PremijereRecenzije filmova

Gledali smo: Divergent Series – Insurgent 3D

Insurgent_01_web

Ovaj utorak imali prilike pogledati novi nastavak SF filmskog serijala “The Divergent Series”, u IMAX kinu Blitz Cinestara u Areni Zagreb.

Prvi film snimljen prema knjigama Veronice Roth zaradio je u zadnjih godinu dana 288 miliona dolara širom svijeta, što je uz knjigu prodanu u 30 miliona kopija dovoljan argument za snimanje cijelog serijala. Uz mladenačku glumačku postavu koju predvode Shailene Woodley i Theo James, tu su Kate Winslett, Ashley Judd i Mekhi Phifer (ER, Clockers, 8 Mile), koji iako imaju sporedne uloge, ovoj SF avanturi daju dozu ozbiljnosti.

Film obrađuje futurističnu alegoričnu viziju urbanog društva, u kojem je društvo raslojeno i kategorizirano po stavovima i vrlinama. Tu su Dauntless (Hrabri), Amity (Miroljubivi), Erudite (Inteligentni), Abnegation (Nesebični), Candor (Iskreni) and Factionless (Nesvrstani)  Svaka skupina drži se zajedno u svojevrsnim komunama a Eruditi imaju prisilnu prevlast nad ostalima. Glavni junaci Beatrice “Tris” Prior (Shailene Woodley) i Tobias “Four” Eaton (Theo James) u bjegu su jer su proglašeni kriminalcima

Insurgent_02_web

Priča je locirana u post-apokaliptičnom Chicagu budućnosti i vrti se oko misteriozne mašine, a Jeanine (Kate Winslett), vođa Erudita (skupine Mudrih) traži u društvu specijalnog kandidata koji mora proći test vezan za taj mističan uredjaj. Brojni prislilno dovedeni kandidati test ne uspijevaju proći i umiru prilikom testiranja. Njena potraga je nemilosrdna i ona je prikazana kao antagonist. Cilj joj je pronaći pravog kandidata pod svaku cijenu, čak i ako to koštalo brojnih tuđih života. Kandidata na tom testu čeka 5 zanimljivih izazova, vezanih za glavne karakterne elemente svih skupina. Kojeg kandidata čeka test, u kojim uvjetima i koji je ishod, nećemo prepričati da ne pokvarimo doživljaj zeinteresiranim gledateljima. Možemo spomenuti da film ima specifičnu moralnu poruku implementiranu u SF avanturu.

Insurgent_04

Što se tehničkih detalja tiče, film je sniman digitalno i konvertiran u 3D u post produkciji, te je moguće uočiti artefakte maskiranja i dodavanja paralakse. Nismo baš ljubitelji ovog pristupa, no osim par scena upitne dubinske smislenosti i ponekad predinamične montaže za 3D film, ovo ne bi trebao biti problem većini gledatelja, i specijalni efekti i panorame futuristične vizije Chicaga ipak ostavljaju jači dojam s osjetom dubine prostora.

Foršpan:

Ocjena na IMDb-u:

Insurgent (2015) on IMDb

[review]

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!