Trendovi i vodič za kupovinu televizora 2014.

10 savjeta za kupovinu televizora u 2014. godini

Kako bismo olakšali odabir televizora ove godine, donosimo 10 savjeta koje svakako vrijedi pročitati prije upuštanja u kupovinu novog televizora. Uz pomoć naših savjeta možete uštedjeti novac i izbjeći neke od sasvim očekivanih “zamki” koje nam proizvođači diskretno postavljaju, a u koje nepripremljen kupac lako upada.

1. Prošlogodišnji modeli su itekako atraktivni i ove godine

world-cup-2014-which-tv

Možda nemaju najnovije sučelje, Smart TV platformu sa simpatičnim vodičem za instalaciju i podršku za HEVC dekodiranje, no prošlogodišnji televizori su i dalje vrlo atraktivna kupnja. Cjenovno su pristupačniji od novih modela, a s obzirom da nije bilo nikakvih značajnih poboljšanja u kvaliteti slike (LCD tehnologija koja je bila prošle godine koristi se i danas, više manje isto vrijedi i za procesore slike), tako da ne trebate razbijati glavu s analizama “bi li novi model pružio bolju sliku?”. Na kraju krajeva, standard po kojem se snimaju filmovi, serije i TV program se nije mijenjao, a prošlogodišnji televizori su već bili vrlo blizu ciljanim vrijednostima u Kino predlošcima za sliku tako da i bez kalibracije možete uživati u vrlo preciznoj slici bliskoj originalu. Precizno podešavanje kroz kalibraciju uvijek ostaje kao opcija, bez obzira o kojem se proizvođaču ili cjenovnoj klasi radilo.

2. Veličina ekrana je zakon

lg-tv

Unatoč prisutnost raznih novih mogućnosti poput 3D-a i Smart TV-a, veličina ekrana i kvaliteta slike dva su najvažnija parametra pri kupovini novog televizora. Veličina ekrana dolazi posebno do izražaja danas kada polako ali sigurno koračamo prema dobu Ultra HD rezolucije, a koja će svoje prednosti pokazati upravo na zaslonima dijagonala većih od cca. 130 cm (50″). Prednosti velikog ekrana su u boljem efektu uranjanja u sadržaj, stvaranju realističnijeg dojma trodimenzionalnosti prostora kako za 2D, tako i za 3D sadržaje, te uočavanje detalja u slici koji nisu tako dobro vidljivi na manjim dijagonalama.

Obično kupac dvoji između modela niže klase ali veće dijagonale i više klase ali manje dijagonale. Ako se radi o modelima koji su iz iste serije – primjerice LG-jev LA660 i LA690 ili Samsungov F6400 i F6800 – kvaliteta slike je obično marginalno bolja na jačem modelu i u kućnom ambijentu gdje nemate drugi ekran za usporedbu, slika će biti dovoljno dobra za sve sadržaje. Dodatan argument je u mogućnosti kalibracije, odnosno preciznog podešavanja karakteristika slike čime se lako može postići bolje balansirana slika na slabijem modelu nego na nepodešenom jačem.

Ako se bojite da će na većem ekranu prijenos Svjetskog Prvenstva biti mutan i negledljiv – iz HRT-a javljaju kako će sve utakmice emitirati u HD rezoluciji (1080i) u DVB-T MPEG-4 sustavu, tako da ćete baš sa svakim trenutno dostupnim televizorom na tržištu moći ih pratiti uz mnoštvo detalja i bodriti naše Vatrene na putu do pobjede.

hrt2-hd

Najveći sportski događaj ove godine, Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, moći ćete pratiti u vrhunskoj kvaliteti. Hrvatska radiotelevizija će od 1. lipnja eksperimentalno emitirati HTV2 programski kanal u HD kvaliteti. Tako ćete sve utakmice, ali i popratni sadržaj moći pratiti u visokoj rezoluciji.
Za praćenje HTV2 HD kanala potrebno je imati HDTV televizor s ugrađenim DVB-T prijamnikom i MPEG-4 dekoderom. Ako posjedujete HDTV televizor bez ugrađenog MPEG-4 dekodera potreban je vanjski digitalni zemaljski DVB-T prijamnik s ugrađenim MPEG-4 dekoderom. Nakon početka eksperimentalnog emitiranja na svojim ćete prijamnicima morati ažurirati listu digitalnih kanala kako bi mogli gledati HTV2 HD.

3. Hercima ne treba vjerovati

philips-2013-ambilight-effe

Praktički svi danas dostupni televizori su bazirani na LCD tehnologiji s LED pozadinskim osvjetljenjem, te imaju implementiranu neku od metoda koja umanjuje razmazivanje slike. Proizvođači su pronašli način kako mogu prividno povećati oštrinu slike u dinamici (eng. motion resolution) a da pritom ne implementiraju pravi 100 Hz ili 200 Hz panel u televizor i time uštede novac. Kroz različite metode treptanja LED pozadinskog osvjetljenja i ubacivanje crnih okvira (a koji dokazano smanjuju zamućenja uz pad svjetline slike), proizvođači su počeli mjeriti pokretnu rezoluciju svaki na svoj način i označavati ju kroz različite indekse jasnoće, svaki pod svojim imenom i po vlastitoj metodi mjerenja. Tako Panasonic posjeduje Back light blinking (blb), Samsung Clear Motion Rate (CMR), LG Motion Clarity Index (MCI), Toshiba Active Motion Rate (AMR), Philips Perfect Motion Rate (PMR), Grunding Picture Perfection Rate (PPR) itd.

Više o ovoj temi možete pročitati u našem članku na temu Tri najveća nedostatka modernih LCD televizora >>

Što ovo znači za potrošače? Prvo, najbolje se je informirati prije kupovine televizora čitajući recenzije od strane neovisnih izvora tako da doznaju koliko oštru sliku doista odabran televizor može pružiti. Drugo, ako se radi o sličnoj cjenovnoj klasi, razlika između 100 Hz i 200 Hz, odnosno 200 Hz i 400 Hz najvjerojatnije neće biti vidljiva i sasvim vam je dovoljan i model s “manje herca”. Treće, nakon kupovine svakako se informirajte koje opcije na televizoru treba podesiti kako bi aktivirali oštriju sliku – to se razlikuje od proizvođača do proizvođača i često je zakopanu duboko u izbornicima. Naša sekcija “Kako podesiti sliku na XYZ televizoru?” će vam u tome pomoći.

4. Srednja klasa nudi najbolji omjer cijene i performansi

lg-42la690s-header-melanie

Na temelju provedenih testova tijekom godina, uočili smo kako su najbolje kupovine redovno televizori koji pripadaju srednjoj klasi – obično su to serije 6 i 7, no ovisno o proizvođaču serija 5 također može ponuditi jako puno. Ovakav razvoj situacije je posebno prisutan zadnjih godina kako je LCD tehnologija usavršena, a tanki okviri, napredna procesiranja slike, 3D i Smart TV stigli u srednji segment, tako da kupac ne treba posegnuti za najvišim klasama kako bi dobio sasvim solidan i dobro zaokružen proizvod. Nije čudno stoga da neki od televizora više klase osvoje “Silver Class” nagradu na našim testovima, dok neki iz srednjeg segmenta završe u “Gold Class” segmentu jer u cjelini nude više prednosti nego nedostataka i potonji nisu tako izraženi da bi umanjili iskustvo korištenja.

5. Ultra HD nije 4x bolji od Full HD-a

panasonic-ultra-hd2

Ultra HD je nova velika stvar u svijetu televizora i prema svim procjenama, biti će sveprisutniji kako godine budu prolazile i jednog dana vrlo vjerojatno ćete isključivo moći kupiti Ultra HD televizor (posebno u dijagonalama većim od 50 inča). Ultra HD ima isti format slike kao i Full HD, no unutar njega je smjestio točno četiri puta više piksela, zbog čega može prikazati daleko oštriju i detaljniju sliku. Video, fotografije, pa čak i internet koji je zbog mobilnih telefona sve više spreman za iznimno oštar prikaz (tzv. “retina-ready“), bolje će izgledati na Ultra HD televizorima nego na onima Full HD rezolucije. No, sadržaj – točnije video sadržaj – za masovno tržište u našoj regiji ne postoji i tako ga brzo niti neće biti, tako da u ovom trenutku je Ultra HD zanimljiv u prvom redu ako ste u potrazi za TV-om cjenovne klase iznad cca. 15.000 kuna i ako želite imati najsuvremeniji LCD TV trenutno dostupan.

Što je Ultra HD? >>

6. Plazme su i dalje “mrak”

panasonic-st60-header

Plazme su možda stvar prošlosti, no ono malo modela koji su dostupni na tržištu itekako imaju dobru sliku i mogu posramiti svaki LCD u istoj i višoj cjenovnoj kategoriji. Ovo posebno vrijedi za kontrast, oštrinu slike u dinamici, kao i kvalitetu prikaza TV programa standardne rezolucije. LG i Samsung su jedina dva proizvođača na svijetu koja su predstavila nove modele za ovu godinu, no oni najzanimljivji modeli ostaju oni prošlogodišnji – posebno od tvrtke Panasonic. Jedan od najisplativijih modela je svakako iz ST60 serije, a koju danas možete u ograničenim količinama pronaći za oko 5000 kuna za 106 cm (42 inča) veliku dijagonalu. Ako vam je budžet ograničen, obratite pažnju i na Samsungov 109 cm veliki PS43F4500 ili Panasonicov 106 cm veliki TX-P42X60E, a koji su dostupni po cijeni od oko 3000 kuna.

7. LED LCD televizori su i dalje samo LCD televizori

philips-7800-uhd

LED televizori ne postoje – možda postoji nekoliko prototipa, no ono što se nudi na tržištu su LCD televizori s LED pozadinskim osvjetljenjem. Prije LED LCD-a bili su CCFL LCD-i i zbog toga što su koristili fluorescentne lampe bili su dublji i trošili više električne energije. Danas su LED LCD-i standard i unatoč smanjenoj potrošnji električne energije i tehnikama smanjenja zamućenja slike kroz treperenje, često su krivci neujednačene slike i probijanja svjetlosti uz rubove ili bilo gdje na ekranu. Ukratko, kada u specifikaciji vidite da se radi o LED TV-u marke te i te, znajte da je u pozadini priče LCD tehnologija.

8. Brži procesor u televizoru neće dati bolju sliku

sony-55w905-hdtv

Dolaskom Smart TV-a i interneta na televizore proizvođači su počeli navoditi specifikacije procesora koje u njih ugrađuju, pružajući tako okvirnu informaciju o brzini rada sučelja i aplikacija. Danas nisu rijetkost dvojezgreni ili četverojezgreni procesori koji će brže odrađivati više paralelnih zadataka, iako je Smart TV i dalje dosta orijentiran na jednu aktivnost u datom trenutku. No sva ta brzina nije direktno vezana za kvalitetu slike i ne postoji nikakvo jamstvo da će televizor s četverojezgrenim procesorom pružiti bolju sliku od onog s dvije jezgre.  Ta će informacija u prvom redu značiti da će se aplikacije brže učitavati i da ćete brže “skakati” s jedne na drugu, te da će i veće multimedijalne datoteke preko USB-a ili mreže biti brže procesirane i prikazane u glatkom izvođenju na ekranu.

9. Football način rada je fora, no daleko od dojma kao da ste “na stadionu”

sony-football-mode

Vjerujemo da bi svaki ljubitelj nogometa najradije pratio utakmicu uživo na tribinama, no to zbog xyz razloga nije moguće. Da bi osjećaj prisutnosti na stadionu unijeli u dnevne boravke, kafiće i sva ostala mjesta gdje će se pratiti utakmice, proizvođači su ove godine implementirali tzv. “načine rada za nogomet”, a koji bi trebali poboljšati iskustvo gledanja tekmi na televizorima. Do sada smo ih isprobali nekoliko i u cjelini možemo reći da slično funkcioniraju kao i dinamički predložak za sliku, pojačavajući svjetlinu slike i zasićenost boja (posebno zelene). Isto vrijedi i za zvuk, a koji postaje glasniji, no tu se ponovno vraćamo na ograničen spektar koji reproduciraju zvučnici ugrađeni u televizore tako da su mogućnosti i rezultat bitno ograničeni.Ukratko, daleko od “The best picture & sound for football” kako Sony reklamira svoj “Live Football Mode“.

Ono što nam se više sviđa u takvog načinu rada jesu dodatne opcije poput automatskog snimanja najzanimljivijih dijelova utakmice na USB ovisno o navijanju publike (Samsung), kao i mogućnost praćenja povezanih snimki vezanih za utakmicu (Sony). Philips je svoj Ambilight također pripremio za Svjetsko Prvenstvo, pa bi tako njegovi televizori trebali “navijati” zajedno s nama i prikazivati boju zastave nakon što naša reprezentacija postigne god. Sviđa nam se to što je aplikacija raditi na svim Philips Ambilight televizorima (osim na 5209 Ambilight modelima), koji su proizvedeni 2011. godine ili kasnije.

10. Pogledajte TV prije kupovine i kupujte po modelima, a ne proizvođačima

hdtv-brands

Bez obzira koliko recenzija pročitali i koliko god da se pojedini model isticao na papiru, prije kupovine svakako posjetite trgovine i pogledajte kako izgleda uživo. Bitno je provjeriti i kako funkcioniraju izbornici, odgovara li vam daljinski upravljač, što se s bojama i kontrastom događa kada se gleda iz kuta i je li boja okvira i postolja baš onakva kakva je bila na slici na internetu. Nerijetko se događa da su specifikacije pogrešne i da ne netko krivo “uploadao” sliku i onda kupca dočeka neugodno iznenađenje, gnjavaža s povratom robe itd. Uštedite svoje vrijeme i novac i bacite oko na modele u trgovinama.

west-gate-technomax2

Isto tako, garancija dobre kupovine svakako jest širi pogled na ponudu od zacrtanog držanja za jednog ili dva proizvođača. Vremena su se promijenila i stalno se mijenjaju, proizvođači koji su se nekada smatrali nedovoljno dobrima danas su vrlo konkurentni i nude više od slike i mogućnosti nego oni koji su nekada bili pojam izvrsnosti. Jasno da određene simpatije svatko od nas ima prema proizvođaču A, te da na njega više obraća pažnju nego prema proizvođaču B, no prije kupovine provjera što nude ostali u istoj (ili nižoj) cjenovnoj klasi može donijeti bolju kvalitetu slike u dnevni boravak, a vama ostaviti deblji novčanik.

 

 

Adsense
Prethodna stranica 1 2

109 komentara

 1. Sjajan vodič.

  Pošto sad najvjerovatnije vrebam plazmu (čekam na neku šansu da mi povoljno ispadne 50VT60) zanima me šta mislite o plazmama koje je LG pripremio za 2014. godinu – PB660 i PB690. Posebno me ova druga zamina – 50PB690v sa smart platformom iz 2013. godine, aktivnim 3D i magic remote. Još nije došla u naše krajeve (PB660 jeste) ali treba uskoro. Ciena bi trebala biti jako dobra.

 2. Poštovani Darko i ostali,
  LG 50PB660 je dostupan kod nas i cijena je prihvatljiva cca 6000kn. S obzirom da plazme Panasonic ST,GT,VT više nisu dostupne, da li LG može biti adekvatna zamjena.

 3. Poštovani Darko,

  Koliko je isplativa kupnja konkretno Panasonic plazme VT serije koja je bila izložbeni primjerak u dućanu i sigurno je radila 4-5 mjeseci po destak sati dnevno. Da li se gubi kvaliteta slike s protekom dužeg vremenskog razdoblja intezivnog korištenja? Koja bi bila dobra alternativa za 55″ inča u LCD-u za budget od 10.000 Kn?

  Pozdrav.

  B

 4. Bojane dok Darko ne odgovori moj savjet da ne brines oko toga koliko je radila moze ona jos 10 godina tako,uzmi usb snimi ono mijenjanje boja i provjeri da li ima burn in.Ako nema onda sigurno da se isplati mozes gledati to onda kao i na uslugu da su ti je dobro razradili.

 5. vidim jako prihvatljive cijene novih grundig lcd-a pa me zanima imate li ikakva iskustva s istima u odnosu na popularnije samsung, lg i philips
  npr model 48 vle7422 koji mi se s obzirom na karakteristike cini kao odlicna kupnja :)

 6. “Polarizacijski 3D prikaz (onaj koji ne zahtijeva 3D naočale s baterijama) je uvijek temeljen na IPS panelu, za razliku od aktivnog koji susrećemo na VA panelima.”
  ne bas…….. AUO radi VA panele sa pasivnim 3D. SONY W8B u velicini 42″ imaju VA panele i pasivni 3D.

   1. uz njih dolaze TDG-500P naocale koje su pasivne. U “reference guide” stranica 16 pise da su 42″ pasivni. A panel u 42″ je AUO T420HVJ02-0

     1. Nisam bas doktor za to podrucje ali koliko sam gledao TVe po ducanima u zadnje vrijeme rekao bih da je taj panel VA. Ne znam zasto proizvodjaci toliko taje te podatke. Uglavnom, slika je identicna modelu W7 serije koji je dobio sve pohvale tu kod vas a i inace i nekako se nadam da cu docekati 50″ W7 model u dogledno vrijeme. A i po engleskim forumima se svugdje spominje da je panel VA. Zapravo su skoro svi SONY za 2014 VA osim jednog od 47″ i jednog od 55″ iz W807B linije.

      1. 99,46 % :) sam siguran da nama model W807b za 2014. godinu. To su modeli W805a/807a iz 2013. godine. A i ja sam čitao sa su 42″ W805b modeli sa pasivnim 3D.

 7. ne znam, na nekoj ruskoj stranici sam nasao podatak da ima 807B za 2014. Mozda samo za njih.
  Glede pasivnog 3D na 805B….. to nije uopce upitno, stvar je samo u tome da li postoji pasivni 3D na VA panelu.

 8. Poštovani

  Što mislite da li je bolje uzeti samsung 40hu6900 za 5000kn ili 40h6400 za 4300kn? (odnos uloženo/dobiveno). Znam da 6900 nema 3D ali to mi nije ni bitno.. Hvala

 9. Poštovani Gosp Darko. Molio bih vas savjet kako da podesim najbolje postavke za Tv Samsung Led UE 40H6500SLXXH kojeg sam kupio i odličan je za cijenu što sve nudi! Hvala i Lp

 10. Postovani Darko,da li ste imali prilike testirat iPanasonic
  Viera TX-42AS520B i ako imate svajet da li je pametan izbor za kupnju po cijeni od 400 eura.

  1. Poštovani,

   Nisam imao priliku testirati spomenuti model, no u narednom period bih trebao obraditi nekoliko Panasonic modela pa možda uključim i taj.

   1. Poštovani Darko,

    Veliki sam poštovalac vaših recenzija i saveta.
    Ja sam jedan od onih koji je shvatio da je pogrešio i kupio malu dijagonalu TV 42″ (Panasonic plazma 42 G30E). Kvalitetom sam prezadovoljan, ali ne i veličinom, (obzirom da TV gledam sa 4-5m) pa bih sada da kupim TV od 55″.
    Bio sam pobornik plazme, ali kako njih više nema, molim za pomoć oko odluke. Gledam filmove i sport. Nisam oduševljen niti preterano zainteresovan za 3D, ako ne mora. Da li ići na 4K ili ….
    Ja sam ljubitelj panasonika, ali čitajući vaše komentare stekao sam utisak kao da je svojim LED proizvodima izgubio poziciju i da konkurencija ima bolji kvalitet za isti nivo novca, ili grešim.
    Zahvaljujem unapred.

 11. Postovani darko,
  koji smart tv kupiti koji je u rangi samsung h6400
  Da li mozete da mi poredjate par modela po kvalitetu i maloj razlici cene (50€-150€)?

  gledao bih i iz ugla, da ima kvalitetnu sliku, da se dobija smart daljinski , dobijaju 3d naocare…

  da li smamsung h6400 moze da se upravlja rukom i prstima da li ke integrisan senzor ili morq da se kupuje skype kamera?

  hvala puno na odgovoru

 12. Poštovani Darko,
  dvoumim se između ova dva modela pa molim za pomoć u odabiru
  LG 55LB670V
  Samsung UE55H6410

  unaprijed hvala

  1. Poštovani,

   Oba modela su atraktivna i svaki ima svoje prednosti ali i mane. U cjelini bih preporučio prvo Samsung zbog kvalitete slike i dobre internet platforme (web browser, media player, puno aplikacija), a tek onda LG (njegova je prednost što ima bolju sliku kada se gleda iz većeg kuta, što ovisi o rasporedu sobe u kojoj ćete smjestiti TV).

 13. Poštovani,

  TV gledam najčešće u osvijetljenoj dnevnoj sobi, pretežno SD program i filmove sa DVD-a i USB-a (MKV, MP4 i sl.).
  Zbog rasporeda u prostoriji dobro bi bilo da TV ima bolji vidljivi kut i da nema preveliku refleksiju ekrana.

  Dvoumim se između:

  Sony KDL 42W815
  LG 42LB670V
  Panasonic TX-42AS600
  Panasonic TX-42AS650

  Unaprijed hvala!

  1. Pozdrav,

   Glossy, odnosno reflektivni ekrani su danas dominantni tako da mat zaslon teško da ćete pronaći u srednjoj klasi koju ciljate, a ništa nije bolje ni u visokoj. S obzirom na zahtjev o širokom kutu gledanja, preporuka ide LG 42LB670V i Panasonic TX-42AS650 modelima.

   1. Hvala na brzom i konkretnom odgovoru.

    Molim samo još jedno mišljenje. Obzirom na u testovima i komentarima često istican problem sa “Dirty screen effectom” kod ovogodišnjih LG TV-a, da li je kod Panasonica TX-42AS650 taj problem manje prisutan, ili je to manje više isto obzirom na IPS tip ekrana koji oba TV-a koriste.
    Ako smatrate da bi u ovoj klasi bio bolji neki drugi TV molim za savjet, uskoro krećem u kupovinu pa mi je stručan savjet jako važan.

    Hvala i lijepi pozdrav!

 14. Poštovani Darko,

  zamolio bih komentar na ovaj model TV-a: PANASONIC TX-42ASW504.

  Kakva je kvaliteta ove serije, da li se isplati uzeti taj model?

  Pitam jer konkretno, jer taj model na jednom sniženju ima cijenu 3.000kn, što mi se čini iznimno dobra cijena.

  Unaprijed hvala

 15. Zdravo darko

  sakam da kupam lg47lb730
  no tuka vo mkd go nudat so stariot dalecinski magic remote(m4) a ne(m5)
  dali imaat pravo taka da pravat?

 16. pozdrav,

  planiram uzeti u sljedecih mjesec dana TV,cijena nije bitna,

  bitno da bude 32″, i najkvalitetnija slika,panel,garancija

  molio bi da predlozite 2-3 modela,

  lp

   1. imao sam slicnu dilemu, ali je sony sada najblizi izbor.. zanima me kolika je razlika u slici sd signala izmedju modela w705 i w605 ?
    hvala na odgovoru

 17. LG 32LB650V
  Sony 32W705B
  SAMSUNG 32H6400
  Panasonic 32AS600E

  danas su mi preporucili ovaj pani u santa domenica, imam vremena do bozica da odlucim, nekako me vuce taj sony najvise,
  tako da svaki savjet u nekim sitnicama dobro dosao,

 18. Poštovani Darko,

  molim za pomoć, uglavnom kupio sam nedvno tv philips 42pfk6559/12 i morao sam je vratiti jer nisam bio zadovoljan s njom. Kad sam je spojio hdmi kabelom na komp slika mi je bila jako loša i nisam nikako mogao mijenjati format slike da povecam ili smanjim sliku i film bi mi izgledao kao veliki pravokutnik. Moja do sad philisova 82cm pfl5505 to može. Samo promjenim hoću li siroki zaslon, auto ispunjavanje, superzum itd…Sad me strah uopce kupiti neku drugu da ne bi imao opet taj problem. Gledao sam samsungovu 40h6470 i možeš li mi reći ima li ona opciju da se slika može širiti kad gledam preko kompa ili neka preporuka 40 incha do 4000kn.

  hvala i sretni blagdani

  1. pa ako gledas preko kompa onda promijeni format na kompu, cemu traziti cuda od TVa kad to mozes na kompu. HDMI ima odredjeni signal koji TV interpretira kao cijelu sliku neovisno o tome sto je tvoj video mozda 4:3 ili stogod vec.

 19. nisu to čuda nego jedno stiskanje dugma i rješena stvar slika se povecala. samo ova tv sta sam je kupio nije imala te opcije. i nije mi video 4:3

  1. Pozdrav,

   Koliko sam shvatio želite da slika bude preko cijelog ekrana, a ne u originalnom formatu s crnim pravokutnicima iznad i ispod nje? U tom slučaju je najlakši način u media playeru na kompjuteru (npr. VLC-u) odabrati rezanje na 16:9 ili neki drugi format koji će dati željeni rezultat). Philipsova serija 6 je posebno problematična pa je moguće da se i ovdje radi o nekom bugu.

  2. da, ali TV taj signal interpretira kao jednu sliku/prozor. Znaci VLC ili nesto u nekoj velicini i ostatk na kojem se vidi desktop recimo je za TV full screen i nemas tu kaj puno promijeniti. Odnosno ne mozes mijenjati samo film a da TV ignorira sve ostalo.

 20. tako je, bas to, ne mora ni biti preko cijelog ekrana ali da gori i doli ostane sta manje. a sta kazete na samsung 40h6470 jeli ona ima te opcije da priko daljinskog mogu po napraviti?

    1. Kao što sam i mislio AMD. Vidi nije bilo do TV-a nego do drajvera za grafičku tj. podešavanja. Podesi u drajverima rezoluciju tako da odgovara nativnoj rezoluciji TV-a tj. u slučaju navedenih televizora 1920×1080 i onda podesi u drajverima “Scaling Options” na 0% tj. na “Overscan” iz nekog razloga po default-u “Scaling Options” stoji na 15% tj. na “Underscan” i zbog toga slika je uvek manja 15% od maksimuma. Naravno na TV-u podesi “Zoom” slike na “Full” i slika će biti od ivice do ivice i piksel na piksel.

 21. gospon darko sto mislite o philips designline pdl 8908 i koju bi mi tv preporucili do 10000 kn, najvise mi je za igranje ps4

 22. Kupio sam na akciji sony KDL-42W828B za 4000 kn. Tv je odličan ,ali mislim da sam pogriješio. Tv se nalazi na zidu na koji gleda dupli prozor
  odnosno 2 kroz više od pola zida. Ništ se ne vidi od refleksije vanjskog svjetla.Da li se to da kako kalibrirati u postavkama slike ili nema pomoći?
  Da li bi što značilo da sam uzeo IPS panel?

  1. Proizvođači mi kažu da kupci žele glossy ekrane, a ja uporno tvrdim da to baš i nije neka sreća – vaš primjer to dokazuje. IPS tu ne bi ništa poboljšao.
   Sve što možete napraviti jest povećati backlight kontrolu i prilagoditi gammu (sniziti ju tako da svjetlina slike bude veća) u opcijama za podešavanje slike.

 23. postovani darko,imam molbu ako je moguce da objasnite dali je sony kd49x8500b ultra hd ili obicni lcd led.reklamiraju ga kao uhld.sta znaci 4k?lijep pozdrav I sretna nova godina

 24. Poštovani Darko molim vas za pomoć oko kupnje led tv-a poslao sam vam poruku na fecebook-u pa gdje mi prvo odgovorite. Ja sam invalid i nemam trenutno mogućnosti da idem po trgovinama a preko neta sam pronašao 3 tv-a pa vas molim ako možete da mi pomognete. Ovu su 3 tv-a Samsung UE50H6400; Sony KDL-48W605B; Sony KDL-50W805B, pa vas molim da mi kažete koji bi bio najbolji za gledanje hd filmova preko usb-a (mkv, mp4……), igranje ps4 i imam total tv sa hd prijemnikom ili mi vi preporučate neki drugi. Unaprijed vam se zahvaljujem!

  1. Poštovani,

   Za zahtjeve koje ste naveli kao prvi izbor bih postavio Sony KDL-48W605B, a zatim Samsung UE50H6400 ili Sony 50W805B. Sonyjevi TV-i su najbolji izbor za igranje (najbrže procesiranje signala, kvalitetan Game mode koji pruža detaljnu sliku bez prenaglašenih boja), a i reprodukcija sadržaja preko USB-a je dobra – iako je u tom segmentu Samsung bolji. Dakle, preporuka ide modelu Sony KDL-48W605B.

   1. probaću ali evo i Darko Hlušička – Darco mi kaže da uzmem ovaj 48w605 znam da je za ps4 dobar izbor ali me zanima kako rade hd filmovi preko usb-a mislim na mkv i mp4 i kako čita titlove dali moraju biti srt ili neki drugi?

    1. ne znam kakav je za igre, ali kaj se tice reprodukcije mkv sa USB tu nemam neke zamjerke. Malo je spor i nemas bas nekih opcija sortiranja ali kako ja to imam uredno slozeno onda mi to nije problem. No problem je taj sto ima nece cudnovate svjetle obrise oko pokretnih objekata u tamnijim scenama. U vecini slucajeva to nije tako izrazeno ali ponekad je bas primjetno jako. I nema neke veze sa kvalitetom samog mkv fajla, svejedno je jel 720p ili 1080p i koliko je bitrate. Probat cu to uslikati ali ne znam da li ce kamera to moci uloviti.
     Uglavnom, zaglavio sam sa ovim modelom iz razno raznih razloga no promijenio sam 3 komada jer su prva dva imali sugavo osvjetljenje i kod sva 3 je to bilo primjetno. Cak i kad se ukljuci onaj grozni LED motion i dalje je to primjetno. 42W705 koji sam imao prije nije imao taj problem iako mi je slika kao takva bolja na ovome. Da nema tih debilnih obrisa bio bi odlican.

     1. mislim da ću ipak uzeti w605b jer za seriju w8 puno mi je dati ali zanima me dali si probao filmove u mp4 formatu jer ja imam većinu takvih filmova i zanimam kod tih filmova kakav titl mora da bude srt ili neki drugi!

      1. .srt je OK
       .mp4 isto cita, ali to je samo kontejner isto kao i .mkv. Uvijek ti se moze dogoditi da na nekome ne radi jer je unutra neki format koji ne podrzava.

 25. Poštovani Darko oprostite što vam dosađujem još nisam kupio tv jer se još dvoumim, pre kontakta sa vama sam razmišljao o ovima Samsung UE50H6400; Sony KDL-48W605B; Sony KDL-50W805B, vi ste mi rekli da je najbolje da uzmem Sony KDL-48W605B zbog toga što ću na njemu da gledam hd filmove preko usb-a (mkv, mp4…….), igrati ps4 i gledati total tv preko hd prijemnika, jedan kolega mi je rekao da je on nedavno kupio Sony KDL-48W605B ali da bi meni preporučio Sony KDL-50W805B za koji sam i ja bio od početka pa vas molim da mi kažete dali ću pogriješiti ako uzmem Sony KDL-50W805B kojeg ću koristiti za hd filmove preko usb-a (mkv, mp4…….), igrati ps4 i gledati total tv preko hd prijemnika. Još jednom izvinite ako sam dosadan i ako vam oduzimam vrijeme i unaprijed veliko hvala!

  1. Pozdrav Nemanja,

   Sony KDL-50W805B je u cjelini još bolji model od 48W605B, tako da sve što donosi slabiji model posjeduje i on – uz bolju kvalitetu slike i pokoju dodatnu mogućnost. Ukratko – nećete pogriješiti ako se odlučite za taj model, a dobiti ćete i 2″ veći ekran.

   1. Poštovanje Darko imam pitanje za led tv ali tv je za rođaka koji me zamolio da se negdje raspitam, a meni je najbolje ovdje kod Vas, naime on bi kupio led tv koji će imati dobar smart i po mogućnosti 3d(3d nije bitna stavka), a koristio bi ga za gledanje hd filmova preko usb-a i bilo bi dobro da ima dvbt2 i vjerovatno će ga spojiti na pc, max iznos bi bio do 4000 kuna. Šta vi preporučate s obzirom na navedeno i za tu cijenu? Unaprijed Hvala!

 26. Pozdrav Darco,ako moze mala pomoc,neznam sta da kupim ,samsung,sony ili lg 55″ 4k ali da nije zakrivljeni i da je 3d ,hvala

 27. ako te zanima bas smart platforma , samsung. Ako te zanima kvaliteta slike sony, w705 ili w805 ako je 3d bitan.
  No, IMO, mislim da ti je najbolje pricekati da stignu modeli za 2015 u ducane, vjerujem da ce se za 700€ naci ponesto sto vrijedi. I proslogodisnji modeli srednje klase su startali tu negdje sa cijenom.

 28. Poštovanje Darko imam pitanje za led tv ali tv je za rođaka koji me zamolio da se negdje raspitam, a meni je najbolje ovdje kod Vas, naime on bi kupio led tv koji će imati dobar smart i po mogućnosti 3d(3d nije bitna stavka), a koristio bi ga za gledanje hd filmova preko usb-a i bilo bi dobro da ima dvbt2 i vjerovatno će ga spojiti na pc, max iznos bi bio do 4000 kuna. Šta vi preporučate s obzirom na navedeno i za tu cijenu? Unaprijed Hvala!

 29. Koji TV preporučujete za recimo udobno gledanje serija filmova preko USB sučelja ili čak možda i stream-a. Da li je Samsung (UE32H6410 T2) dobar za tu svrhu. Dakle glavne su multimedijalne mogućnosti tj media player prije svega. Ni youtube i takvi servisi nisu nebitni.
  Unapriejd hvala

 30. Poštovanje Darko!
  Kupio bih led tv koji bi koristio za gledanje hd filmova preko usb-a (mp4), igranje ps4 i gledanje total tv-a sa hd prijemnikom. Za igranje znam da je Sony najbolji izbor i prijatelj mi nedavno kupio Sony KDL-50W805B vi ste mu dali preporuku za to, i meni se sviđa taj pa me zanima koji od ova dva vi preporučate: Sony KDL-50W805B ili Sony KDL-50W815B?

  I molim za jedan prijedlog jer kupio bih bratiću za poklon tv od 100-107 dijagonale a on bi taj tv koristio za gledanje hd filmova preko usb-a i spojio bi ga sa kompjuterom zbog igrica, multimedije i drugih stvari i važno je da ima dvbt2, 3d, smart može ali nije toliko bitan, cijena ne veća od 4000-4500kuna?
  Unaprijed hvala!

  1. 805 i 815 su isti televizori samo je jedan crni (805) a drugi sivi (815). Navodno je razlika i to da 805 ima motion flow 400Hz dok 815 ima 600Hz. No za to su podaci razliciti i ne zelim tvrditi da je to tako. 829 ima 800Hz ali njega kod nas nema.
   Kaj se tice poklona, mozda 42W805, tu je negdje sa cijenom, ima 3D, ima DVB-T2 a multimedija/smart mu i nije toliko bitna ako ga misli imati spojenog sa kompom kao monitor.

   1. ja ću sebi uzeti w805b a za poklon bratiću su mi neki predložili samsung ue40h6400 sa dvt2 pa KINGGO šta vi mislite da je bolje za ono što sam naveo da će bratić korisitit ue40h6400 sa dvt2 ili sony kdl-42W805, mada uz vaše mišljenje volio bih da čujem i mišljenje Darko Hlušička – Darco

 31. Pozdrav Darko,molim te da mi pomognes,dvoumim se vec mjesec dana.Bio sam uzeo Philips 47pfk6589/12 ali sam ga vratio,slika ocajna naspram konkurenata za cijene do 5000 kn.(+-) Sad sam uzeo prije 3 dana na nagovor prodavca LG47Lb671V.Najbitnija mi je kvaliteta slike.Gledao bi se total tv na njoj.SD i HD programi.Da li ima neki bolja tv u tom rangu,Da li je bolja Panasonic 48AS640E,od ove LG ili neka po vasem izboru,pa bih zamjenio dok mi rok ne prodje,molim te za odgovor,hvala unapred.

 32. Poštovani,

  Morao bih kupiti TV pa eto da pitam Vas stručnjake da mi pomognete u toj odluci jer nisam u prilici hodati po centrima i gledati čija slika mi se više sviđa. Dakle zahtjevi su sljedeći: 42″, wifi, dvb/t i dvb/s, od smart funkcija je youtube cisto dovoljan, naravno hdmi ulazi (barem 2) i audio out. TV bi stajao nasuprot velikom (zaista velikom) prozoru orijentiranom na jugozapad, u potpunom mraku ili sa vrlo malo svjetla se ne bi koristio nikad. Služio bi 70% za gledanje domaćih programa direktno preko antene dok bi ostatak od 30% otpao na youtube, filmove sa pc-a i satelitski program.

  Od dodatnih uvjeta nameće se cijena koja ne bi smjela nikako preći 3500kn s time da bi bilo dobro da je manja ako se ne gubi puno na kvaliteti slike.

  Zasad me po brojkama na papiru najviše privukao LG42LB630V, da li bi on bio dobar izbor (3400kn) ili ima nešto bolje u tom cjenovnom rangu (ili u nižem).

  Zahvaljujem i srdačno pozdravljam.

 33. Poštovani,
  moje pitanje je vezano uz Glossy ekrane.
  Što je dobro u odsjaju i zašto se takvi proizvode?
  Mislim da nitko ne želi smetnje u slici, a to odsjaj svakako je.
  Srdačan pozdrav

  1. Potpuno se slažem s vama, no proizvođači ne misle tako. Oni smatraju da odsjaj glossy ekrana puno bolje izgleda u prostoriji i čini ju većom, za razliku od matiranih koji samo zamućuju svjetlost koja na njih pada. Svi ovi zaključci imaju smisla kada je TV ugašen, kada je upaljen priča je sasvim druga i kvari se iskustvo gledanja, no oni to očito ne žele shvatiti.

 34. Pozdrav,

  kupujem novi tv, pa me zanima vasa preporuka.

  Dakle, trazim: 32”, kvalitetnu sliku (najvaznije), dvb-t2 tuner i pristojan zvuk (znaci da nisu samo srednji tonovi kao na mobitelu, da ima malo basa i visokih).
  Nista drugo mi nije vazno: smart, 3d, kut gledanja…
  Smart moze iskljucivo ako je Android TV i da ga ima u nizem cijenovom rangu (nisam do sada vidio), bilo koji drugi smart OS mi ne treba uopce.

  Sluzit ce za gledanje SD kanala i HD online/s kompa (vecinom 720p)

  Trenutno se dvoumim izmedju ovih modela, ali svaki drugi prijedlog je dobrodosao naravno:
  LG 32LB561V
  Samsung UE32H5000 T2

  Dvoumim se jos i da dam nesto vise za malo vecu dijagonalu.
  Slicna stvar, u ovoj kategoriji mi ovi modeli izgledaju ok:
  LG 42LB561V
  Samsung UE40H5003

  Budzet, za 32” do 2500kn.
  Za 40-42” do 3000kn.

  Zanima me vasa preporuka za ove dvije kategorije.
  Hvala unaprijed

  1. Jos par na kojih sam naletio.
   U 40” ima par sonya koji u tom cjenovnom rangu.
   Ovi manji od 32” su im relativno skupi.

   Znaci ovi modeli:
   Sony Bravia KDL-40R455B
   Sony Bravia KDL-40R485BBAEP

   I na kraju ovaj, koji vidim da je nahvaljen na sve strane
   Sony Bravia KDL-40W605B
   Samo mi je na granici preskupog, a ima smart i ostale stvari koje mi ne trebaju.
   Da li ima mozda isti ovakav model, samo bez smarta, pa da je nesto jeftiniji?

   1. R serija je pocetni model, mislim da ih cak niti ne radi SONY. preporuacm da se razvuces tih parsto kuna ako ides na SONY za 32W705 ili 40W605, nije stvar samo u smart platformi.
    No zvuk na TVu…………. ne znam kaj bih ti rekao, meni je to sve lose.

 35. poštovani Darko trebam pomoć za prijatelja
  prijatelju treba tv za firmu dijagonale najmanje 100cm na kojem će imati dobar smart i na kojem će moći da radi prezentacije u powerpoint-u, cijena tv-a 5000kn-5500kn molim za vašu preporuku
  unaprijed hvala

 36. Evo nakon par aktivnih dana trazeci kupca za moju Panny plazmu napokon sam i to rijesio.
  Zanima me preporuka par TV-a , pa ajmo redom:

  Udaljenost sjedenja 2,5 m
  Smart Tv?Pc ce biti spojen na Tv
  3D? Posto nemam Bd player da li se isplati skidati 3d filmove s neta i dali ve to uopce delati?
  Ps3 i Ps4 gaming All the Way
  Sd signal cca pogledat vijesti i to je to
  Mkv fileovi u 1080p rezi 99%vremena
  Da li kupovat tv sad ili se strpit dok ne dodju noviji modeli Sony-a ili Philipsa?
  Da li kupovati 4 k tv ili se strpit 2-3 godine?

 37. Nisam dobio neki odgovor ali sam svejedno kupio TV (LG42LB630V) o kojem sam se raspitivao 18/03/2015 at 09:21. Mozda nekome pomogne moje iskustvo sa TV-om pa cu ga iznjeti u vrlo kratkim crtama.
  Slika je za cjenovni razred korektna (televizor je plaćen 3350kn u veličini 42″)
  Brzina TV-a je u početnoj fazi kriminalna, stalno vrti krugiće prilikom ulaska u razne menije, ali kako se telka ne namješta svaki dan onda je to valjda prihvatljivo.
  Zvuk ne mogu komentirati jer se moja stara telka vrlo malo glasala na svoje zvučnike i ubrzo je spojena na kućno kino – tako da bih zvuk okarakterizirao da je dobar za gledanje dnevnika i sličnih sadržaja.
  Na kraju, završna obrada i subjektivni dojam su jako dobri, djeluje puno skuplje nego što je…
  Eto ako nekom pomogne dobro, ako ne, opet dobro.

  Pozdrav!

  Niko

   1. Postovani! Molio bi vase misljenje o slijedecim tv-ima 1.Grunding 42VLE 8472BH. 2.LG 42LB650V. 3.Samsung UE40H6200 T2. 4. Sony KDL605BBAEP. Bitno mi je da moze snimati na hdd,da ima dvb-t2, i ostrinu slike. Kakvo je Vase misljenje o ovim tv-ima i kojim redosljedom bi ih Vi postavili.Lp.

    1. sony sigurno ima dvb-t2 (kao i dvb-s). Kaj se tice snimanja, to mozes pogledati kasnije jedino i iskljucvo na njemu, znaci niti na drugom takvom sony to nece raditi. Vjerujem da je isto i kod ostalih brand name proizvodjaca tako da ako ti je snimanje bitno onda nabavi neki jeftilenn dvb-t receiver koji ima mogucnost snimanja jer se oni ne zamaraju sa zastitama.

 38. Hvala na odgovoru,znam da kad se snimi na jednom,nemoze se reproducirat na drugom tv-u,taj HDd bi bio samo za tv,znaci s njega snima,na njemu gledam.Svi oni imaju te mogucnosti,ali me zanima koji je od njih najkvalitetniji,kojeg da kupim,to vas j pitam.

  1. ma nema tu kvalitete vise, sve je stvar srece. Kako naletis. Samsung i SONY imaju VA panele, LG je IPS a za Grundig ne znam pa ako ti to kaj znaci

  1. Koliko imam informacije CX750E koristi LG Displayev IPS panel + pseudolokalno zatamnjenje (edge LED). Kontrast je prema tome dobro poznat, oko 1000:1 nativno uz povećavanje i do nekoliko puta kada je zatamnjenje aktivno. 55″ model dolazi na test, za sada planirano tijekom srpnja pa ću znati više.

 39. Jel netko vidio ovaj televizor uživo Panasonic TX-60CX750E , naime još par dana traje akcija u elipsu(jamstvo 5god i popust) a nema ga za pogledat u Osijeku. Kakav je kontrast i crna boja? Prelazim sa plazme panasonica stare 7god pa sam navikao na dobru crnu :D .. Cijenovno i po specifikacijama mi se čini kao super TV za te novce

 40. Pozdrav
  molio bi za savjet koji tv odabrati-udaljenost gledanja je 3 m
  SAMSUNG UE-55H7000 ILI 60″
  SAMSUNG UE-55HU7500
  SAMSUNG UE-55H8000
  služio bi za gledanje filmova 1080 p,utakmica i dokumentaraca u HD rezoluciji,jako malo za gledanje SD programa.

 41. Sto se tice modela to su samsung i lg.sve zavisi koju seriju zalite,posto stariji pomenuti modeli ne podtzavaju sve aplikacije koje su trenutno najpopularnije poput siptv koja pruza mogucnost gledanja kanala preko ip operatera(najjeftiniji su i svi sa hd rezol.),dok ostali modeli nemaju.

 42. Pozdrav
  Kupio bih tv do nekih 8000 – 9000 kn max. Kad san vidio LG OLED stvarno san bio imresioniran. Uvijek su mi nekako Panasonic tv-i bili najbolji po kavaliteti, ali sad kad san vidio sto radi LG oni su mi nekako najdrazi. Znam da su jos skupi i da nezelim toliko izdvajat novaca. Ali nerazumijem se bas u sve tehnicke specifikacije i kvalitete pojedinih proizvodaca pa mi pomozite? Znaci zelim najbolje sto mogu dobit za ovu cifru (kvaliteta slike, kontrast, zvuk, dimenzije 48”, 50”, 55”)?
  Hvala

  1. Zvuk na TVu………….. ne nadaj se nicemu previse, neovisno za kaj se odlucis
   Kvaliteta slike ti je vezana uz kontrast, znaci trazis nesto sa VA panelom (SONY; SAMSUNG uglavnom svi modeli, kod ostalih tu i tamo neki).

 43. Postovani, dvoumim se izmedju samsung ilg smart tv-a. Konkretno me interesuje samsung ue40ju6472, cija je cijena 661 euro ili neki lg model u rangu ovog, ali koji je jeftiniji. Sto mi vi preporucujete? kakav je ovaj samsungov model i da li je skupa njegova cijena u odnosu na ono sto on nudi?ž
  Srdacan pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!