LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 40KU6072 (KU6000) UHD LCD TV – recenzija

Kvaliteta slike

samsung-ku6000-uhd-patterns

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 1126

Tvorničke postavke i kalibracija

portrait-displays-calman-2016

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 2016 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra i VideoForge generatora uzoraka.

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*  Komentar
ANSI kontrast (tvornički) 4625:1 3 U skladu s VA tehnologijom. Usporedba >>
ANSI crna boja [cd/m2] (tvornički) 0.043 3 Uz 200 cd/m2 svjetlinu, u skladu s VA tehnologijom.
Najveća svjetlina [cd/m2] – SDR (tvornički) 276 2 100% bijela (čitav ekran prekriven)
Najveća svjetlina [cd/m2] – HDR (tvornički) 259 1 L20 100% bijeli uzorak (10-bit, code value 940) (download)
Najveće greške u nijansama sive (tvornički) 3.92 3 Na 80%, Movie predložak
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički) 4.45 3 Najveća greška kod plave boje
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički) 99.5% 4 Cinema predložak, prihvatljiva tolerancija je +/- 3%
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički) 82.9% 1 Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 3 Balans bijele boje u 2 i 10 točaka, gamma, CMS
Prosjek: 2.55 osrednje prema dobrom

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

samsung-ku6000-calibration-comparison
*klik na sliku za uvećanje

Samsung 40KU6072 donosi četiri predloška za sliku među kojima je Movie predložak najprecizniji i preporučamo da ga koristite. Standard, Natural i Dynamic su kao i obično vrlo neprecizni u svim bitnim aspektima, te osim hladne slike s neujednačenom gammom tu je i prenaglašena oštrina koja dodatno kvari dojam. Movie predložak je odlično podešen već tvornički i u njemu preporučamo da se korisnik poigra s Backlight kontrolom kako bi svjetlina slike odgovarala ambijentu i vlastitim željama.

U slučaju HDR signala (HDR-10), televizor će automatski aktivirati prebaciti novi režim rada koji zadržava sve predloške po njihovim imenima, no prilagođava aspekte poput pozadinskog osvjetljenja i kontrasta na maksimalne vrijednosti.

Više komentara i savjete kako podesiti ovaj televizor možete pronaći u video prilogu ispod:

Postavke nakon kalibracije pokazane u videu možete kupiti preko Payhipa >>

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 3 jako dobra ujednačenost zaslona, bez posebno istaknutog probijanja
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 2 uočljiva neujednačenost po zaslonu umjerenog intenziteta
Refleksije zaslona 3 zamućeni obrisi objekata na zaslonu, učinkovit filter
Prikaz iz kutova 1 boje gube na zasićenosti, gamma raste i kontrast pada pri gledanju iz kuta
Ostale anomalije 3 /
Globalno/Lokalno zatamnjenje 3 globalno zatamnjenje prisutno u svim modovima osim u “PC modu”
Prosjek:  2.50 osrednje prema dobrom

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 1080 max. 2 300 linija bez Auto Motion Plus, samo uz LED Clear Motion 1080/1080 linija no uz jako dupliranje
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 2 oštrina na razini ostalih 60 Hz VA televizora, što tamnija scena to lošiji rezultat
Izvođenje 24 Hz materijala / 3 dobro, glatka reprodukcija bez posebno izraženog podrhtavanja (judder)
Skaliranje slike (scaling) / 3 vrlo dobro skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 4 prolazi sve isprobane
Interpolacija slike (deJudder) / 3 Uz aktivan Auto Motion Plus na razini prosjeka
Color Upsampling / 3 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum, MPEG nesavršenosti dobro kontrolirane
Posterizacija (banding)
/ 4 odlično za 8-bitni panel
Prosjek: 3.00  dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 2.55
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 2.50
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 3.00
Ukupno: 2.68

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Samsung 40KU6072 pravi je primjer dobrog televizora srednje klase kada se rezultati svih testova, mjerenja i analize zbroje. Sve ono što smo navikli susretati kod Samsungove srednje klase prisutno je i na ovom modelu – solidno tvorničko podešenje u Movie predlošku, dobar kontrast i prikaz crne boje, panel dobro ujednačenog prikaza uz blagi efekt prljavog ekrana, kvalitetno skaliranje slike na nativnu UHD rezoluciju panela i glatko izvođenje najrazličitijih tipova sadržaja.

TV program je bio dobre oštrine, preciznih boja prema standardu, glatkih linija bez stepeničastog efekta ili posebno izražene kompresije. Samsung je od ove godine izbacio kontrolu redukcije MPEG kompresijskih artefakata i omogućio da automatski čisti sliku od nesavršenosti kao što su efekt roja mušica, pojava blokova itd. Rezultat je ugodna slika čak i kada se na ekranu nađe TV program standardne rezolucije i jače kompresiju (npr. 576i signali lokalnih TV postaja).

samsung-ku6000-uniformity
Odlična ujednačenost slike

Televizor nema lokalno zatamnjenje no nativni kontrast panela je dovoljno visok da slika dobro izgleda po pitanju dinamičkog raspona, jasno kada govorimo o standardnim (SDR) sadržajima. Filmovi na KU6072 televizoru izgledaju vrlo dobro čak i u mračnom ambijentu – neće vas ometati probijanje pozadinskog osvjetljenja ili grubo lokalno zatamnjenje kao kod pojedinih drugih modela, a sve na što trebate paziti jest da sjedite direktno ispred televizora ili iz malog kuta. Veliki kontrast slike VA panela dolazi uz ograničenje u kutu gledanja – što je kut veći to će slika djelovati ispranije, boje će biti bljeđe, a crna će izgubiti na dubini.

samsung-ku6000-batman-v-superman2
Batman v Superman: Dawn of Justice UHD Blu-ray

KU6072 koristi 60 Hz panel koji ostvaruje tipičnih 300 od 1080 linija u pokretu, što znači da su pokreti zamućeni i detaljnost dinamične slike manja nego u statici. Situacija se dodatno pogoršava kako svjetlina pada, pa tako kod mračnih scena će tragovi biti dulji i mogu ometati gledanje. Auto Motion Plus opcija nudi samo interpolaciju slike kod 24 Hz materijala (sapunica-efekt), a za poboljšanje pokretne rezolucije jedino je na izbor ponuđeno umetanje crnih okvira.

Aktivacijom potonje opcije će slika izgubiti na svjetlini i može djelovati kao da trepće (ovisno o frekvenciji originalnog signala), no zauzvrat će mnogo više detalja biti vidljivo u slici. Uz navedena ograničenja u svjetlini i mirnoći slike, tu je još jedan nedostatak – jako izraženo dupliranje slike. Tako u nekim kadrovima možete uočiti udvostručene objekte kako se kreću po ekranu što može više ometati nego standardno zamućenje koje je prisutno bez ove opcije. U svakom slučaju na svakom je korisniku da odabere opciju koja mu više odgovara.

samsung-ku6000-full-hd
Full HD materijal

KU6072 je Ultra HD televizor s podrškom za HDR i 4K Ultra HD Connected certifikatom. To znači da preko svojih ulaza, kao i putem USB-a, mreže ili video-na-zahtjev aplikacija može prihvatiti Ultra HD HDR signal i prikazati ga najbolje što može s obzirom na svoje mogućnosti. Sama rezolucija panela nije sporna, nativnih 3840 piksela u 2160 linija znači idealno 1:1 mapiranje ulaznog signala i prikaz slike koja se može gledati kao i računalni monitor bez da se individualni pikseli vide na ekranu. Samim time Ultra HD video materijali izgledaju sjajno što se čistoće i detaljnosti slike tiče. Druga priča je HDR.

Kako je iz mjerenja vidljivo, KU6072 ima malu vršnu svjetlinu slike, manju od 300 cd/m2. Uz to, koristi 8-bitni panel što znači da ne može prikazati četiri puta veću gradaciju kao televizori s 10-bitnim panelima (npr. Samsungova SUHD linija). Kada u cijelu priču dodamo tek 82.9% prekrivanja DCI-P3 raspona boja, zaključak se sam nameće. Na ovom ćete televizoru vidjeti više piksela, no ne i bolje piksele u odnosu na dosadašnje sadržaje.

samsung-ku6000-batman-v-superman
Batman v Superman: Dawn of Justice UHD Blu-ray

Sve navedeno smo potvrdili gledajući Ultra HD Blu-ray sadržaje preko Samsungovog UBD-K8500 UHD Blu-ray reproduktora. Izgled slike klasičnog Blu-raya i Ultra HD Blu-ray izdanja je s udaljenosti od 2 metra potpuno jednak i baš nikakve prednosti ne možemo dati novom formatu kada ga gledamo na KU6072 televizoru. Situacija će biti drugačija za korisnike koji se odluče za varijantu veće dijagonale jer će tada prednosti UHD rezolucije doći do izražaja, no dinamički raspon, gradacije i boje će ostati iste. Ovo je ujedno i napomena za sve koji razmatraju ovaj ili sličan TV srednje klase za igranje HDR igara – iako na prvi pogled HDR režim rada s Backlight i Contrast kontrolama na maksimumu može percipirati sliku kao življu i dinamičniju – istina je kako su to tek trikovi panela starog kova koji u najboljem slučaju može ostvariti tek marginalnu razliku.

Sve u svemu, Samsung 40KU6072 je sasvim solidan televizor za gledanje sadržaja standardnog dinamičkog raspona, dok je za sve koji žele pravo HDR iskustvo s više boja najpovoljniji izbor (istog proizvođača) Samsungova KS7000 SUHD serija koju smo ranije testirali.

paragraph-separator-divider

Prethodna stranica 1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

55 komentara

 1. ma bitno da je na kutiji istaknut HDR, to kaj je praksi slican dolby atmosu sa parom zvucnika……….. Kao da ovce znaju o cemu se radi.
  I bitno da je UHD, to kaj je 60Hz….
  Kako mi se gadi danasnji marketing.

  1. Pozdrav kinggo.. trenutno imam doma sony kdl 705 43′ ali sam vec neko vrijeme u razmisljanju o kupnji novoga telkača s HDr-om kako bi mogao izvoditi sve igrice za nadolazeci ps4 pro (koji bi trebao pokretati igre u 4k) pa me zanima tvoje misljenje sto uzeti nekako preferiram sony ali nazalost njihovih recenzija na portalu nema pa eto dobro bi mi dosao savijet

   1. Moram priznati da sam gaming napustio davnih dana, PS2 mi je bio zadnja konzola tak da ne pratim to previse ali koliko sam povrsno to polovio cini mi se da niti taj PS4 pro nece podrzavati pravi 4k tak da najprije provjeri kaj i koliko ce toga biti 4k, Jer tak se i za trojku najavljivalo 1080p pa na kraju nis od toga.
    Rekoh, marketing je jedno no kad procitas sa razumijevanjem i ako kuzis materiju onda vidis da je to sve jedna velika prevara.

     1. zaobidji. SONY je poprilicno zasrao svoju 2016 liniju. Osim XD93/XD94 i ovog novog ZD9 sve ostalo je losije nego modeli za 2015.
      Ako bas ne mora biti 4k, imas za 6 kila u emmezeti 55W755C. 6″ veci i 25% jeftiniji a jos ima i VA panel.

    1. da nece podrzavati pravi 4k ali svejedno zelim uzeti TV koji bi imao pravi HDR… e sada mene zanima kaj bi od sonyja vrijedilo kazes da su od ove linije Xd93 i XD94 dobar odabir? ZD9 mi je ipak cijenovno previsoke cijene…preferiram SONY ali ako ima sta bolje slobodno mi predložiš

  2. Mogu uzeti taj model samo veći ekran za 4400 kn tocnije ue50ku6072, što je po vama bolje za tu cijenu jer vidim da ste negativno ocijenili samsunga?
   Lp! :) hvala unaprijed :)

 2. Ima li danas i jedan TV u veličini 42”/43” da ima 100 Hz ( ili 120 Hz) panel? I kako su sad paneli na 60 Hz ili 120 Hz?
  Hvala

  1. a ima, samo kaj je problem da kad gledas odredjenu seriju ne mora znaciti da su sve velicine ekrana 100 Hz tak da treba 7x provjeriti.
   Dolje spomenuti SONY je mozda i najjeftiniji. Ali……….. ej, nije UHD. A ne moze procitati niti HDR. Zanemarimo sad cinjenicu da 95% televizora na kojima pise HDR nisi sposobni prikazati HDR materijal kako treba. Zato ova usporedba sa atmosom na 2 zvucnika. Badavo to sto elektronika moze obraditi HDR signal kad ga ekran ne moze prikazati.
   Inace, paneli su odavno 60/120 Hz zato jer su isti za nas i amere ali tih 10 ili 20 Hz viska nama ne znaci nista jer je on efektivno i dalje 50/100 Hz.

    1. A gle, to ti je primjetno na svim modelima. Pogotovo kad se kamera krece horizontalno. Naravno, sa 100Hz panelom i vecim brojem necega to se moze donekle anulirati. Meni je to puno manje iritantno sad na w75 koji ima 100Hz i 800Hz motion flow nego sto je bilo na w605. Ali daleko od toga da se ne kuzi.

   1. Cita sve od ovih standardnih formata, ima podrsku za HR znakove. Meni je font dovoljno velik ali IMO, malo previsoko postavljen i ima ti crnu traku ispod.
    Sve to mezes konfigurirati po zelji ako se odlucis koristiti KODI.

    1. Znaći ne može se u njegovom playeru podešavati položaj titlova niti uklj/isklj crnu traku? Znam za KODI, ali koristim Serviio koji funkcionira savršeno ( i ne treba mi prebacivanje na USB), a on koristi player od TV-a za prikazivanje sadržaja.

      1. Ne, ne mozes podesavati nista. Player je OK jer podrzava sve i passthrough radi kako treba ali inace je poprilicno jednostavan. Najveca mana meni je to kaj ne vidi foldere kao tree nego ti izlista sve kaj ima na disku. Ali mislim da KODI moze koristiti i servioo kao DLNA iako ja koristim sambu (NAS na routeru).

       A android kao takav…… meni je OK ali imas vec brdo toga napisano ovdje https://hdtelevizija.com/2015/07/25/sony-predstavio-nove-android-televizore/#comment-274045

 3. I zadnje pitanje, pa neću više. Jeli se može na njega instalirati MX player sa storea , pa sa njim gledati sadržaje preko Serviia ili sličnih DLNA? U njemu se može sve podesiti.
  Još jednom, hvala za sve.

   1. Kakvi su benefiti od modela ku6000 u odnosu na k5500 osim rezolucije. I ovako nemam sta da gledam u 4k rezoluciji, a za iste pare moze da se kupi veca dijagonala modela k sto je svakako prednost. Da li ku ima brzi os, bolju sliku, vise memorije ili sta vec? Hvala

  1. Ja bi ti definitivno prepoučio Philips model 6501..Pošto ima ovaj televizor ugrađenu tehnologiju, koja je do sada bila uglavnom rezervisana za viši rang televizora.Za takav rang televizora nema boljeg.
   A možeš si i ovdje pročitat citat, ba če ti biti sve jasno.
   [img]http://shrani.si/f/M/8P/36sFbpYq/2/untitled.png[/img]

 4. Ljudi jeli ovaj Samsung s recenzije dobar za PS4..?
  Imao sam nedavno lose iskustvo s Sony RD450 serije model 2016,PS4 na njemu radi slabo,grafika ruzna,niscim nisam uspio da popravim to pa sam ga prodao.
  U potrazi sam za novim tv-om koji je jak da prikaze sve sto PS4 proizvede,dakle kakav tv mora da bude,preporuke…?

  1. Da, dobar je za PS4 – Ovaj Sony koji navodite je osnovni model i naravno da ima ograničenja u prikazu, posebno kod igara gdje je slika čista i bogata detaljima i nesavršenosti panela lakše dolaze do izražaja. Ovaj Samsung će biti mnogo bolji izbor.

 5. Pozdrav kupio sam Samsung 40KU6072 i imam jedan problem,Prilikom traženja zemaljskih programa (HTV , RTL , NOVA TV itd,) on pronađe te programe i ostalih 100 kojekakvih Slovenskih,Austrijskih,Mađarskih itd. nije bitno.Kako i redom pronalazi npr. HTV na br.72 NOVU TV na br. 87 tako mi ih i spremi na te iste brojeve kad ih stavim u omiljene.Sad kad bih ja želio staviti HTV na broj 1 a NOVU TV na broj 2 naprimjer jednostavno nema te opcije za promjenom broja.Može li mi netko pomoči kako da to uradim.Zvao sam Samsung korisničku podršku i oni jednostavno ne znaju kako da to učinim na spomenutom modelu.Pomoč molim..

  1. Pozdrav,

   Ja sam također tražio tu opciju i osim da “preskoči” kanale koje ne želite imati na listi nisam našao drugi način. Eventualno da se ručno traži program po program. Ako netko zna, bilo bi super da podijeli ovdje…

  2. Ja sam isto imao brdo programa,može ih se obrisati koje ne želite, i možete promjeniti broj programa tipa hrt 1 da bude na 1…imam isti taj model,kad sam kupio odmah sam to naredio nisam imao problema s tim….

 6. ovak iz glave……..odabrati channel list, edit channel, odabrati broj koji se zeli promijeniti i onda dolje ima opcija change number (ima 2 strelice neke, kao rotacija), odabrati zeljeni broj pa done. I onda exit nekoliko puta i to je to.

  1. Sa time mi niste ništa pomogli jer to je samo promjena redosljeda kanala ali ne i broja kanala.Npr. HTV1 mi je naravno prvi po redosljedu ali je još uvijek na broju 40 a ne na broju 1.Kako promijeniti broj kanala te opcije uopšte nema.

   1. Za promjenu broja kanala učini sljedeće:
    -ch list>desno>svi>gore>uredi>odaberi>skroz desno dolje>promjena broja>upiši broj>potvrdi

 7. Zanima me mišljenje znalaca (budući je meni ovo malo poznato područje) što mislite o ovom TV-u:
  http://www.m-computers.hr/samsung-tv…u6172/product/

  Ukoliko mislite da bih za podjednake novce mogao dobiti nešto bolje, bio bih Vam zahvalan na savjetu.
  TV bi se koristio praktično za sve uobičajene namjene, od gledanja filmova sa USB-a, interneta, Arena sporta… pa sve do naših klasičnih TV programa.
  Hvala!
  Napomena – zakrivljenost ekrana je više slučajnost nego namjera!

 8. Ovaj tv dijagonale 65″ je sada na akciji u elipsu.Zanima me da li se isplati mjenjati za SAMSUNG 55HU7500 čiji sam sada vlasnik.Volim velike dijagonale pa me privlači,ali bi volio neki savjet.

   1. pa to samo ti znas jel ti se isplati. 10″ vise je uvijek dobrodoslo, imas novi OS (ak se ne varam H je jos uvijek bio na SmartHub-u)

 9. Veoma loša iskustva imam sa ovim televizorom (50 inča model), kada je riječ o streamingu/povlačenju sadržaja sa kompjutera preko Apple TV boxa. Slika trza, judder reduction tek neznatno pomogne ali istovremeno i odmogne, generalno sam maksimalno razočaran jer sam eanije imao Samsung televizore koji nisu imali ovakvih problema…

  Da li je to zato što je tv 4K rezolucije pa nešto ne štima, ili je po srijedi nešto drugo, ne znam. Ali ja ću pokušati da ga zamijenim za neki drugi.

 10. Molio bih informaciju vezano za testirani model UE40KU6072 da li koristi pwm za regulaciju svjetline ekrana ?

  Koristo bi navedeni tv kao monitor ali nisam uspio naci informaciju vezanu za PWM led backlight flicker.

  Hvala unaprijed

 11. Poštovani Darko,

  Molim Vas za pomoć oko navedenog modela. Planiram kupiti 55” verziju međutim ne znam koji tip panela ima ta veličina? Na stranici na linku ispod su navedeni IPS i VA:

  https://www.displayspecifications.com/en/model/02727ef

  Također, našao sam na internetu nekoliko slučajeva gdje isti tipovi i modeli televizora pojedinih proizvođača za različite veličine dijagonala navode različite tipove panela. Da li se radi o netočnim podacima s interneta ili su navedeni slučajevi mogući u praksi?

  Hvala unaprijed na odgovoru,
  Marko

 12. Zanima me da li postoji prečica za prebacivanje sa zemaljskih na satelitske kanale jer je jedini način koji sam uspio naći ulazak u channel list pa prebacivanje sa antenskog na satelitski mod. Na puno jeftinijim kineskim tvima je omogućeno šaltanje zemaljskih pa satelitskih programa jednih nakon drugih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!