4K Ultra HDAnalize tržištaVijesti

Milijunske isporuke zakrivljenih ekrana u bliskoj budućnosti

lg-samsung-curved-105in

Ako ste mislili da su zakrivljeni televizor prolazni trend, prevarili ste se.  Prema zadnjem izvještaju analitičke kompanije NPD DisplaySearch, isporuka zakrivljenih ekrana bi trebala dosegnuti gotovo 800.000 jedinica ove godine, dok bi do kraja 2017. godine taj broj trebao narasti na preko 6 milijuna. Vrhunac zakrivljenih zaslona temeljenih na LCD tehnologiji se očekuje 2016. godine, no predviđa se velika isporuka i u 2017. godini zbog velikog broja OLED zaslona koji bi se tada trebali pojaviti na tržištu.

Globalno tržište televizora je dosegnulo vrhunac u 2011. godini i nakon dvije uzastopne godine što su isporuke i prometa padali, proizvođači traže nove načine kako bi revitalizirali tržište. OLED je za sada preskup i prezahtjevan za proizvodnju, plazme su svoje vrijeme na sceni završile, a LCD je zrela i učinkovita tehnologija s kojom se proizvođači mogu “igrati” i isprobavati modifikacije poput zakrivljenih ekrana. Samsung i LG  kao vodeći proizvođači televizora su predstavili svoje zakrivljene modele na CES sajmu u Las Vegasu, zajedno s još nekoliko kineskih proizvođača kojima je cilj dodatno istaknuti visoki i premium segment.

samsung-hu8500-curved

Kombinacija velikih zakrivljenih ekrana i Ultra HD rezolucije, a koji će ove godine označavati visoku klasu proizvođača televizora, donosi još bolje, realističnije i intenzivnije iskustvo gledanja filmova i ostalih sadržaja, no trenutno smo najviše ograničeni količinom kvalitetnih sadržaja koje bismo gledali na takvih televizorima. Rješenja u vidu Ultra HD playera (Sony) ili tvrdog diska s nekoliko Ultra HD filmova visoke kvalitete (Samsung) vrlo je kratkoročno rješenje jer će se korisnici brzo zasititi tih materijala i željeti nešto novo. Trenutno najizgledniji izvor Ultra HD materijala će biti internet, odnosno specijalizirani servisi koji će kroz sustav pretplate donositi nove UHD materijale u naše domove.

Što je Ultra HD? – pogledajte video >>

Isporuke Ultra HD televizora se očekuju premašiti 12 milijuna jedinica ove godine, uz tržište Kine kao najveće po pitanju potražnje i broja isporuka. 83% isporuka Ultra HD televizora je bilo za kinesko tržište u 2013. godini, dok bi do 2017. godine ta brojka trebala pasti na 46%.

Izvor: CEPro

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. Jedina zakrivljenost koja ima smisla po mom je ako je ekran u obliku dijela kalote, znači zakrivljenost u obje ravnine. Gledao sam zakrivljeni 55″ LG, stajao ispred njega, čučao, pomicao se lijevo-desno, no nigdje nisam našao idealnu poziciju za gledanje. Zakrivljenost je samo u smijeru lijevo desno tako da ni teoretski se ne može dobiti savršena slika, ravne linije uvijek ostaju zakrivljene, jedino priroda, i objekti koji nemaju neki točni geometrijski lik dobro izgledaju, i to samo točno u sredini, znači za jednog čovjeka. Prema tome zakrivljenost može biti zabavna igra za pojedinca ali samo pod uvjetom da je ekran fleksibilan pa se može izravnati kad igra dosadi.

  2. Zaboravio sam dodati da se efekt koji se dobiva zakrivljenim ekranom može prilično vjerno dobiti softverski:
    pomoću pincushion (jastučaste) distorzije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!