Vijesti

Milijarde boja uskoro na Blu-ray medijima?

folded-space

Dolaskom OLED i Ultra HD televizora polako počinjemo propitivati medije na kojima se distribuiraju video materijali, a koji polako pokazuju svoja ograničenja u rezoluciji ali i količini boja koje su na njima pohranjene. Iako Blu-ray i dalje izgleda fantastično na takvim zaslonima, količina boja je i dalje ograničena na 8-bita po kanalu za svaku od primarnih boja, zbog čega se efekt posterizacije (eng. banding) može vidjeti u pojedinim scenama i time umanjiti iskustvo gledanja. Rješenje ovog problema ponudila je kompanija Folded Space s novim procesom koji bi Blu-ray diskovima (kao i budućim UHD/4K medijima) omogućio punu kompatibilnost sa aktualnim uređajima ali isto tako za nove zaslone omogućio 12-bitnu boju po kanalu, čime bi raspon boja porastao s aktualnim 16 milijuna na 68 milijardi boja.

Deep Colour Encoding”  (DCE) bi tako na omogućio još realističniju sliku koja će do izražaja doći na velikim zaslonima temeljenim na OLED tehnologiji, a koja sama po sebi nije ograničena na uobičajene nedostatke LCD-a i plazmi (poput slabog kontrasta prvog i titranja drugog). Nijanse će isto tako postati fine i pravilne, pa će tako scene zalaska sunca, u morskim dubinama ili mračnim prostorima izgledati bliže onome što vidimo u stvarnosti, bez digitalnih ograničenja. Kombinacija većeg broja nijansi boja i proširenog raspona boja koji nam najavljuje Rec.2020 Ultra HD standard, zajedno s povećanim dinamičkim rasponom mogli bi ponovno vratiti onaj “wow” efekt koji smo zadnji puta doživjeli dolaskom HD rezolucije.

lg-landscape-720p
Realističnost slike će samo biti bolja u budućnosti…

Folded Space u svojem priopćenju navodi kako će DCE biti optimiran i iznimno učinkovit proces koji neće bitno povećati količinu podataka, za razliku od drugih rješenja koje se predlažu. Kompanija će također ponuditi besplatnu licencu partnerima kako bi stimulirala proizvodnju sadržaja većeg dinamičkog raspona i s većim brojem boja, dok će licence za dekoderski algoritam za reproduktore i zaslone biti umjerene cijene.

Da bi se DCE uspio, potrebno je da ga filmski studiji kao stvaratelji sadržaja prihvate, a proizvođači podrže kroz integraciju podrške u svoje uređaje. Tek tada ćemo moći vidjeti prednosti koje ova tehnologija nudi.

O Folded Spaceu:

Folded Space, a division of Panamorph, Inc., develops and commercializes proprietary algorithms to encode deeper color and higher resolution information into video content, including its newly developed Deep Color Encoding (DCE) technology as well as Multi Format Encoding (MFE), which delivers content in the UltraWide screen aspect ratio of approximately 2.40:1 with 33% higher resolution. Panamorph, Inc. is the world’s leading manufacturer of anamorphic lenses for home cinema.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!