Vijesti

33 megapikselni Super Hi-Vision (Ultra HDTV) zaslon možda već 2015.?

SHVKoliko se god svijet divio HD kvaliteti slike, posebno onoj u 1080p rezoluciji, čini se da to japancima ipak nije dovoljno, pa je tako japanska vlada objavila plan u kojem najavljuje Super Hi-Vision (a.k.a. Ultra High Definition) kao standardni signal do 2015. godine.

Super Hi-Vision ili skraćeno SHV je standard koji nudi osjetno drastično veću rezoluciju od trenutno aktualnog 1080i/p standarda i to u brojkama 33 megapiksela, tj. čak 7,680 x 4,320 piksela na ekranu. Piksela da boli glava, a ova vam rezolucija omogućava, primjerice, da na snimci bez problema možete čitati novine koje su snimane s tri metra udaljenosti. Jednom rječju WOW! Makar se većina ljudi još dan danas mući s postavljanjem 5.1 zvučnika u svoje dnevne boravke, a 7.1 koliko nalaže HD standard zvuka ne bi niti u ludilu išli postavljati po stanu, japanci su odlučili ipak dodati koji zvučnik u cijelu priču pa će tako SHV nuditi 22.2(!!!) kanala, što je po meni ultimativna perverzija koju si samo vlasnici privatnih kino dvorana mogu priuštiti i imaju gdje ugraditi.

SHV usporedba

Za sada su glavne prepreke ka SHV standardu konstruiranje kamere koja možete snimati u tolikoj rezoluciji i oprema kojom se može prenositi signal od 24 Gbps.

Na sreću, neki moćnici u Japanu, koji se između ostalog planiraju kandidirati za predsjednika države na idućim izborima, počinju zajednički projekt kojim bi se ovi problemi premostili, te se spominje svota od 2.7 milijuna dolara samo ove godine.

Izvor: EngadgetHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!