Audio-video uređajiCES - Las VegasLG ElectronicsSajmovi elektronikeVijesti

Novi procesori slike stižu na LG 2018 televizore

lg-2018-tvs

Ova godina je definitivno počelu u znaku LG-ja. Nakon najave o predstavljanju gigantskog 88-inčnog 8K OLED televizora na nadolazećem CES sajmu u Las Vegasu, kompanija je danas otkrila detalje o svojim OLED i LED LCD televizorima koji će se na tržištu pojaviti tijekom godine.

LG Electronics će ove godine ponovno u svojoj ponudi imati LED LCD televizore od kojih će vrh ponude reklamirati pod imenom “Super UHD”, dok će prava perjanica ponude biti OLED televizori i to ukupno 4 serije. DigitalTrends je objavio tablice u kojima se nalaze točne oznake modela, kao i osnovne specifikacije.

Novi LG 2018 OLED televizori će kao i prošle godine biti dostupni u veličinama od 55″ do 77″.

B8 serija će biti dostupna u veličinama od 55″ i 65″.

C8 serija će biti dostupna u veličinama od 55″, 65″ i 77″.

E8 serija će biti dostupna u veličinama od 55″ i 65″.

W8 “wallpaper” serija će biti dostupna u veličinama od 65″ i 77″.

Uočite kako je ove godine izostao G8 model, a koji bi bio direktni nasljenik “Signature” G7 serije iz 2017.

Do sada dostupne informacije o 2018 LED LCD televizorima navode kako će isti biti dostupni u veličinama od 43″ do 75″, iako će se vjerojatno pojaviti i manji modeli nakon što cijeli lineup bude otkriven.

Prema priopćenju za medije, ove godine od LG televizora očekujemo poboljšanje “ispod haube”, kako kod LED LCD, tako i kod OLED modela.

Od poboljšanja što se kvalitete slike tiče, ove godine će LG-jeve televizore krasiti novi α (Alpha) 9 procesor, a koji će se nalaziti na svim novim OLED televizorima. Iznimka je jedino najslabiji B8 OLED TV, a u koji će biti implementirana nešto manje sofisticirana inačica istog (na neki način slično kao što je B6 OLED TV iz 2016. imao drugačiji čipset u odnosu na jače modele).

LG-Alpha-9-Intelligent-Processor-2

Novi α (Alpha) 9 procesor donosi bolju čistoću slike kroz redukciju šuma i finije gradacije, bolji prikaz boja kroz napredniji sustav mapiranja, a tu je i podrška za HFR sadržaje sve do 120 sličica u sekundi. UHD HFR sadržaje će biti moguće gledati samo preko streaminga jer HDMI 2.1 funkcionalnost neće biti implementirana na niti jedan televizor za tekuću godinu. Za sada HFR sadržaja praktički da i nema, no bez sumnje kako će se pojaviti tijekom godine na raznim platformama.

Super UHD LED LCD televizori će također dobiti novi procesor slike, α (Alpha) 7. Niža brojčana oznaka znači kako procesor neće biti jednako sofisticiran kao α9, no ipak bi trebao uvesti neka poboljšanja u odnosu na onaj za 2017. godinu. Definitivno očekujemo bolji kontrast na samoj perjanici ponude – modelima SK9500 i SK9000 jer će isti biti opremljeni direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem s lokalnim zatamnjenjem (Pro inačica na SK9500 modelu).

Svi 2018 OLED i Super UHD televizori će imati “4K Cinema HDR”, odnosno podršku za četiri različita HDR formata:

  1. HDR10
  2. Dolby Vision
  3. HLG i
  4. Advanced HDR by Technicolor

Podrška će biti ista kao i na prošlogodišnjim modelima, a tu je i Enhanced Dynamic Tone mapping za bolje performanse HDR formata statičnih meta-podataka.

Svi 2018 OLED i Super UHD modeli će imati podršku za Dolby Atmos, objektno-orijentirani audio format.

Osim novih procesora, a kojima će osim bolje kvalitete slike biti poboljšana i brzina rada webOS platforme, LG donosi prve znakove umjetne inteligencije na svoje televizora. Radi se o trendu koji ove godine očekujemo od svih velikih proizvođača televizora, kao i od ostalih.

Pod imenom “ThinQ”, LG najavljuje poboljšanja u korištenju novih televizora. Tako će se sada televizori moći putem Wi-Fija i Bluetootha povezati s ostalim uređajima u kućanstvu i omogućiti njihovu kontrolu. Tu su također i poboljšanja u glasovnom upravljanju, a prema prvim informacijama, čini se da se radi o Google Assistantu putem kojeg ćete moći pozvati Uber, naručiti pizzu, provjeriti stanje u prometu itd. Povezivnost s novim LG televizorima bi trebala biti moguća i preko Googleovih Home/Home Mini i Amazonovih Alexa proizvoda.

Ovo su prve informacije o LG-jevih 2018 televizorima – više očekujte tijekom idućeg tjedna kad počinje CES 2018. Iako smo možda u krivu, čini se kako ove godine nećemo dobiti poboljšanja samih OLED panela po pitanju veće svjetline, smanjene šanse za burn-in i bolju uniformnost, već da su poboljšanja prvenstveno u funkcionalnosti Smart TV platforme i obradi signala.

Izvori: LG / Digital Trends / FlatPanelsHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

  1. Kao svjezem kupcu OLED65C7 modela mi je drago sto modeli u 2018 nece imati bitnije funkcionalne skokove vec samo minimalna inkrementalna poboljsanja. ThinQ ce u prvoj iteraciji samo ispitivati trziste, a tek se u drugoj moze racunati na ozbiljniju upotrebu.

      1. TV kao cjelokupni proizvod da, no to se i ocekivalo (moglo se dogoditi i za godinu dana, ali sada znam da ce to biti tek za dvije godine).

        S druge strane, ovaj panel ce jos dugo biti na samom vrhu tehnoloskih dostignuca. Tocnije minimalno do druge generacije Quantum dot panela (ne mijesati s laznom samsungovom marketinskom QLED patkom!), a do tada ce se vec i previse drugih stvari promijeniti.

        Kada gledam retrospektivno, ovo je bila izvrsna prilika jer sam se maknuo s 32″ na 65″ diagonalu u trenutku kada je cijena HDR OLED-a privremeno pala za 33%

  2. Znači 2018 je upgrade na području obrade signala i smart platforme a onda bi se 2019 mogli nadati novom poboljšanju slike? Pisalo se o 25% svjetline B6-B7 a sad bi 25% značilo možda i 1000 nita. Prvi put da imam osjećaj da se isplati čekat još dvije godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!