Home » Vijesti » 33 megapikselni Super Hi-Vision (Ultra HDTV) zaslon možda već 2015.?

33 megapikselni Super Hi-Vision (Ultra HDTV) zaslon možda već 2015.?

SHVKoliko se god svijet divio HD kvaliteti slike, posebno onoj u 1080p rezoluciji, čini se da to japancima ipak nije dovoljno, pa je tako japanska vlada objavila plan u kojem najavljuje Super Hi-Vision (a.k.a. Ultra High Definition) kao standardni signal do 2015. godine.

Super Hi-Vision ili skraćeno SHV je standard koji nudi osjetno drastično veću rezoluciju od trenutno aktualnog 1080i/p standarda i to u brojkama 33 megapiksela, tj. čak 7,680 x 4,320 piksela na ekranu. Piksela da boli glava, a ova vam rezolucija omogućava, primjerice, da na snimci bez problema možete čitati novine koje su snimane s tri metra udaljenosti. Jednom rječju WOW! Makar se većina ljudi još dan danas mući s postavljanjem 5.1 zvučnika u svoje dnevne boravke, a 7.1 koliko nalaže HD standard zvuka ne bi niti u ludilu išli postavljati po stanu, japanci su odlučili ipak dodati koji zvučnik u cijelu priču pa će tako SHV nuditi 22.2(!!!) kanala, što je po meni ultimativna perverzija koju si samo vlasnici privatnih kino dvorana mogu priuštiti i imaju gdje ugraditi.

SHV usporedba

Za sada su glavne prepreke ka SHV standardu konstruiranje kamere koja možete snimati u tolikoj rezoluciji i oprema kojom se može prenositi signal od 24 Gbps.

Na sreću, neki moćnici u Japanu, koji se između ostalog planiraju kandidirati za predsjednika države na idućim izborima, počinju zajednički projekt kojim bi se ovi problemi premostili, te se spominje svota od 2.7 milijuna dolara samo ove godine.

Izvor: EngadgetHD

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

One comment

  1. To ae biti prava mrcina :)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

samsung-ku6000-review-header

Samsung 40KU6072 (KU6000) UHD LCD TV – recenzija

Dok očekujemo dolazak Samsungovih SUHD televizora serija 8 i 9 na testiranje, tvrtka Ronis nam ...

logitech-c922-head

Logitech C922 Pro Stream Web kamera za vlogere i streamere

Logitech je predstavio novu web kameru Logitech® C922 Pro Stream Webcam. Dizajnirana kako bi zadovoljila potrebe ...