LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 40JU6572 (JU6572) UHD zakrivljeni Smart TV – recenzija

Kvaliteta slike (Picture Quality)

samsung-40ju6572-fpd-streets
Streets test pokretne rezolucije (FPD Benchmark)

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 1211

Premda dizajnom JU6572 podsjeća na prošlogodišnji top model HU8500, po pitanju kvalitete slike između ova dva modela postoji značajna razlika. Ona se ponajprije odnosi na manju pokretnu rezoluciju i izostanak lokalnog zatamnjenja kojim bi se povećao kontrast. 1100 PQI (Picture Quality Index) i Micro Dimming Pro? Prvi smo djelomično vidjeli (veća pokretna rezolucija je moguća samo kada je LED Clear Motion), a drugi je daleko od “micro” i “pro” pojmova – u praksi smo vidjeli samo globalno zatamnjenje.

Ovo nije prvi puta da proizvođači “rastežu” pojmove i od velikih obećanja na kraju korisniku ostaju tek suptilne razlike koje je pitanje hoće li uopće uočiti. Ovaj model nas tako jako podsjeća na HU6900 – Samsungov najslabiji UHD TV iz 2014. Razlika je u tome što JU6572 može pružiti veću pokretnu rezoluciju (iako uz bitno tamniju, titraviju i dupliranu sliku – vidi sliku niže) i ima zakrivljeni ekran.

samsung-40ju6572-double-objects
Dupliranje i crveni tragovi oko očiju, na nosu i ispod uha zbog LED Clear Motion interpolacije

Koliko zakrivljeni zaslon dijagonale jednog metra u praksi mijenja percepciju slike i osjećaj dubine? Niti malo. Auto Depth Enhancer koji  bi stalno trebao biti aktivan baš ništa nije dodao u cijelu priču bez obzira koliko smo kvalitetnih HD materijala pogledali, tako da osim vizualnog dojma i nešto manjeg odstupanja u prikazu boja kada se ekran koristi kao monitor nismo vidjeli.

Kut gledanja je potpuno jednak kao i na ostalim televizorima baziranim na VA panelima. Iz kuta zasićenje boja bitno pada, a isto vrijedi i za kontrast. Samim time razlika između kontrasta od 1000:1 i boljeg kuta gledanja na televizorima s IPS panelima u odnosu na oko 2000:1 i ograničen kut gledanja kod VA panela prestaje biti tako velika.

samsung-40ju6572-viewing
Kutovi gledanja su standardni za VA tip panela

Gore navedeni su glavni nedostaci JU6572 televizora, tako da sada kad smo to riješili možemo navesti sve ono što nam se svidjelo. Za početak, boje izgledaju jako dobro, precizno su zasićene i 99% onih koji se nalaze u originalnom HD materijalu poput Blu-raya ćete vidjeti na ovom zaslonu. Već tvornički je slika dobro izgledala u Movie predlošku, uz manja odstupanja u balansu bijele boje, no to se uz dostupne kontrole može lako otkloniti.

samsung-40ju6572-colors
Prikaz boja je odličan

Televizor ima UHD Upscaling koji dobro odrađuje svoj posao, iako je nužno približiti se na metar od ekrana kako biste vidjeli glatkoću linija i čistoću detalja. Naravno, što je kvalitetniji signal to je i rezultat bolji, tako da i ne čudi što smo najviše vremena proveli gledajući 1080p materijale, a bitno manje SD signal i DVD-e. Kada spominjemo sadržaje standardne rezolucije, njihov prikaz je onoliko dobar koliko se i može očekivati s obzirom na količinu podataka koja stiže u televizor. Uz Sharpness kontrolu moguće je podesiti oštrinu takvih sadržaja da ne budu previše mekani i mutni.

Zakrivljeni zaslon ne donosi bolji osjećaj dubine na ovako malom zaslonu, no u kombinaciji s njegovom mat površinom i Ultra Clear panelom velike svjetline daje dobar rezultat i prilikom gledanja u jače osvijetljenoj prostoriji. Jedini uvjet je da se nasuprot televizora ne nalazi prozor ili sobna rasvjeta (primjerice podna svjetiljka) jer će se onda svjetlost vodoravno razvući po zaslonu.

Kada ovaj model usporedimo s prošlogodišnjim H6500 televizorom, vidimo kako novi model ima slabiju pokretnu rezoluciju, te oko 33% manji ANSI kontrast. Samim time, ako vam je kvaliteta slike bitna i želite uštedjeti, bolji je izbor kupiti prošlogodišnji bitno povoljniji 40H6500.

 

paragraph-separator-divider

Gaming

samsung-40ju6572-diablo3-roc
Diablo 3 u Full HD rezoluciji

Uz kašnjenje (input lag) od svega 27 milisekundi, kao i mogućnost prikaza pune UHD razlučivosti uz 1:1 mapiranje piksela, Samsungov 40JU6572 može uspješno zamijeniti monitor i biti korišten za rad i igranje. Naravno, uvjet je da imate dovoljno jak hardver koji će biti u stanju prikazati UHD rezoluciju u 60 sličica u sekundi. Na našem testom računalu, a koje se sastoji od:

 • Intel i5 750 Quad-core 2.67 GHz procesora
 • 8 GB DDR3 radne memorije
 • AMD Radeon R9 270 grafičke kartice s 2 GB DDR5 memorije i
 • Windows 7 operativnom sustavu

…desktop se u 2160p60 rezoluciji prikazivao trzavo i to dok smo najobičniji prozor pomicali s jednog na drugi dio ekrana. Rezolucija je toliko velika da smo standardnu veličinu fontova čitali s manje od 30 cm udaljenosti, uz besprijekornu oštrinu.

samsung-40ju6572-uhd-desktop
Desktop u Ultra HD rezoluciji (2160p60).

Ako nemate dovoljno jak hardver (kao mi), tada možete poslati Full HD rezoluciju i prepustiti kvalitetnom UHD upscaleru televizora da odradi posao. Slika neće biti savršeno oštra, no s udaljenosti od 2 metra to vas ne bi trebalo smetati. U toj rezoluciji smo odigirali nekoliko igara i bili smo zadovoljni odzivom ekrana, kao i slabije primjetnim zamućenjima. Topla preporuka je da prije igranja Game mode adekvatno podesite jer je tvornički daleko od referentnih vrijednosti i slika djeluje flourescentno plava uz prenaglašene detalje.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Dva stereo zvučnika ugrađena s pogledom prema podlozi pružaju prosječnu kvalitetu zvuka. Jasnoća srednjih i visokih tonova je čak za nijansu slabija nego kod prošlogodišnjih modela serije 6 zbog izostanka proreza u okviru kroz koji su tonovi mogli direktno putovati prema gledatelju, a ne da se reflektiraju u podlogu. Za ozbiljniji rezultat obavezno preporučamo povezivanje s vanjskih sustavom kućnog kina >>

paragraph-separator-divider

Alternative

S cijenom od oko 8.700,00 kn za 40″ dijagonalu, Samsungov JU6572 ima žestoku konkurenciju koja za manje novaca nudi iste ili čak i bolje video performanse:

1. Samsung 40H6500 – oko 4.300,00 kn

Samsungov vrlo popularan prošlogodišnji model koji kombiniraju dobru Smart TV platformu s boljom pokretno rezolucijom i većim kontrastom slike. Činjenica da posjeduje Full HD zaslon ne igra ulogu ako TV planirate koristiti u dnevnoj sobi i sjediti od njega na udaljenosti većoj od 2 metra.

Recenzija 55H6500 modela >>

2. LG-jeva UF serija 7 – od 4.900,00 kn

Televizori podjedjako dobrog procesiranja slike uz bolji vidljivi kut (IPS paneli), te intuitivniju Smart TV platformu (webOS 2) i odličan MR15 Magic Remote daljinski upravljač. Manji kontrast slike (oko 1000:1) ovi modeli kompenziraju lokalnim zatamnjenjem i boljim prikazom boja iz raznih kutova.

3. Panasonic TX-40CX680E – oko 5.900,00 kn

Televizor većeg kontrasta, podjednako ograničene pokretne rezolucije i slabije multimedijalne platforme, no značajno povoljnije cijene.

Recenzija 55″ modela >>

Zaključak

samsung-40ju6572-header

[review]

samsung-40ju6572-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave (Ronis): 8.699,00 kn

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr i nabava.net

jeftinije-hr

Na test ustupio: Samsung Hrvatska

samsung-logo-1000px

© HD Televizija 2015. Sva prava pridržana.

Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

28 komentara

 1. Hvala, Darco, još jedna odlična recenzija. Pitam se samo što misli Samsung, da smo mi ovce? 8.699 kuna za ovaj TV koji je lošiji od prošlogodišnjeg H6500 i koji je duplo jeftiniji (4.300 kuna).

  1. Da, cijena je u ovom trenutku vrlo nekonkurentna s obzirom na ono što se dobije i što nude 2014 modeli… Da je zakrivljeni ekran pravi benefit i da UHD Upscaling doista čini sliku boljom još nekako…

 2. Darco, napokon da su krenile recenzije ovih normalnih Samsung modela, hvala ! Dali je uskoro u planu recenzija JU7002 modela jer ga planiram kupiti ovih dana ali mi je jako bitno da ne izvalim tolike novce za njega a da je on ovako loš kao ovaj 6572. Mislim ovo je sramota, da im je proslogodisnji model bolji !

  Jer razmisljam dali uzeti 55JU7002 ili 55HU8500, radije bi JU7002 jer je noviji, Tizen, 4K youtube i ravan ekran ali opet nebi ako je losija slika.

  Valjda ce Samsung brže davati modele na test.

  Pozdrav

  1. Pozdrav Jozo,

   Danas mi je stigao J5572, a onda nakon njega će biti modeli serije 7. S obzirom na godisnje odmore, pa i moj koji će biti idućeg mjeseca rekao bih da ću ga testirati tek početkom rujna…

   1. Koliko će tek taj model biti loš kad je se ovaj osramotio ! Znači taman malo prije izlaska 2016 modela da očekujem test :) Šalim se, onda valja stisnit zube i uzet jer mislim da svakako prije rujna uzet i molit se da sve bude super. Problem je sto je po centrima nemoguce to sam pregledat sve, pustaju one svoje promo materijale koji mi nista ne znace a nemaju antenu da se usteka i da vidim koliko je “los” zemaljski TV na UHD.

    1. Znam, dok se ne odradi ovakva analiza teško je znati kakav je točno TV. Ja bih rado testirao još brže, ali što mogu kad su svi TV-i kasnili ove godine i sad taman u jeku ljeta i godišnjih odmora stižu. Evo Sony tek ovaj petak ima hrvatsku premijeru svojih “super pametnih” Android 4K televizora.

      1. Moguće da je sporo, to nisu spomenuli u opisu:

       “Nedavno je na hrvatsko tržište stigla potpuno nova linija super pametnih 4K Android televizora tvrtke Sony, koja nudi potpuno novo iskustvo gledanja televizije i korištenje svih sadržaja dostupnih putem novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Uz novu Braviu gledanje televizije postaje pametnije nego ikada, u Sonyjevoj impresivnoj kvaliteti slike i zvuka.”

      2. Ja ima android tv 50w755c i uopste nije sporo sucelje – rekao bih cak i brze od samsunga. Istina nije 4k mozda je na full hd to brze.

 3. Darco, napokon da su krenile recenzije ovih normalnih Samsung modela, hvala ! Dali je uskoro u planu recenzija JU7002 modela jer ga planiram kupiti ovih dana ali mi je jako bitno da ne izvalim tolike novce za njega a da je on ovako loš kao ovaj 6572. Mislim ovo je sramota, da im je proslogodisnji model bolji !

  Jer razmisljam dali uzeti 55JU7002 ili 55HU8500, radije bi JU7002 jer je noviji, Tizen, 4K youtube i ravan ekran ali opet nebi ako je losija slika.

  Valjda ce Samsung brže davati modele na test.

  Pozdrav

  1. Budem probao doći do JU7002, barem za brzi test. Ovaj slabiji model serije 5 bi se mogao i dobar pokazati, možda kod njega nisu neke specke toliko prenapuhane…

   1. Joj to bi bilo super kad bi mogao do njega doći jer je to po meni best buy TV u tom cjenovnom rangu a nigdje na netu nema pravog testa za njega. Nadam se da ćeš uspjet napravit test pa da barem okvirno znamo jel vrijedi te novce.

    Pozz

 4. Planirao sam kupiti 55H6400, ali više ga nema. Sad mi je primamljiv 55JU6472 (4K, Tizen…), ali po ovom što tu čitam izgleda da je lošiji nego ovaj od prošle godine (ako je ovaj testirani zapravo samo Curved verzija JU6472).

  Darco, isplati li se po tebi uložiti cca 4.000 kn više u 55JU7002 u odnosu na 55JU6472?

 5. Ovaj 2000:1 kontrast mi je smješan. Jel moguće da su na naše tržište ove godine plasirali drugorazredne panele, jer kolko sam citao po strainm revjuima ovogodisnja samsungova 6xxx je imala dosta dobre recenzije.

 6. One thing I’d really like to say is before buying more laptop or computer memory, take a look at the machine in which it could well be installed. In the event the machine is definitely running Windows XP, for instance, the memory ceiling is 3.25GB. Setting up in excess of this would purely constitute a waste. Make sure that one’s motherboard can handle your upgrade volume, as well. Thanks for your blog post.

 7. Da li ste Darko, Samsungu, ukazali na problem sa ne prikazivanjem i velicinom titlova, kada ide preko DLNA film, a titlovi su vanjski ? Ovo bi bilo u redu , da proslogodisnji i oni prije modeli to nisu ispravno prikazivli.

 8. Ima li smisla kupovina modela Samsung 48ju6472 obizirom da je on samo ravna verzija ovog, bez zakrivljenog ekrana? Cena u Srbiji je oko 800eur. Koje su mu prednosti koje mane? Vredi li tih novaca? Druga opcija mi je proslogodisnji model 48H 6400 koji je super masina i ima super specifikacije ali su je dizajn odvratan sa onim plasticnim sjajnim postoljem kao loša imitacija hroma, i providnim plasicnim okvirom, kao decija igracka je. Ubogaljili su onako dobar televizor sa tim dizajnom.
  Unapred hvala na odgovoru.

 9. Bok Darco, super odrađen review, kao i inače! :)

  Zanima me da li postoje postavke kalibracije za j6202 model? Neki dan sam kupio 55icu i TV je super jedino bih želio podesiti postavke jer su boje nešto manje žive (isprane) nego što bih to htio.

  Vidio sam da na rting ima za 6200 seriju ali za američko tržište pa ne znam kakav je tamo korišteni panel.

  Bio bih izuzetno zahvalan kada bih mogao dobiti kalibraciju za UE-55J6202 seriju :)

  Živio i nastavi s odličnim poslom,
  Vaš vjerni čitatelj,
  Bruno

  1. Pozdrav Bruno,

   Hvala na komentaru, što se J6202 modela tiče – trebao sam ga testirati, no dobio sam informacije da novi modeli “samo što nisu stigli” pa se za njih pripremam. Ipak, vjerujem da će ti ovaj video pomoći u podešavanju slike: https://youtu.be/D0li6bFRJvU

   Generalno, Backlight i gammu treba podesiti ovisno o svjetlosnim uvjetima u prostoriji (što više svjetla to Backlight treba biti veći, a gamma niža).

   Ako treba nešto pojasniti, tu sam :).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!