DVB-T prijemniciRecenzije

Usporedni test Vivax DVB-T2 181 i Intek HD-T52IR DVB-T2 HEVC prijamnika

intek-vivax-2

Deset godina nakon što smo kupovali DVB-T prijamnike za gledanje digitalnog TV programa preko antene, priča se ponavlja s još jednom tranzicijom na novi DVB-T2 sustav s HEVC sustavom kodiranja. Za one koji nemaju televizor s već ugrađenim odgovarajućim prijamnikom, a TV program prate preko antene (a ne preko IPTV, kabelske ili satelitske televizije), potrebno je kupiti vanjski prijamnik. Modela na tržištu je mnogo, a dva čija cijena upada u skupinu do dvije stotine kuna i koje smo kupili za potrebe testiranja ćemo pobliže predstaviti u ovom testu.

U periodu od 27. studenog do 12. studenog 2020. godine Hrvatska prelazi na emitiranje televizijskog signala u DVB-T2 HEVC formatu. Novi je to digitalni format koji će zamijeniti aktualni DVB-T MPEG-2 format emitiranja, a kojeg smo gledali zadnje desetljeće otkako je 5. listopada 2010. godine ugašen analogni signal. Više o prednostima DVB-T2 HEVC emitiranja i dodatne informacije možete pronaći na stranicama Odašiljača i Veza.

Vivaxov model možete pronaći u mnogim trgovinama tehničke i mješovite robe, dok Intekov model na prodajnim mjestima HT-a i prodajnim mjestima HT-ovih partnera. Kupnjom HT-ovog uređaja, osim besplatnih nacionalnih, regionalnih i lokalnih TV programa, novi korisnici dobivaju i više od 40 dodatnih programa do 3 mjeseca besplatno putem EVOtv usluge.

Sadržaj pakovanja

vivax-pakovanje intek-pakovanje

 

Oba prijamnika dolaze u šarenim kutijama pri čemu je Intekov model u poznatim HT-ovim bojama i s tekstom u potpunosti napisanim na hrvatskom jeziku, dok je Vivaxov modela s prednje strane na engleskom jeziku, uz najosnovnije informacije na poleđini na više jezika.

vivax-pakovanje2 intek-pakovanje2

 

Uz Vivaxov model dobivate prijamnik s kabelom trajno povezanim na poleđinu uređaja, daljinski upravljač, dvije AAA baterije i upute na četiri jezika.

Uz Intekom model dobivate prijamnik, naponski kabel s AC/DC konventerom, daljinski upravljač, HDMI kabel, dvije AAA baterije, brze i detaljnje upute i promotivni materijal vezan za EVOtv uslugu.

vivax-sadrzaj intek-sadrzaj

 

S obzirom da uz Intekov model dobivate i HDMI kabel, a ovdje možemo pribrojiti i probni period EVOtv usluge, on je pobjednik u ovom segmentu.

POBJEDNIK: Intek HD-T52IR

paragraph-separator-divider

Dizajn i priključci

Oba uređaja su izrađena u kombinaciji sjajne i mat crne plastike, Vivaxom model zaobljenih bridova i kompaktnijih dimenzija od Intekovog modela oštrih bridova. Oba imaju s prednje strane tipke za paljenje i prebacivanje programa. Vivaxov model ima USB 2.0 priključak za snimanje TV programa i reprodukciju multimedije s prednje strane, dok se isti priključak nalazi na poleđini Intekovog modela.

 

vivax-dizajn intek-dizajn

 

Cijeli popis priključaka Vivaxovog modela uključuje:

  • 1x antenski ulaz
  • 1x SCART
  • 1x HDMI 1.4
  • 1x digitalni koaksijalni audio izlaz
  • 1x 100 Mbps Ethernet
  • 1x USB 2.0 (prednja strana)

Intekov model ima slijedeđe ulaze:

  • 1x antenski ulaz
  • 1x antenski izlaz (loop)
  • 1x HDMI 1.4
  • digitalni optički audio izlaz (S/PDIF odnosno Toslink)
  • 1x USB 2.0 (stražnja strana)
  • 1x 100 Mbps Ethernet
  • 1x 3.5 mm AV izlaz
  • 1x DC12V 1A ulaz za napajanje

 

vivax-prikljucci intek-prikljucci

 

Oba uređaja imaju LED zaslon s prednje strane koji prikazuje informacije o broju kanala, odnosno vrijeme kad je uređaj u stanju pripravnosti. Dodatno, tu je crvena LE dioda za stanje pripravnosti, odnosno zelena kad su uređaji upaljeni.

 

vivax-zaslon intek-zaslon

Kvaliteta izrade je podjednaka – uređaji su vrlo male mase i imaju zaslon jednake veličine.

Ako trebate prijamnik za spajanje na televizor koji nema HDMI ulaz, u tom slučaju je Vivaxov model bolji izbor zbog SCART priključka. Intekov model je bolji izbor ako ćete ga spajati putem HDMI sučelja s obzirom da i kabel dobivate u paketu (analogno spajanje moguće putem 3.5 mm na cinch/SCART adaptera koji nije dio pakovanja). U svakom slučaju preporučujemo spajanje HDMI sučeljem kako biste mogli vidjeti programe u HD rezoluciji.

POBJEDNIK: Intek HD-T52IR

paragraph-separator-divider

Daljinski upravljač

vivax-daljinski intek-daljinski

 

Oba modela dolaze s daljinskim upravljačima s velikim brojem tipki, a za komunikaciju s prijamnikom koriste infra crvenu tehnologiju. Puno više nam se svidio Intekov model – daljinski je većih dimenzija i ima puno veće i bolje posložene tipke. Vivaxov model ima sitne tipke – od centralne navigacije tipki plave boje, premalih “klackalica” za podešavanje glasnoće i promjenu programa, te dosta loše posloženih tipki primjerice kao koristite multimedijalni reproduktor. Nije nam jasno kako se za uređaj koji je namijenjen najširoj publici i gdje bi naglasak trebao biti na funkcionalnosti i jednostavnost korištenja odabere takav daljinski upravljač.

Dodatno, Vivaxov upravljač ima dosta oštre bridove na poleđini gdje ne nalazi fleksibilni element od pretinca za baterije, što kvari ergonomiju.

S obzirom na navedeno, pobjednik ovog segmenta je Intek.

POBJEDNIK: Intek HD-T52IR

paragraph-separator-divider

Sučelje

vivax-instalacija intek-instalacija

 

Oba modela imaju jednostavno sučelje za instalaciju i korištenje uređaja. Kod Vivaxovog modela birate jezik, državu i pokrećete pretraživanje kanala. Na Intekovom modelu će vas dočekati roza podloga sa spomenom EVOtva, te tri jednostavna koraka gdje birate jezik, rezoluciju, napajanje antene, te pokrećete pretraživanje kanala. Svidjelo nam se što su nakon instalacije programi na Intekovom modelu već biti predloženi po rasporedu na kakav je većina ljudi već naviknula, tako da praktički odmah možete početi s korištenjem. Na Vivaxovom modelu morate otići u glavni izbornik i ručno presložiti kanale. Proces dodatno usporava šifra koju je potrebno unijeti svaki put kad ulazite u prozor za uređivanje programa (glavna tvornička lozinka je 888888).

vivax-popis-kanala intek-popis-kanala

 

Vivaxov model nas je pojedinim aspektima sučelja podsjetio na Infinity 8000HD DVB-T prijamnik koji smo testirali sad već davne 2010. godine, sa sučeljem koje je prilagođeno 4:3 ekranima. Intekov model ima sofisticiranije sučelje, s poluprozirnom info trakom i izbornicima i s ikonama više rezolucije.

vivax-postavke intek-postavke

 

Intekov model će nakon ištekavanja i uštekavanja u struju automatski prvo pokazati EVOtv info kanal broj 100, no ako ga ne isključujete iz struje tad će ostati na zadnjem kanalu koji ste gledali.

EPG je puno bolji na Intekovom modelu jer prikazuje program za 13 kanala na istom ekranu. Vivaxov model prikazuje raspored samo za jedan kanal istovremeno.

intek-epg
EPG na Intekovom modelu

Brzina paljenja uređaja i prebacivanja kanala je podjednaka na oba modela.

vivax-info intek-info

 

Nadogradnja sustava Vivaxovog modela je dostupna samo preko USB-a, dok se Intekov uz USB može i nadograditi putem odgovarajućeg signala preko antenskog signala (Over The Air – OTA). Nažalost niti jedan od uređaja ne koristi mogućnost nadogradnje preko mreže, odnosno Ethernet sučelja.

Vivaxov model mrežu koristi samo za dvije online funkcije – vremensku prognozu i prikaz RSS feedova. HbbTV usluge na oba uređaja nisu podržane.

Prognoza vremena na Vivaxovom prijamniku

Ugrađeni multimedijalni reproduktor na oba modela omogućuje pregledavanje slika i videa, te slušanja glazbe. Moguće je i gledati video zapise snimljene putem PVR funkcije – dovoljno je samo uštekati USB memoriju ili tvrdi disk, pritisnuti tipku na daljinskom upravljaču i snimanje će započeti – bez potrebe da se disk za tu potrebu formatira kao što je slučaj kod televizora s tom funkcijom. Prednost Intekovog modela je što tijekom snimanja ispisuje koliko je još prostora ostalo na memoriji za snimanje. Intekov model će video zapise snimiti u direktorij “record”, dok će Vivax stvoriti direktorij “HBPVR”.  VLC player na računalu je uspio samo prikazati par sekundi video zapisa s Vivaxa uz glatku reprodukciju zvuka, dok Intekov zapis nije bilo moguće reproducirati.

vivax-player intek-player

 

Samo multimedijalna reprodukcija je bila nešto bolja na Vivaxovom modelu – Intekov je veliki broj videa počeo reproducirati i nakon nekoliko sekundi je zaustavio reprodukciju uz poruku da video zapis nije podržan. Titlovi su se reproducirali ako su bili u istom direktoriju i imali isto ime kao i video datoteka.

Pobjednik ovog segmenta je Intek.

POBJEDNIK: Intek HD-T52IR

paragraph-separator-divider

Kvaliteta prijama i kvaliteta slike

vivax-kvaliteta intek-kvaliteta

 

Oba uređaja su pronašla ukupno 61 kanal na našoj lokaciji, te je prikaz bio odličnih boja i glatkoće pokreta. Oba uređaja smo podesili da šalju 1080p rezoluciju na HDMI izlaz, te su svi programi dobro izgledali – uključujući i one koji su u isprepletenom formatu pa ih je prijamnik morao spojiti u progresivni signal (odnosno cijele slike). Nismo uočili efekt češlja ili druge nesavršenosti digitalnog signala.

Intekov model nudi više informacija o signalu, no bio je nejasan u aspektu rezolucije i broja sličica u sekundi. Primjerice, na info traci bio pisalo 1080i, dok u detaljnijim informacijama da se radi o Progresivnog signalu s 30 sličica u sekundi. Koliko znamo, glavni programi (HRT, RTL i Nova) se emitiraju u 1080p pri 50 sličica u sekundi, tako da ovo nisu točni podaci.

intek-signal-info
Intek – podaci o signalu

Vivaxov model nudi informaciju samo o kvaliteti signala, a koji je stalno ispisivao da je 100%. Intekov model ispisuje snagu signala (postotci i dBm vrijednost), kao i njegovu kvalitetu (postotci i dB). Snaga signala na istom kanalu je na Intekovom modelu bila 61%, a kvaliteta 94%.

Prijamnike smo testirali nekoliko dana te nismo uočili da bi se slika počela kvariti nakon nekog vremena ili da bi došlo do resetiranja ili sličnih anomalija. Naravno, tek će vrijeme pokazati kakva je kvaliteta ugrađenih komponenata.

S obzirom na sve, oba modela su podjednaka u ovom segmentu, no zbog više informacija o signalu što može olakšati dijagnostiku prednost dajemo Intekovom modelu.

POBJEDNIK: Intek HD-T52IR

paragraph-separator-divider

Zaključak

intek-vivax

S obzirom na viđeno, oba prijamnika odrađuju korektno svoju primarnu zadaću, a ta je prikaz novog digitalnog signala. No u cjelini, s obzirom na sve viđeno, bolji u ovom testu je Intekov model, odnosno model koji promovira Hrvatski Telekom i osvaja našu preporuku. Vivaxom model je zgodniji ako vam treba SCART sučelje i ako je to prijamnik primjerice za vikendicu ili negdje gdje neće biti svakodnevno korišten prvenstveno zbog daljinskog upravljača koji nije najpraktičnije riješen. Kako smo testirali smo samo ova dva modela, svakako nam napišite u komentarima koje ste prijamnike vi isprobali i kako su vas se dojmili.

Sve maloprodajne cijene na nabava.net:

nabava-net-logo

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni HDMI kabeli Supra Cables i Club 3D Ultra High Speed model i Feizlink aktivni optički HDMI kabeli (US Amazon: https://www.amazon.com/dp/B07MHZG184 i UK Amazon: https://www.amazon.co.uk/dp/B07QWJFY5G).

© HD Televizija 2020. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

12 komentara

  1. Svaka cast na tekstu. Bas danas slagao jedan Strong SRT 82…… i sve kaj mogu reci na tu temu je, a gle, radi.
    Mislim, nevjerojatno da u 2020 GUI nije renderiran u 1080p. A kaj je najbolje, sve je to skoro isti drek u razlicitim kutijicama. Ovaj Strong ima skoro pa isto sucelje kao vivax, ralizite su boje i ikone ali kaj se tice funkcija i rasporeda elemenata unutar sucelja, isto.

    1. Hvala na osvrtu vezano za Strongov model. Kakav mu je daljinac?

      Sto se 1080p sucelja tice – svi televizori koje sam vidio imaju takodjer sucelje u Full HD-u koje se skalira na 4K (a moguce i na 8K kod pojedinih modela) sto je isto pomalo neshvatljivo nakon toliko godina sto su UHD 4K TV-i dostupni.

      1. Taj SRT 82 je onaj stick model kaj ukopcas direktno u HDMI i izbacis samo IR prijemnik negdje da se vidi. A daljinski je kakav i uredjaj…….radi. Mislim da su im svi daljinci u zadnjih 10 godina isti ili skoro isti. Kaj ocekivati od necega kaj je proslo 17 ruku u kojima su svi nesto zaradili a kosta 200kn.
        A GUI, da to je tak na TVima i to kuzim obzirom na HW i na cinjenicu da se uglavnom radi o nekakvim statickim elementima ili jednostavnim animacijama i slicno. Ali ove STB kutije nisu niti 1080p. Mozes mijenjati izmedju 576i/p ili 1080i/p, PAL/NTSC ali i dalje sve izgleda kao da je GUI 320×240.
        CEC nula bodova. Eh, i za promjenu kanala nakon skeniranja treba password……………..koji ne pise nigdje u uputama. No radi sa 1234.
        I BTW, ne znam jel do tog stronga ili je taj nas HD toliko ocajan. TV je SONY 48W605B, znaci nis posebno ali cak i stvari koje idu uzivo iz studija izgledaju lose. A obzirom da se radi o 1080p signalu na 1080p televizoru ocekivao sam nesto ipak pristojnije.

  2. Pozdrav, kupio sam vivax jer je trenutno jedini bio dostupan, zvuk je čudan/loš kao da je mono ili pod nekim filterom, dosta nečist, dali je do prijemnika? Hvala

    1. Prijemnik nema dekoder za HE-AACv2, tako da praktično dekodira samo osnovni AAC-LC stream koji je mono i bitratea 48 kbps. Takođe, ne dekodira frekvencije preko 8.5 kHz (za frekvencije preko ove cifre je zadužen SBR kojeg prijemnik/dekoder ignoriše), tako da se dobije “mutan” zvuk.

  3. ivax VIVAX IMAGO DVB-T2 181 vise od pola funkcija ne radi npr. kad oces postelat vrijeme ukljuci , iskljuci na dnevno nece i tak..
    nebi vise kupio vivax nista.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!