Vijesti

Blu-ray dobiva rat formata?

HD-DVD vs Blu-rayKonzorcij koji promiče HD-DVD video standard otkazao je sve promotivne aktivnosti na sajmu elektronike u Las Vegasu nakon što je studio Warner Bros odlučio poduprijeti konkurentski standard, objavio je portal net.hr.


Promatrači smatraju da otkazivanje promocije na najvećem sajmu kućne elektronike na svijetu – CES-u (Consumer Electronics Show) – predstavlja priznanje poraza konzorcija HD-DVD videa visoke rezolucije, a koji je uz Blu-ray glavni konkurent za nasljednika DVD-a. No, čini

Nakon odluke Warner Brosa, pet od sedam velikih holivudskih studija podupiru format Blu-Ray, a samo Paramount i Universal podupiru HD-DVD.

Ishod bitke, kako se čini, biti će u korist Sony-ja, koji je u sličnim okolnostima osamdesetih godina poražen kad je njegov video format Beta izgubio od konkurentskog VHS-a.

Čini se da je odluka HD-DVD konzorcija da otkaže promotivne aktivnosti u Las Vegasu, “kako bi se razmotrile opcije u novonastaloj situaciji”, konačni dokaz da se bitka prelomila na Sonyjevu stranu.

“Nakon objave odluke Warner Home Videa, promocijska skupina HD-DVD-a otkazuje sve planirane novinske konferencije i promocije na CES-u… trenutno s ostalim partnerima razmatramo posljedice objave (Warnerove odluke)”, navodi se u priopćenju konzorcija HD-DVD.

Analitičari ocjenjuju da to priopćenje predstavlja kapitulaciju konzorcija.

“Mislim da je rat gotov. HD-DVD je izgubio. Igra je završena za Toshibu i ostale tvrtke”, rekao je Robin Harris, analitičar Data Mobility Group.

Analitičar Tom Coughlin vjeruje da odluka Warnera osigurava Blu-Ray tehnologiji nedostižnu prednost.

Superman Dual HD

Dodatne troškove filmova u dvije verzije snosimo upravo mi, kupci

“To bi mogla biti ključna prekretnica u ratu za novi format videa visoke rezolucije”, rekao je Coughlin, naglasivši da je riječ o važnom trenutku za cijelu elektronsku industriju budući da su mnogi potrošači odgađali kupovanje novih uređaja dok se ne vidi koji će format prevagnuti.

Bilo kako bilo, toplo se nadam da će ovaj rat završiti i da ćemo napokon imati jedan format vrijedan pažnje u kojeg će proizvođači ulagati 100% napora, a mi biti sigurni da smo dobro uložili novac.

Izvor: net.hr

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!