Vijesti

XBMC je mrtav – živio Kodi Entertainment Center

kodi

XBMC, jedan od najstarijih i najpopularnijih media centar softvera, mijenja svoje ime i vizualni identitet. Počevši od verzije 14, nositi će ime Kodi Entertainment Center, odnosno Kodi. Novim imenom XMBC zaklada se želi još jasnije odvojiti od bilo kakvih poveznica s Microsoftovim Xbox projektom – a na kojem ne rade već najmanje 6 godina.

Podsjetimo, XMBC je originalno bio napravljen za originalnu Xbox konzolu pod imenom “Xbox Media Center”, a služio je proširenju multimedijalnih mogućnosti konzole u punokrvni Media Center PC.  S obzirom da XMBC za Xbox nikada nije bio distribuiran, odobren ili podržan od strane Microsofta, za njegovo korištenje je bilo nužno napraviti hardverske ili softverske modifikacije kako bi se mogao koristiti. Postoje entuzijasti koji dan danas koriste originalni Xbox s XMBC-om, no do sada nisu izdane nikakve aplikacije za Xbox 360 ili Xbox One konzole. To je dovelo do mnogo upita od strane korisnika, navodi menadžer za projekte u XMBC zakladi, Nathan Betzen:

Users persisted in posting in our forums, comments on news sites, and in social media that XBMC meant “Xbox Media Center,” no matter how hard we tried to convince them otherwise. And as a result, we would invariably be asked the question, “When are you going to support the Xbox 360 or the Xbox One?”

Uz stalne upite, kao i pravne probleme vezane za upotrebu imena koje nikada nije bilo registrirano, XMBC zaklada je uspjela promijeniti ime uz pomoć Software Freedom Law centra, te pritom uspjela zadržati svoj softver u domeni otvorenog koda pod GPL 2.0 licencom.

sony-w705b-xbmc
XMBC redovno koristimo u našim testovima televizora za provjeru multimedijalne podrške televizora preko lokalne mreže.

XMBC je danas vrlo popularan media centar softver iz razloga što je potpuno besplatan, dostupan na svim popularnim platformama (uključujući PC, Linux, BSD, Android, iOS, linijske media playere…), te proširiv raznoraznim dodacima za poboljšanu funkcionalnost. Dostupne su i različite teme pomoću kojih je moguće promijeniti izgled sučelja po želji korisnika.

XBMC.org domena je i dalje dostupna i na njoj možete preuzeti zadnju  verziju softvera >>

Izvor: Gigaom

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

10 komentara

  1. I ja sam htio predložiti nekakve upute za XMBC.Večina ljudi ima problema kod spajanja računala i tv bežično,a u svim recenzijama samo stoji ”spojili smo se preko XMBC i sve radi ok”.Problemi su najčešče prvo spajanje i kasnije dobivanje ispravnih titlova.Nekakve postavke bi stvarno pomogle,pogotovo danas kad svi tv-i imaju ugrađeni wi-fi.
    Hvala

    1. Legalan je jer je njegova osnovna svrha legalna.
      A što se tiče spajanja na TV bežično, iako imam tu mogućnost nije mi palo na pamet jer u startu želim omogućiti što bolji prijenos tj. brži da mi slučajno ne zapinje slika.
      A što se instalacije tiče najlakše je naći preko google Kodi hub wizard i instalirati preko uputa jer tu imate sve moguće dodatke, a poslike toga samo aktivirati titlove i kako omogućiti “streaming” sadržaja unaprijed tj. Da se privremeno pohranjuje na HDD ako vam je sporiji internet ili lošija povezanost sa sadržajem kojeg gledate. U svakom slučaju ima puno “turtoriala” na internetu.

  2. Cao,

    Ja nemam problem sa strimovanjem sa PC na smart tv(samsung),ali imam problem sto ne mogu da se strimuju i titlovi sa kodija.Jel ima neko resenje?

  3. Mezzmo, ili universal media server to rade bez ikakvih problema, sve zvuk, titlove, i sl, bez koblikovanja sa KODi-em.

    1. Znam za to,ja koristim plex server,ali je fora kod kodija sto ne moras skidati nista sa neta vec direktno gledati….

  4. Pa onda spoji komp sa hdmi kablom na tv, i koristi ga kao monitor nemas gnjavaze, gledas kodi bez problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!