprema u koju se ulagalo u posljednje dvije godine je profesionalna HD oprema, a uskoro započinjemo i produkciju u HD-u. Jedno je sigurno – novi veliki projekti, reality show ‘Farma’ te novi glazbeni kviz, bit će prvi takvi na nekoj od televizija u Hrvatskoj”, izjavio je direktor tehnike Nove TV Miljenko Logožar.

Izvor: Dnevnik.hr

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!