Home » Recenzije » Periferija/daljinski » Logitech K780 Multi-Device tipkovnica – recenzija

Logitech K780 Multi-Device tipkovnica – recenzija

logitech-k780-keyboard

Nakon Logitechovih miševa, na test smo dobili novu tipkovnicu oznake K780 Multi-Device. Slično kao što Samsung poziva da promislite što sve telefon može, tako i Logitech želi da iznova napišemo pravila što sve može stolna tipkovnica. K780 je QWERTY tipkovnica koja omogućuje rad bilo na računalu, pametnom telefonu ili laptopu zahvaljujući integraciji tri odvojena komunikacijska kanala – USB Unifying i dvije Bluetooth Smart veze. Tipkovnicu smo isprobali u kućnim i korporativnim uvjetima i ovo su naši dojmovi.

Specifikacije

logitech-k780-keyboard-specs

Službena stranica:

Pakovanje

Tipkovnica dolazi u kartonskom pakovanju prepoznatljive boje i stila. Na pakovanju se nalaze specifikacije, slike proizvoda, sadržaj pakovanja i ostale korisne (i manje korisne) informacije.

Dizajn i mogućnosti

K780-Multi-Device-Topdown-US-Speckled

 

Logitech K780 tipkovnicu ćete lako prepoznati po dva detalja – integriranoj “kolijevci” za postavljanje mobitela ili tableta najveće debljine 10.5 mm, te okruglim i zaobljenim tipkama QWERTY rasporeda. Cijela tipkovnica je jedan kompaktan spoj kojem gumirani bijeli profil u gornjem dijelu i po obodu daje čvrstoću i stabilnost. Zbog takvog rješenja tipkovnica ima samo blagi nagib koji nije moguće podešavati, no koji u praksi pruža ugodno tipkanje.

Tipkovnica je kompatibilna s Windows, Mac, Chrome OS, Android i iOS uređajima, a za komunikaciju koristi Logitechov Unifying USB prijamnik ili Bluetooth 4.0 (Smart) vezu. Istovremeno na tipkovnicu mogu biti povezana tri uređaja, a s kojim ćete upravljati birate pritiskom na tipke 1, 2 i 3, odnosno F1, F2 i F3. Navedene tipke su jedine bijele boje na tipkovnici i imaju bijele LE diode koje označavaju je li uparivanje u tijeku ili je veza uspostavljena.

Tipkovnica ima maleni prekidač s desne strane kojim se pali ili gasi. Nakon paljenja se aktivira statusna LE dioda koja pokazuje napunjenost baterija. Dvije priložene AAA baterije bi trebale trajati 2 godine korištenja.

Dojmovi nakon korištenja

Logitech-K780-Multi-Device-Wireless-Keyboard

 

Tipkovnicu smo pretežno koristili povezanu na PC računalo s Windows 10 operativnim sustavom i na iPhone SE pametni telefon. Pri ruci smo imali još i HP-ovo računalo i Amazon Kindle Fire HD tablet, no na njih se nismo mogli povezati jer nemaju Bluetooth u verziji 4.0, odnosno Bluetooth Smart. Slično ograničenje smo imali i s M720 Triathlon mišem na ranijem testu.

Povezivanje na računalo je očekivano prošlo glatko jer sve što smo trebali napraviti jest povezati USB prijamnik i veza na poziciji broj 1 je bila ostvarena. Kod povezivanja na iPhone SE smo držali tipku 2 na tipkovnici dok LE dioda nije počela titrati i veza nije bila uspostavljena. Idući korak bio je unos brojeva na tipkovnici prema uputama na zaslonu iPhonea i u trenu su uređaji bili povezani. Sada smo jednostavno pritiskom na tipku 1 koristili tipkovnicu na računalu, a pritiskom na tipku 2 na iPhoneu SE.

U praksi stvar funkcionira jako dobro. U jednom trenu radite na računalu, unosite podatke, a u drugom odgovarate prijatelju na poruku. Idući tren ponovno ste na računalu, a da pritom niste posegnuli za mobitelom i maknuli ruke s tipkovnice, radite dalje. Iako mnogo toga danas možete napraviti i samo s računalom uz servise u oblacima i chat aplikacijama, u korporativnom okruženju gdje ne možete pristupiti određenim stranicama ili instalirati potrebnu aplikaciju K780 tipkovnica je zgodno rješenje.

K780 svakako vidimo kao dobar odabir za one koji unose mnogo teksta i to rade između više uređaja. Vrtite analizu na računalu, pripremate prezentaciju na laptopu, komunicirate s kolegama preko mobitela. Jedan, dva, tri – u trenu ste na svakom od uređaja i brži ste nego prije. Čak i ako su u pitanju samo dva uređaja, računalo i mobitel, K780 će ubrzati stvari što je potvrdilo i naše testiranje.

Ergonomija same tipkovnice je dobra, a tipke tihe i ugodne na dodir. Činjenica što su okrugle i zaobljene niti malo nas nije usporilo ili na bilo koji drugi način ograničilo u korištenju – štoviše – svidjelo nam se. Nagib je manji nego na prosječnoj tipkovnici, no nakon višesatnog rada nije nam stvaralo poteškoće.

Kako za rad, tako i za igranje je Logitech K780 odlično odradio posao, te nismo primijetili nikakve razlike u igranju na ovoj ili standardnoj tipkovnici.

Što se negativnosti tiče, najveća bi bila drugačiji raspored tipki nego na klasičnoj tipkovnici što može u manjoj ili većoj mjeri usporiti korisnika. Konkretno, tipke poput Delete, Home, End, Page Up i Page Down nisu na svojim mjestima, a navigacijske strelice su sabijene ispod desne tipke Shift pa je malo teže primjerice pomicati pokazivač po tekstu. U praksi smo zbog toga za vremenski ograničene poslove radije vratili klasičnu tipkovnicu.

Tipke za prebacivanje između uređaja su zauzele prve tri funkcijske tipke koje se u praksi dosta koriste, a ovako je do njih moguće doći samo kombinacijom uz Fn tipku. Možda bi bilo bolje da su se tipke za izbor uređaje našle u desnom dijelu iznad Logitechovog logotipa, a da su funkcijske tipke zadržale svoju primarnu funkciju.

Zaključak

award-logitech-k780

Nakon Logitechovih miševa, na test smo dobili novu tipkovnicu oznake K780 Multi-Device. Slično kao što Samsung poziva da promislite što sve telefon može, tako i Logitech želi da iznova napišemo pravila što sve može stolna tipkovnica. K780 je QWERTY tipkovnica koja omogućuje rad bilo na računalu, pametnom telefonu ili laptopu zahvaljujući integraciji tri odvojena komunikacijska kanala - USB Unifying i dvije Bluetooth Smart veze. Tipkovnicu smo isprobali u kućnim i korporativnim uvjetima i ovo su naši dojmovi. Specifikacije Službena stranica: Logitech K780 Multi-Device keyboard Pakovanje Tipkovnica dolazi u kartonskom pakovanju prepoznatljive boje i stila. Na pakovanju se nalaze specifikacije, slike proizvoda, sadržaj…

Review Overview

Ukupno

Nagrada za inovativnost

Summary : Logitech K780 je pravi predstavnik tipkovnice nove generacije gdje je dugogodišnja tradicija spojena s modernim načinom života uz više različitih uređaja na radnom stolu. Tipkovnica je odlične kvalitete izrade i ugodnih tipki, a mogućnost brzog prebacivanja na drugi uređaj odlična prilika da svakodnevne zadatke odrađujemo još efikasnije. Vjerujemo da ovo nije ni prva ni zadnja tipkovnica ove vrste koju će lansirati Logitech i da ćemo Multi-Device oznaku sve češće susretati u budućnosti.

Cijena i dostupnost:

K780 Multi-Device Wireless Keyboard je dostupna po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 759,99 kn. Aktualnu cijenu provjerite na nabava.net >>

Na test ustupio: Logitech

logitech-logo-2016

© HD Televizija 2016. Sva prava pridržana.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*