MonitoriRecenzijeTelevizori i monitori

LG 24GM77 gaming monitor – recenzija

lg-24gm77-header

Između testova novih televizora za 2015. godinu, iz LG-ja su nam ponudili novi 24″ monitor namijenjen igračima. Model 24GM77 krasi Full HD zaslon 16:9 formata, TN panel s deklariranim odzivom manjim od 1 ms, te podrškom za osvježavanje ekrana od čak 144 Hz. Monitor čija je MP cijena oko 2.300,00 kn krasi i dobra ergonomija, mogućnost podešavanja po visini, naginjanje i rotiranje za 90 stupnjeva, kao i tipke za brzi pristup različitim predlošcima specifično odabranih za igrače. Kakvi su dojmovi, pročitajte u nastavku.

[review]

Specifikacije (specifications)

Specifikacije
Proizvođač LG
Model 24GM77
Tehnologija prikaza LCD s direktno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem (direct LED)
Veličina ekrana 24 inča / 61 cm
Energetska klasa B (27 W, 40 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV ne
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
/
Osvježavanje zaslona 144 Hz nativno, podrška za Clear Motion 240
Lokalno zatamnjenje Ne
Rezolucija Full HD, 1920 x 1080 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 2
Optički/koaksijalni audio izlaz Ne/Ne
USB priključak Da (x2 USB 3.0)
DVI Da
DisplayPort Da
DDC/CI Da
Ugrađeni zvučnici Ne
Izlaz za slušalice Da (3.5 mm)
Ugrađeni prijamnici Ne
VESA montaža na zid Da (100×100 mm)
Zemlja porijekla: Južna Koreja

Poveznice:

lg-logo-2015

Službena stranica >>

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn

lg-24gm77-front

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka Montaža na zid
ne crna plastika mat da da (VESA 100 x 100 mm)

24GM77 je u potpunosti izrađen iz plastike crne boje, osrednje kvalitete izrade. Veliko plastično postolje glatke reflektirajuće teksture izgleda dobro dok se na njemu ne nakupi prašine, no čim se to dogodi bitno gubi na atraktivnosti. Postolje nudi mogućnost rotacije, naginjanja i rotiranja zaslona za 90 stupnjeva, što je odlično s obzirom da se radi o TN panelu vrlo uskog vidljivog kuta, pa će dostupna podešavanja dobro doći. Voljeli bismo da rotacijski zglob ima bolje definiran glavni položaj po pitanju horizontale jer ovako može ostati pod malim nagibom što kvari dojam.

lg-24gm77-back

Na stražnjoj strani nalazimo detalje crvene boje – perforirane bočne stranice i držač za kabele.

Okvir je debljine 15 mm, a dubina iznosi malo manje od 6 cm bez postolja.

Priključci

lg-24gm77-connectors

Brzi info
HDMI DisplayPort USB 3.0 DVI Izlaz za slušalice D-Sub
da, x2 da, x1 da, x2 da, x1 da, 3.5 mm da, x1

24GM77 ima priključke s pogledom prema podlozi, te USB i stereo audio izlaz s pogledom sa strane. Svi priključci su standardnih dimenzija tako da nije potrebno koristiti adaptere.

Izbornici (Menus)

lg-24gm77-menus

Izbornicima se pristupa klikom na tipku s donje strane koja ujedno služi i za brzu navigaciju kroz izbornike. Mnogo bolje rješenje od zasebnih tipaka uz koju je često navigacija na monitorima prava noćna mora. Osim spomenute multifunkcijske tipke, tu je i ukupno 5 tipaka s prednje strane za brzu aktivaciju funkcija Black Stabilizer, Game Mode i DAS Mode, što će se svidjeti igračima.

Glavni izbornik nudi slijedeće opcije:

 • Easy Control
 • Function
 • Screen
 • Settings
 • Auto Configuration i
 • Reset

Easy Control nudi osnovne kontrole poput podešavanja svjetline i kontrasta, glasnoće zvuka, odabir ulaza i format slike. Function nudi izbor predloška za sliku, te aktivaciju naprednih funkcija poput Game Modea, DAS Modea, Motion 240 i Super Energy Saving. Screen nudi napredne kontrole za podešavanje slike, uključujući Super Resolution+, oštrinu, Black level, Black stabilizer i Response Time. Tu je i upravljanje gammom, balansom bijele boje, kao i CMS sustav za upravljanje primarnim i sekundarnim bojama.

Settings nudi izbor jezika, podešavanje Power LE diode, automatski standby i zaključavanje OSD-a.

Tvorničke postavke i kalibracija

spectracal-c6-se

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 5 for Business softvera, X-Rite SpectraCal C6 Special Edition kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka.

SpectraCal is dedicated to optimizing the fidelity of electronic images in broadcast, production, post-production, residential, entertainment, commercial, corporate, government, and medical venues. To this end, we consider the variables of the display/projector, the source, the environment and human perception; with the part that each plays in the attainment of that goal.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
Integrirani uzorci
da (3 opcije) da (jedna i 10 točaka kroz DDC) da (nijansa i zasićenje) ne

24GM77 nudi slijedeće predloške za sliku:

 • Reader 1
 • Reader 2
 • Photo
 • Cinema i
 • Custom

lg-24gm77-reader1
Reader 1

lg-24gm77-reader2
Reader 2

lg-24gm77-photo
Photo

lg-24gm77-cinema
Cinema

lg-24gm77-custom
Custom

Reader 1 i 2 predlošci su namijenjeni čitanju s ekrana, te kao takvi imaju toplu paletu boja. Photo predložak ima hladniju paletu boja, dok je Cinema mnogo bolje balansiran i bliži industrijskim standardima. Custom predložak je jedini koji nudi dodatne opcije za podešavanje slike, a i već tvornički je dobro podešen barem kad je balans bijele boje u pitanju.

Prvi dojam slike na 24GM77 monitoru je bio da je ona previše svijetla, s gubitkom detalja u bijeloj boji. Mjerenja su to i potvrdila – gamma naglo počinje padati na 50% i većoj svjetlini, zbog čega slika dobiva neprirodan izgled. Ako ovome dodamo TN panel čije karakteristike se bitno mijenjaju ovisno o kutu gledanja, jasno je kako dojam ako gledamo čistu tvorničku kvalitetu slike bio loš. Najveća svjetlina od preko 250 cd/m2 također nije doprinosila ugodnoj slici.

lg-24gm77-calibration-isf

Kontrast u Custom modu je iznosio 963:1, uz crnu boju od 0.27 cd/m2.

Uz pomoć kalibracijske opreme, ova situacija se može brzo riješiti – tim brže jer 24GM77 podržava DDC (Direct Digital Control) putem CalMAN softvera. Uz pomoć direktne kontrole vrlo brzo smo balansirali gammu i samim time balans bijele boje tako da je slika postala daleko prirodnija i ugodnija za gledanje. Još nekoliko sitnih korekcija u izborniku za podešavanje raspona boja i dobiveni rezultat je vrlo dobar.

Ako pak odlučite povezati ovaj monitor na igraču konzolu poput PlayStationa 3, tada dodatne opcije za podešavanje gamme i balansa bijele boje nisu dostupne, te morate raditi s kontrolama koje nudi OSD izbornik. S obzirom na grubost kontrola, dobar rezultat smo dobili tek bitnim smanjenjem svjetline i kontrasta, te je vršna svjetlina tada iznosila oko 105 cd/m2. Dobiveni rezultat tako je najbolji za gledanje u zatamnjenom prostoru, s udaljenosti s koje se obično gleda monitor (jedna dijagonala ekrana).

lg-24gm77-custom-calibrated-monitor
Custom predložak nakon kalibracije – HDMI RGB ulaz

Postavke nakon kalibracije možete vidjeti na našem YouTube videu >>

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike i gaming (Picture quality and gaming)

lg-24gm77-skyrim1

Na mjesto kalibriranog Dellovog UltraSharp 2408WFP monitora postavili smo LG-jev gamerski monitor. Iako se radi o istoj dijagonali ekrana, LG-jev je nešto manje okomite dimenzije zbog toga što ima format ekrana 16:9, dok Dell ima 16:10. Ipak, to nam nije ono što smo prvo uočili, već manju kvalitetu slike u odnosu na spomenuti Dell. Prevelika svjetlina, izgoreni detalji na svjetlijim objektima, te varijacije u bojama ovisno o kutu iz kojeg gledamo pojedini dio ekrana. Brzo smo napravili korekcije slike, smanjili svjetlinu i dobili bolji rezultat, no bez kalibracije teško da se može mjeriti s Dellom.

Idući korak bio je povećanje osvježavanja slike sa standardnih 60 Hz na 100, 120, odnosno 144 Hz koliko ovaj monitor podržava. Nakon što smo odabrali 120, odnosno 144 Hz slijedi iznenađenje – ekran je pun smetnji, slika je ljubičasta i potpuno neprihvatljiva. Provjeravamo kabel, a onda shvaćamo o čemu je riječ – da skratimo vrijeme instalacije, iskoristili smo isti DVI kabel kao i za spajanje Dellovog monitora. Trk natrag do ambalaže i uzimamo značajno deblji DVI kabel koji LG prilaže u ambalaži – očito s dobrim razlogom. Nakon promjene kabela slijedi značajno poboljšanje u performansama – slika je opet mirna, a boje onakve kakve i trebaju biti.

lg-24gm77-skyrim2

Jednom kada vidite desktop u 120 Hz, odnosno 144 Hz, nekako se teško vratiti na 60 Hz. Slika je oštrija u pokretu i sve je čišće. Malo reverznog ghostinga (tragova koji se pojavljuju ispred objekta u pokretu) ne smanjuje ukupan dojam koji je vrlo dobar. Dojam se dodatno poboljšava aktivacijom Clear Motion 240 funkcije, a koja je dostupna samo kada je osvježavanje ekrana postavljeno na 120 Hz. Slika je tada gotovo neprimjetno manje svjetline (zbog titrajućeg LED pozadinskog osvjetljenja), te još oštrija u dinamici što smo odmah otišli isprobati u igrama. Fantastični RGB iz prvog lica, The Elder Scrolls: Skyrim izgleda mnogo bolje nego prije, čak unatoč varijacijama u bojama ovisno o kutu gledanja. Pokreti su glatki, a dok se krećemo čak je pomalo čudno uočavati toliko detalja na vegetaciji, građevinama i drugim živim bićima.

LG-24GM77-diablo3
1920×1080 uz osvježavanje od 144 Hz.

Za najbolji dojam potrebno je imati i dovoljno jak hardver jer ako broj sličica koje računalo može procesirati nije blizu brojkama od 100, 120 ili 144 u sekundi, slika neće biti tako glatka. Isprobali smo i Carmageddon: Reincarnation i nažalost broj sličica je bio bliži 60 nego 120, pa je sukladno tome i rezultat bio manje impresivan. Tijekom igranja nije dolazilo do “pucanja kadrova”, odnosno screen tearinga.

lg-24gm77-input-lag

Kašnjenje slike bez DAS (Dynamic Action Sync) funkcije iznosi oko 28 ms, a s njom oko 10.8 ms. Takav rezultat bolji je i od najboljih televizora koje smo testirali, a koji u najboljem slučaju imaju kašnjenje od oko 15 ms. Za većinu igrača sve manje od 30 ms će biti neuočljivo i sasvim prihvatljivo, no drago nam je vidjeti da je LG obratio pažnju i na ovaj detalj.

lg-24gm77-viewing
Kut gledanja

U cjelini, nakon kalibracije i podešavanja, LG-jev 24GM77 pruža odlične performanse u igrama, uz balansiranu sliku i realistične boje kad se ekran gleda frontalno.

paragraph-separator-divider

Zaključak

lg-24gm77-header

[review]

 

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave:  oko 2.300,00 kn

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr i nabava.net

jeftinije-hr

Na test ustupio: LG

lg-logo-2015

© HD Televizija 2015. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

 1. Ovo se u današnje vrijeme zove pravi gamerski monitor. Zamislimo da je samo za tu namjenu Sony ostavio ograničenu seriju trinitrona koji su još prije 15-stak godina mogli se pohvaliti 0 lagom, 0 odazivom panela, 0 prikaz crne boje-tj beskonačnim kontrastom. Naravno Prikaz boja i vidljivi kut je i tada bio 10x bolji nego na ovom gameru. Pitam se šta bi se dogodilo da su si stručnjaci iz Sony-a dopustili još 15 godina razvoja tehnologije crt monitora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!