MonitoriRecenzijeTelevizori i monitori

LG 27MU67 Ultra HD 16:9 monitor – recenzija

lg-27mu67-header

Ultra HD na televizorima malih dijagonala, Ultra HD zasloni mobitela, Ultra HD zasloni tableta. Gdje god se okrenemo netko nas želi uvjeriti da je upravo Ultra HD ono što nam treba. Kao kao što na televizorima dijagonale 40″ Ultra HD rezolucija nema smisla ako ćete televizor koristiti u dnevnom boravku za gledanje TV programa, filmova itd., tako isto se već neko vrijeme pitamo ima li UHD smisla na monitorima dijagonala manjih od 30 inča. Da bismo to provjerili, LG nam je ustupio jedan Ultra HD monitor, 27-inčni 27MU67, a čija se maloprodajna cijena kreće oko 4.300 kuna. Koristili smo ga tri tjedna, pročitajte u nastavku što smo zaključili.

Specifikacije

Proizvođač LG Electronics
Model 27MU67-B
Tehnologija prikaza IPS LCD s LED pozadinskim osvjetljenjem
Veličina ekrana 27 inča / 69 cm
Energetska klasa A (deklarirano 30 W, 44 kWh/godišnje)
3D Ne
Raspon boja sRGB 99%
Osvježavanje zaslona 50 Hz / 60 Hz
Dubina boja 10-bitna
Rezolucija 3840 x 2160 (UHD 16:9)
HDMI priključci da, 2x
DisplayPort priključci da, 2x (jedan mDP)
USB priključak Ne
Izlaz za slušalice Da
Montiranje na zid Ne
Pivot Da
Ugrađeni zvučnici Ne
Tvornička kalibracija Da
Flicker Safe Da
Podešavanje balansa bijele boje i raspona boja Da
Freesync Da
Game mode Da
Istovremeni prikaz više ulaza Da (HDMI+DP)
Zemlja porijekla Kina
Maloprodajna cijena oko 4.300,00 kn (10.01.2016.)

Poveznice: Službena stranica >>

Dizajn

lg-27mu67-front

Dizajn 27MU67 monitora se po ničemu posebno ne ističe – LG je odabrao plastični okvir širine 2.2 cm s efektom brušenog aluminija i uobičajeno kvadratično postolje također izrađeno iz plastike. LG-jev logotip sive boje nalazi se u sredini ispod ekrana, IPS LED natpis u donjem lijevom uglu, a s desne strane nalazimo Energy Star naljepnicu i vodoravno postavljene oznake za funkcije koje se aktiviraju dodirom ispupčenja s donje strane.

lg-27mu67-design-details

Postolje monitora nudi sve funkcije prilagođavanja koje bi se od jednog solidnog monitora mogle očekivati. Tu su mogućnosti naginjanja naprijed – natrag, zakretanja lijevo – desno, povisivanja i spuštanja, te rotacije za 90 stupnjeva (tzv. pivotiranje). Sve navedene funkcije olakšavaju postavljanje zaslona na optimalan položaj za korisnika, iako bismo voljeli da pivotiranje nije tako “vodenasto” izvedeno nego da monitor u vodoravnu ili okomitu poziciju čvršće uskoči, a ne da ostane pod malih kutom ako nije idealno zaokrenut.

Osim navedenih funkcija, postolje također ima i osnovni držač za kabele sa stražnje strane okomitog elementa.

lg-27mu67-design2

Monitor je također moguće montirati na zid putem VESA 100×100 nosača.

lg-27mu67-connectors

Od priključaka 27MU67 nudi dva HDMI-ja, jedan standardni DisplayPort, jedan mini DisplayPort i 3.5 mm izlaz za slušalice. DVI, VGA i USB priključci su kompletno izostali, a isto vrijedi i za čitač memorijskih kartica što je jedan od razloga zbog kojeg autor ove recenzije i dalje koristi Dellov ostarjeli no vrhunski opremljen 2408FPW model.

Sučelje

lg-27mu67-osd

Sustav izbornika je istovjetan ranije testiranim LG-jevim monitorima, a koji su pregledno posloženi, no zbog vodoravno posloženih tipaka na okviru, navigacija zna često biti spora i frustrirajuća, posebno ako monitor koristite u zamračenom ambijentu.

Izbornik je podijeljen na sljedeće cjeline:

 • Quick Settings
 • PBP
 • Picture
 • General i
 • Reset

Kalibracija, mjerenja i kvaliteta slike

lg-27mu67-calibration-process

LG-jev 27MU67 dolazi tvornički kalibriran – Display Quality Assurance Report na listu A4 papira se nalazi unutar ambalaže. Za HDMI ulaz su analizirani gamma, temperatura boja i na kraju balans bijele boje, te je u sva tri parametra monitor zadovoljio. No ono što nigdje nije navedeno koji od tvorničkih predložaka je kalibriran, odnosno koji bi korisnik koji želi preciznu sliku trebao odabrati.

lg-27mu67-calibration-factory
Letak s detaljima tvorničke kalibracije

Na raspolaganju su sljedeći predlošci:

 • Custom
 • Reader
 • Photo
 • Cinema
 • sRGB
 • FPS Game 1
 • FPS Game 2
 • RTS Game i
 • Custom (Game)

Prema našim mjerenjima CalMan V5.6 softverom i X-Rite C6 kolorimetrom, najprecizniji je Custom predložak, iako su odstupanja nešto veća nego je to navedeno u izvještaju.

Na slici niže možete vidjeti usporedbu rezultata prije i poslije kalibracije.

lg-27mu67-before-after
Usporedba prije i poslije kalibracije

Kako je vidljivo, prije kalibracije boje nisu bile na svojim mjestima, a i u balansu bijele boje je bila istaknuta plava boja uz blago zakrivljenu gamma karakteristiku. Nakon kalibracije smo postigli referente vrijednosti, uz 99.75-postotno prekrivanje sRGB prostora boja, što je u skladu s proizvođačevom specifikacijom (99%+ sRGB).

lg-27mu67-visual-verification
Vizualna verifikacija prije i poslije

Nakon kalibracije smo zadržali svjetlinu od 240 cd/m2 (tvornički maksimum je oko 280 cd/m2 prema našem mjerenju), uz vidljivo bolji balans bijele boje tako da su referentne fotografije i video zapisi izgledali izvrsno. Unatoč visokoj rezoluciji, ekran ima odličnu ujednačenost, bez efekta prljavog ekrana ili probijanja pozadinskog osvjetljenja u bilo kojoj regiji. Boje su čiste, gradacije izvrsno prikazane, a kut gledanja širok. IPS glow je prisutan kada se tamna slika gleda iz kuta, a za razliku od televizora koji posjeduju LED lokalno zatamnjenje pa mogu umanjiti ovaj efekt, ovdje rješenja nema.

Kao i kod ostalih monitora s IPS zaslonom, tako i 27MU67 ostvaruje mali kontrast slike koji je daleko ispod deklariranog od 5 milijuna naprema 1. Tako smo u Cinema predlošku izmjerili 274.4 cd/m2 svjetlinu i 0.30 cd/m2 crnu boju, što je ostvarilo kontrast od 915:1. Ugrađena Black Stabilizer funkcija se odnosi na manipulaciju svjetlinom slike, odnosno gammu, te ne utječe na eventualno poboljšanje nativnog kontrasta.

ModelTehnologijaCrna boja ANSIANSI kontrast (vrijednost:1)
LG 34UC97LED LCD/1.060
LG 34UM67LED LCD0,161.003
LG 27MT93SLED LCD/754
LG 27MU67LED LCD0,30915

Ekran je matiran i učinkovito umanjuje refleksije svjetlosti na svojoj površini. Slično kao i kod drugih monitora s anti-glare zaštitom, tek iz ekstremnog kuta (cca. 70 stupnjeva) ekran dobiva zrcalnu karakteristiku. Sumnjamo da će itko gledati monitor iz takvog kuta, barem ne dugotrajno ili za ozbiljnije zadatke, tako da je ovaj podatak samo za informaciju.

Za igrače tu je niz dobrih vijesti, ulazno kašnjenje (input lag) uz DAS Mode aktivan iznosi svega 10.8 ms, što je izvrstan rezultat istovjetan onom koji smo izmjerili na LG-jevom gaming monitor 27GM77.

Dojmovi nakon korištenja

lg-27mu67-front-view-desktop

Sasvim očekivano, LG-jev 27MU67 pruža sliku najveće oštrine koju smo imali priliku vidjeti na desktop monitoru do danas. Količina detalja na ikonama, minijaturama (thumbnailovima), glatkoća linija na fontovima, prikaz UHD fotografija i videa – sve je toliko čisto da čak i s udaljenosti od cca. 10 cm teško da možete razabrati individualne piksele. Ultra HD pruža i veliku radnu površinu, točno četiri puta veću u odnosu na monitor iste dijagonale s Full HD rezolucijom, tako da možete primjerice montirati Full HD video pri 1:1 mapiranju piksela, bez skaliranja i gubitka originalne informacije. Isto vrijedi i za obradu fotografija.

lg-27mu67-uhd
Ultra HD video zapis

No Ultra HD rezolucija i takva super-fina slika povlače za sobom i ograničenja zbog kojih smo, ovisno o onome što smo trenutno radili, poželjeli vratiti naš Dellov 24″ monitor na stol. Windowsi su nam preporučili prikaz testa, aplikacija i drugih programa uz 150% uvećanje, no mi smo se odlučili na 200% kako bi s cca. 50 do 60 cm udaljenosti mogli bez napora čitati tekst. Do problema dolazi što se neće svaki tekst povećati kako je podešeno, nego će dio ostati pri 100% veličini (npr. splash ekran pri pokretanju Worda, Sony Vegasa itd.), a pojedini izbornici (poput Windows services) će biti grubo skalirani tako da će font biti stepeničast i mutan. U pojedinim programima će ikone i tipke ostati 100% veličine, a tekst pored njih povećan pa će doći do preklapanja, a neki prozori (primjerice u Sony Vegasu) ne nude vodoravno skrolanje pa nismo mogli doći do svih opcija.

lg-27mu67-thumbnail-details
Fotografije teško mogu dočarati oštrinu minijatura fotografija u Windowsima…

Ograničenja koja smo naveli nisu greška monitora, već Windows operativnog sustava i aplikacija koje nisu dobro prilagođene za zaslone nove generacije. Situacija je zasigurno još i gora na 24″ i manjim UHD monitorima koji također postoje na tržištu. Prema našem iskustvu, za monitor 27″ dijagonale za PC korištenje idealna je rezolucija od 2560 x 1440 px jer nudi bolji odnos preglednosti i oštrine slike, te zahtjeva slabiji hardver za igranje u nativnoj rezoluciji.

lg-27mu67-mafia2
Kadar iz igre Mafia 2

Što se Ultra HD gaminga tiče, tu smo što zbog ograničenja u hardverskoj snazi, što zbog zapravo prilično male vizualne razlike između Full HD i Ultra HD prikaza više igara pokretali u Full HD rezoluciji nego u nativnoj. Konkretno Skyrim je u Ultra HD rezoluciji jako trzao nakon učitavanja ili prelaska iz interijera u eksterijer i obrnuto, dok pri Full HD prikazu takvih ograničenja nije bilo. Vizualno, osim glađih bridova nismo vidjeti znatna poboljšanja u kvaliteti slike (jer su teksture jednake kvalitete bez obzira na rezoluciju).

Monitor podržava AMD Freesync tehnologiju, a koja osigurava kvalitetniji prikaz igara i videa bez okomitih rezova i trzanja slike. Naravno, da biste mogli iskoristiti benefit ove tehnologije, potrebno je imati neku od AMD-ovih Radeon grafičkih kartica.

Često postavljana pitanja o FreeSync tehnologiji (iz AMD-ovog FAQ-a) >>

lg-27mu67-mafia2-2
Kadar iz igre Mafia 2 – 1080p rezolucija skaliranja na UHD

Oštrina slike u dinamici je jedini segment u kojem se ovaj monitor neće svidjeti igračima. barem ne onim zahtjevnim. Pokretna rezolucija je tek 300 od 1080 linija. Ako vas zamućenja smetaju, pogledajte 144 Hz monitore.

Iako je LG osigurao dvostruke HDMI i DisplayPortove, pa je moguće istovremeno prikazivati signale iz dva izvora, ne sviđa nam se što je USB sučelje kompletno izostalo. Volimo tipkovnicu i miša povezivati direktno na monitor jer time na ostaje više kabela na raspolaganju (posebno ako je kućište ispod ili pored stola), a bočno postavljeni USB-ovi su uvijek praktični za povezivanje USB prijenosnih memorija.

Zaključak

lg-27mu67-monitor-award

[review]

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: oko 4.300,00 kn (10.01.2016.)

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr i nabava.net

jeftinije-hr

Na test ustupio:

lg-logo-2015

Copyright 2016, hdtelevizija.com

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!