Home » Recenzije » Televizori i monitori » Plazma » Recenzija [2D TV plazma]: Samsung PS51E450 (E450 serija)

Recenzija [2D TV plazma]: Samsung PS51E450 (E450 serija)

 

KVALITETA SLIKE

Sadržaji visoke rezolucije (HD)

Samsungov E450 plazma televizor posjeduje panel rezolucije 1024 x 768 piksela, što znači da ne može prikazati sve detalje koje nude obje HD rezolucije (720p i 1080i/p). Baš kao što svi HD televizori moraju prilagođavati DVD i TV sadržaje na svoje fiksne rezolucije, tako je i s testiranom plazmom svaki isprobani sadržaj prolazio kroz ruke ugrađenog procesora, a koje su dovoljno vješte da pruže dobar prikaz svih tipova materijala. Tako su HD materijali prikazani uz dobru količinu detalja, a jedino što jasno odaje da se radi o HD Ready panelu jest uočljiva nazubljenost finih bridova i linija na ekranu. Ograničenost rezolucije jasno je vidljiva, a dobar primjer jest originalna dinamična pozadina PlayStation 3 konzole s finim konfetima koji se kreću po njoj – E450 ovdje jasno pokazuje gubitak detalja i nazubljenost na njihovim finim bridovima, što 51″ velika dijagonala još dodatno potencira u odnosu na Full HD panele.

samsung-e450-pixels

RGB pikseli položeni jedan do drugoga

U usporedbi s prošlogodišnjim D450 modelom, a čiji je E450 direktan nasljednik, ne možemo reći kako smo dobili sliku koja se značajno razlikuje od prethodnika, bilo pozitivno ili negativno. Vrijednosti crne boje, kontrast, prikaz boja – sve su to karakteristike koje su vrlo slične prošlogodišnjem modelu, tako da su i dojmovi nakon odgledanih HD materijala istovjetni. Jedino nešto veća svjetlina pozitivno djeluje pri gledanju kod većeg ambijentalnog osvjetljenja. Batman: Vitez Tame je pokazao jednako impresivne mračne scene i bogatstvo nijansi zbog pravilno podešenih parametara slike (razine crne boje i gamme), a ništa manje nisu bili impresivni niti kadrovi s mnogo boja i svjetlosti, poput primjerice nestvarno divnih livada u Ljupkim Kostima (eng. The Lovely Bones). Kontrastnost scena u kombinaciji s velikom dijagonalom daje dodatnu dozu realističnosti i trodimenzionalnosti, a uz što se brzo zanemare ograničenja u rezoluciji i ne u potpunosti savršen raspon boja (posebno crvena koja je blago prezasićena).

samsung-e450-1080i

Scena iz filma Cherry 2000 – 1080i (najveća veličina titlova preko ugrađenog reproduktora)

Nametnuta redukcija šuma bila je prisutna kod prošlogodišnjih Samsungovih televizora, a koja uklanja digitalni šum kako bi slika izgledala čišće. Redukcija je bila prisutna čak i kada su kontrole Noise Reduction i MPEG Noise Reduction bile isključene, a jedini način kako bi korisnik mogao vidjeti originalan šum, primjerice onaj koji je posljedica transfera s filmskih traka, jest da aktivira predložak za igrače (Game mode). Problem dodatno potencira proizvođač koji je navedeni predložak “sakrio” duboko u izbornike, za razliku od ostalih predložaka koji se nalaze u podizborniku za sliku. Do Game predloška se može doći kroz slijedeće izbornike: Menu – System – General – Game Mode. Novi Samsung E450 posjeduje navedeni predložak na potpuno istoj lokaciji, no ono što smo uočili jest da više neće biti potreban jer više nije aktivna nametnuta redukcija šuma u standardnim predlošcima (uz uvjet da su opcije za redukciju isključene). Ovo smo provjerili, između ostalog, u Blu-ray izdanju prvog nastavka Harry Pottera – uvodna scena u kojoj profesor Dumbledore sakuplja svjetlost iz uličnih svjetiljki je bila jednako istaknutog digitalnog šuma bez obzira na status Game predloška.

samsung-e450-hqv-hd

HQV Blu-ray testni disk

Valja istaknuti kako sama plazma tehnologija posjeduje svojevrstan šum (dithering), a koji se može uočiti kod pomnijeg gledanja materijala. Šum se može uočiti kao lagano titranje piksela, posebice kod prijelaza nijansi boja. 24 Hz materijal se izvodi uz lagano primjetno trzanje, baš kao što je to slučaj kod modela koji ne posjeduju interpolaciju ili kvalitetno razdvojene blur i judder komponente kao primjerice Philipsovi LCD televizori.

Osim izostanke nametnute redukcije šuma u slici, novi E450 je podjednakih performansi u ostalim segmentima i kao takav nudi sasvim solidne performanse za jedan ulazni plazma televizor velike dijagonale.

Sadržaji standardne rezolucije (SD)

Kod sadržaja standardne rezolucije, poput onog koji se emitira na televiziji i nalazi pohranjen na DVD medijima, kvaliteta prikaza je bila solidna zahvaljujući dobrom kontrastu i prikazu boja – posebice nakon kalibracije. Zbog pravilnog prikazivanja kadenci, takt filmova i TV programa je gladak, bez očite nazubljenosti ili titranja. Gledajući avanture mladog Indiana Jonesa na DVD-u, uočili smo mnogo više detalja no što je to bio slučaj kada se serija emitirala u 90-im godinama, uz bogate boje, solidnu oštrinu obzirom na dijagonalu i glatko izvođenje. Tek poneko izjednačavanje finih nijansi na licima podsjetilo nas je na ograničenja ugrađene tehnologije.

samsung-e450-dvd

Scena iz TV serije Avanture Mladog Indiana Jonesa, sezona 1

Kod TV programa sličan dojam kao i kod DVD filmova – solidna oštrina obzirom na dijagonalu, dobar kontrast i precizne boje što poboljšava realističnost prikaza. Nazubljenost je primjetna tek u vrlo rijetkim slučajevima, ponajprije kod finih linija na reklama, no ne ometa gledanje. Redukcija šuma je dobro implementirana i u stanju vrlo kvalitetno očistiti šum u slici, dok je MPEG NR također učinkovit, no na velikim vrijednostima unosi artefakte u sliku.

KVALITETA ZVUKA

Kao i svoj prethodnik, tako i E450 plazma TV posjeduje par stereo zvučnika punog opsega smještenih s pogledom prema dolje, što znači da kvaliteta zvuka jednim dijelom ovisi i o podlozi na kojoj se TV nalazi. Zvučnici dobro pokrivaju srednjetonsko područje, a putem niza predložaka i SRS algoritama za poboljšanje zvuka korisnici mogu pronaći onakav zvuk kakav im se najviše sviđa. Baš kao što je i inače slučaj, tako i ovdje reprodukcija niskih tonova nije vjerodostojna, niti su prisutni detalji u visokotonskom području. Srećom, TV posjeduje digitalni optički audio izlaz, te analogni 3.5 mm izlaz za slušalice tako da možete zvuk odvesti u AV pojačalo i čuti mnogo kvalitetniji zvuk šireg raspona tonova.

samsung-e450-speaker

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

50 komentara

 1. Darko ko i obično sve si bolji još jedna perfektna recenzija, kolko vidim multimedija mu je dobila širinu čitanjem M2TS i M2T te Ogg i Flac (16 bitni) te pokretanjem subtitla unutar i izvan filma, zanima me samo dal je moguae pokretanje titlova koji se nalaze unutar M2TS formata ili izvan njega(recimo SRT subtitla), ako je moguae da se to provejri još.

  Kvaliteta slike nije puno napredovala u odnosu na prethodnika, a tako?er je ostala i izražena refleskija, ipak je to dokaz da su AR filtri prvenstveno namijenjeni skupljim modelima.

  Sve u svemu ne loša ulazna plazma pogotovo što se tiče podržanih formata.

 2. Malo sam se razocarao jer se u specifikacijama spominje Real Black nesto, cak i na Samsung stranici u opisu ovog modela stoji ovako: Real Black tehnologija Samsung TV zaslona smanjuje odsjaj svjetla u sobi, tako da su boje i sjene crnih detalja jasne i kontrastne do krajnjih granica. Minimalan odraz uzrokovan uvjetima rasvjete jamči čist, bistar i gladak prikaz slike.
  Evo i link: http://www.samsungcenter.net/detalji_proizvoda.597bdd82284844f1a9c886e57b65c7f2.ps43e450-plasma-tv-samsung.aspx

  Ali ipak ta refleksija nije smanjena..bas sam se ponadao da su stavili nekakav filter.
  Morat cu usporediti ovu novu LG plazmu LG 42PA4500, ali mislim da ni tu nema pomaka.. Uglavnom hvala na recenziji, jos trebam vidjeti uzivo kakvo je stanje. Pozdrav

 3. Pa barem je samsung poznat po tim bombasticnim nazivima koji ustvari neznace nista.

 4. Jučer sam bio u Technomarket, pa sam baš promatrao malo stari i novi model, koji su bili jedan pored drugoga. Igrao sam se i sa postavkama. Moja su zapažanja da novi model ima dosta bolju svjetlinu, nego lanjski model, i kontrast mi je bolji. Nije neprimjetno. Vidi se. A refleksija mi je identična kao na stari model.

 5. Smesno mi je koliko proizvodjaci televizora iz godine u godinu zapostavljaju kupce entry modela. Kvaliteta slike izmedju b450 i ovog modela je toliko priblizna da je to za nepoverovati kada se zna da je izmedju ta dva modela razmak od 3 godine.

 6. Thanks again for a great review, looks like this year E450
  is the same or even worst than the D450 in some aspects,
  Hope you could review the “Panasonic 50 X50” to see if it
  can beat the last year C3.

 7. “Valja istaknuti kako se sama plazma tehnologija posjeduje svojevrstan šum, a koji se može uočiti kod pomnijeg gledanja materijala. Šum se može uočiti kao lagano titranje piksela, posebice kod prijelaza nijansi boja.”

  Plazma tehnologija “ne posjeduje šum”. Titranje piksela je posljedica ditheringa, koji je potreban zbog toga što je za vrijeme svakog refresha ekrana (50/60 puta u sekundi) ekran sposoban prikazat samo nekoliko desetaka nivoa svake boje (crvene, zelene, plave) kombiniranjem 10 odn. 12 subfielda – bar tako je kod Panasonica, a očito i kod svih ostalih plazmi (bez obzira na navode proizvo?ača o milijardama boja)

 8. Upravo tako VierraFan, LCD tehnologija tako?er posjeduje pozadinski šum. Ne želim da budem bezobrazan ali zaista pazite sta pisete jer vas citatelji ispravljaju u navodima a vi ste ti koji bi trebali da nama ukazete na greske s tehnickog apsekta a ne mi vama.

  • Za krajnjeg korisnika puno je važnija informacija da ae na plazma zaslonu vidjeti titranje i šum i obratiti na to pažnju u trgovini prije kupovine, nego da sada ulazimo u pozadinu tehnologije. Informaciju što je VierraFan iznio prvi puta sada čujem i učim, to mogu otvoreno reai jer niti sam autor tehnologije niti znam sve.

 9. Molim vas, moje oči ovo ne vjeruju! Nije stvar u vjerovanju ili ne vjerovanju vea u činjenici da se ne poznaju osnovni postulati rada plazma tehnologije. Kako onda znate da vršite analizu i zaključak te što je još gore samu kalibraciju kada prvi put čujete da je dithering različit od pozadinskog šuma? nadalje dithering i pozadinski šum se drukčije ispoljavaju i drukčije izgledaju u zavisnosti od podloge i signala. Dakle radi se o objektivnom izvještavanju. Ne želim opet nikoga da vrije?am ali kako možete raditi recenzije a niste upuaeni u osnovne pojmove plazma tehnologije?

  • Ado, slažem se s tobom, ali to je svugdje tako – kako u domaaim tako i u stranim testovima, ne samo za televizije nego i bilo što drugo. Pisci testova su često slabo tehnički potkovani, što nije baš u redu. Osoba koja piše test bi ipak trebala dobro poznavati ono o čemu piše, a druga je stvar da bi trebala znati i napisati test na način, da je razumljivo i ljudima/čitaocima koji nisu tehnički orjentirani, kakvih je vjerojatno veaina

   Ali s obzirom da je to na internetu besplatno, ide po sistemu koliko para toliko muzike :)

 10. Ispricavam se na duplom postu evo analize hdtvtesta u posljednjih 18 mjeseci:

  Reference level
  Panasonic 1x

  Highly recommended
  Panasonic 7x Highly reccomended (sve plazme)
  Samsung 4x Highly reccomended (sve plazme)
  Toshiba 1x (lcd)

  Recommended
  Panasonic 6x
  Samsung 6x
  Sony 6x
  Toshiba 2x

  Ako sam sta pogresno analizirao putem njihove tabele slobodno me ispravite.

 11. Nekoliko slowmotion snimki plazma ekrana aete naai ako u google otikpate

  panasonic subfield 4000 fps

  i kliknete na link na avforums

 12. Imao b jednu zamolbu.
  Bio sam u dilemi LCD ili plasma i na nagovor prijatelja odluka je pala na plasmu i to baš ovaj model 43E450. E sad jedno laičko pitanje : skinuo sam kalibracijske postavke sa ovog portala i interesira me da li su to postavke samo za početak rada (svašta sam čuo kao ono mora oko 300 sati raditi da dođe na prave vrijednost itd bla ,bla)ili su to standarne postavke pa si vremenom korisnik podešava po svojem ukusu. Vjerovatno glupo pitanje ali eto molio bih ako se nekom da (može i darco)odgovoriti. Hvala…

 13. Pozdrav svima, kupio sam danas samsunga 43e450 u hgspotu, no tek sam veceras imao vremena raspakirati i postaviti ga i tu sad krece ono “cudno”. TV uredno zapakiran ali vrecica sa uputama je bila otvarana (prva cudna stvar), nakon paljenja ne nudi mi ono pocetno postavljanje nego odmah ide slika sa HDMI 2 (druga cudna situacija), pregledavajuci postavke vidim da je vec podesen na kucnu upotrebu (treca situacija), naponski kabel nije bio u vrecici nego zataknut na poleđini TV-a (sa recimo to nekakvom plasticnom vezicom koja ima rupice na sebi pa se moze podesiti koliko je zategnuta) zanima me dali mogu nekako provjeriti koliko ima radnih sati tj kako saznati dali je tv vec radio negdje?

  Hvala unaprijed

  • I da jos nesto sam zaboravio nadodati, u specifikacijama vidim da ima PIP (picture in picture – 1 tuner) kako to ukljuciti, nema tipke na daljinskom a nisam jos nasao u opcijama.

   I jedno pitanje sto se tice kalibracije, ne shvacam u potpunosti kako pravilno kalibrirati, vidim da je netko u komentarima napisao da je skinio, molim ako mozete dati link na file, i dali je u file-u napisano tocno kolike vrijednosti postaviti za određene postavke, nesto tipa kontrast na 76, svjetlina na 45, oštrina na 50 itd itd itd

   Hvala jos jednom

 14. Pozdrav, mene također postoji li opcija za provjeru broja radnih sati e450 modela

  • Nasao sam na netu kombinaciju tipki za skriveni menu, da bi se do toga došlo treba dok je TV u standby-u brzo pritisnuti slijedeći red tipaka: INFO / MENU / MUTE / POWER ON, tada se tv upali i prikaže skriveni menu u kojem ima brdo podataka i jedan od njih su radni sati.

 15. Planiram kupiti PS51E450A1 model ali me jedna informacija sa vaseg testa zabrinula.
  Mozete li mi potvrditi da iako je film sa AC3 5.1 ili dts 5.1 zvukom ja na AV risiveru preko optickog izlaza sa TV-a ne mogu dobiti 5.1 odnosno AV risiver nece prepoznati 5.1 audio?
  Pozdrav

  • Pozdrav,

   Nažalost TV je odavno otišao s testa i ono što smo zapazili smo naveli u tekstu. Nije isključeno da s nekom od novih zakrpa upravljačkog softvera situacija nije drugačija.

 16. Imam jedan problem tv(samsung ps43e450)sam spojio preko hdmi kabla i počeo ga kalibrirati ušao sam u postavke i sve je bilo u redu dok nisam došao do 10p white balance,uopće nema te postavke da se uključi na ON,i nema 10p white balance submenu,pa eto ako neko zna kako se to aktivira…? Hvala

  • Pozdrav Vive,

   Koliko vidim na slikama, ovaj model ima samo 2p white balance kontrolu u Picture – Advanced Settings – White Balance izborniku.

 17. Hvala Darco i ako možda znaš,kada palim TV kako da sam odmah na HDMI2 ulazu,da nemoram upirati tipku SOURCE pa tamo birati,pošto mi je reciver spojen preko HDMI2?

  • Vive, probaj povezati receiver na HDMI1 pa vidjeti hoće li se paliti na njemu, kako Zoky sugerira. Nažalost nemam više taj model kod sebe da se poigram s opcijama.

 18. Meni je Max spojen na HDMI1, ako ne mijenjam source i ugasim TV dok je na HDMI1 prilikom slijedećeg paljenja ostane na HDMI1

 19. Znam i kod mene je tako,ali eto mislio sam bez obzira kako ga palio ili gasio da mi se tv upali na HDMI modu,mislio sam da možda ima neka postavka za to,nema veze naviknut ću.Zoky može li se kod tebe slika razvući preko cijelog ekrana bez crnih traka naravno preko hdmi kabla,kod mene se preko hdmi gubi postavka automatsko podešavanje

 20. Da i kod mene na HDMI nema opcije automatsko podešavanje, stoji mi na 16:9 ali i većina kanala mi je preko cijelog ekrana tako da me to ne muči, ali primjetio sam da kad mi je na standardnom tv, znači naši domaći kanali, kad mi je na automatsko podešavanje, tv ne razvlači sliku na full screan, slika je ista kao da stoji na postavki 16:9, znači ovo “automatski” nema nikakvu svrhu jer kod mene niti na jednom kanalu ne mijenja niti prilagođava sliku

 21. Zoky,može li se zaključati menu,ako može kako?

 22. Having read this I believed it was extremely informative.

  I appreciate you spending some time and effort to put this short article together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 23. pozdrav svima…kupio sam prije par dana ovu plazmu i zanimam me kako kalibrirati sliku u postavkama, tj. na koje vrijedenosti postaviti npr. kontrast 95, svjetlina 55 i ostalo. Ima li negdje uputstva za to.

  hvala unaprijed

 24. našao uputstva na forumu :)

 25. Imam jedan problem ostao mi je znak na ovoj plazmi,i pored sva podesavanja na 50 i ukljucenim pixel orbiterom,probao sam sve znak i dalje stoji malo se smanjio.tv je odradio 200 sati.Hvala unapred

 26. Evo javljam se posle urezanog loga na mog samsunga probao sam sve zive programe za brisanje danima i satima sam pustao i nisam uspeo nista da uradim reklamirao sam tv i dobio nov.

 27. Poštovani,

  zanima me dali Samsung PS43E450 moze uhvatiti ovaj HRT 2HD kanal koji sad pustaju u rad za SP ? Moj izgleda ne može pa da vidim jel do TVa ili do mene. Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...