4K Ultra HDPanasonicVideo kamere i fotoaparatiVijesti

Panasonic predstavio HC-X1000 4K Ultra HD kameru

panasonic-hc-x1000-head

Uz nekoliko novih modela fotoaparata, Panasonic je ove godine na sajmu Photokina predstavio i novu inačicu kompaktne profesionalne video kamere, model HC-X1000. Za razliku od trenda korištenja fotoaparata za ovakve namjene, ova kamera pruža punu funkcionalnost potrebnu za profesionalno snimanje.

Novi senzor i sklop za procesuiranje omogućuju Ultra HD video (2160p i 4K) a Leica Dicomar optika brine se za detaljnost i estetiku onoga što senzor vidi. Iako se radi o manjem senzoru (1/2.3”), nove tehnologije su pružile osjetno bolje rezultate nego što bi se na prvi pogled moglo pomisliti. Odabirom te velicčne moguće je implementirati 20x optički zoom koji će mnogi smatrati korisnim.

Posebno interestantna je mogućnost snimanja u 4K 60/50p sličica u sekundi, sto bi trebalo dati vrlo impresivne rezultate i realisitičniji prikaz snimljene scene. Iako je trenutna ponuda multimedijalne tehnologije koja omogućuje UHD prikaz, a kamoli i 50p video jos prilično nedostupna za mnoge, ova kamera je spremna za nadolazeće standarde i kreatorima multimedijalnih sadržaja omogućuje snimanje u kvaliteti koja će tek doći do izražaja.

Panasonic_HC-X1000-side

 Uz znatno poboljšane performanse senzora i optike, HD video je moguće snimati u kvaliteti do 200 Mb/s. Zanimljivo je da je UHD opcija u 24/25p također limitirana na 100 Mb/s kao kod Panasonic fotoaparata GH4 i LX100, što je u kontekstu kompresije ugrubo ekvivalent 25 Mb/s za 1080p HD video. Jedina razlika je u dodatnoj opciji od 150 Mb/s za 60/50p. S obzirom na tržišni segment za koji je ova kamera namijenjena, ta odluka je razumljiva.

Iako 1/2.3” veličina senzora ne omogućuje estetiku slike kao veći senzori, ova kamera pruža svestranost, praktičnost i funkcionalnost uz vrlo dobru kvalitetu slike, i predstavlja zanimljiv izbor za svrhe poput TV reportaže, vjenčanja (informativni dio), dokumentarce, pokrivanje evenata, “behind the scenes” videe, i sl. U tim svrhama njena kompaktnost i praktični bitrate videa će biti vrlo korisni.

Leica 20x zoom baziran je u 4 grupe leća koje se mogu neovisno micati, sto omogućuje smanjivanje dimenzija i pruža 20x optički zoom u ovakvoj kameri. Takvo nešto je samo par godina prije bilo neizvedivo i kamere ovakvog tipa su posjedovale max. 12x zoom.

Za novo razvijenu stabilizaciju na 5 osi Panasonic tvrdi da pruža vrlo dobre rezultate, dok žiro-senzori implementirani u kameru mogu detektirati sitne vibracije čak do 1/4000 sekunde.

panasonic-x1000-formats

 Za profesionalne svrhe tu su histogram i zebra za ekspoziciju, XLR konektori za mikrofone, focus assist, naprednije postavke za podešavanje slike i ND filteri. U kontekstu ciljanog trzisnog segmenta ova kamera sadrži ozbiljan set karakteristika i predstavlja vrlo interesantnu opciju za tzv “run n’ gun” način snimanja.

 

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!