LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Prvi pogled: Samsung UE55H6200 i UE55H6400 Full HD Smart televizori

samsung-f6200-f6400

Donosimo prvi pogled na nove Samsungove televizore iz serije 6 za 2014. godinu, a koji su se upravo pojavili u prodaji u našim trgovinama. Samsungovi modeli za 2014. godinu imaju slovnu oznaku “H”, odnosno “HU” u svojem imenu, uz klasično označavanje serija i modela unutar njih. Prva dva modela koja smo pronašli u Technomarket trgovini na zagrebačkom Jankomiru bili su iz srednje klase proizvođačeve ponude za 2014. godinu i nasljednici F6x00 modela za prošlu godinu.

Specifikacije (specifications)

 

 Specifikacije
Proizvođač Samsung Samsung
Model UE55H6200 UE55H6400
Tehnologija prikaza LCD s bočno postavljeni LED osvjetljenjem LCD s bočno postavljeni LED osvjetljenjem
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm 55 inča / 140 cm
Energetska klasa A+ (98 kWh/godišnje) A+ (98 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV Da Da
Ugrađeni procesor
četverojezgreni (quad core)
četverojezgreni (quad core)
Osvježavanje zaslona 200 Hz Clear Motion Rate 400 Hz Clear Motion Rate
Lokalno zatamnjenje ne da
Rezolucija Full HD, 1920×1080 Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne Da/Ne
USB priključak Da (x3) Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da Da
Wi-Fi Da Da
PCMCIA/Common Interface utor Da Da
Utor za memorijske kartice Ne Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da Da/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Ne/Da Ne/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da Da
Zemlja porijekla: / /
Službena stranica Samsung Hrvatska Samsung Hrvatska

Poveznice:

HDDB baza televizora >>

Video prilog – H6200

Video prilog – H6400

Samsung definitivno ulaže mnogo u dizajn svojim modela visoke klase, no u segmentu srednje klase ove godine ne vidimo ništa novo što bi ih istaknulo u odnosu na prošlogodišnje modele. Ovdje prvenstveno mislimo na postolje, a koje je na oba modela oblika slova “X”, srebrne boje. Taj isti dizajn je Samsung originalno predstavio prije 4 godine, na C-seriji svojih modela. Okvir je tanak, sjajne crne plastike s prozirnim rubom kod modela H6400, odnosno srebrnom linijom duž donjem dijela kod slabijeg modela H6200.

Četverojezgreni procesor u seriji 6

Prošle godine su četverojezgreni procesori bili ugrađeni samo u modele najviše klase (od F7000 pa naviše), a ove godine Samsung brzo procesiranje Smart TV sadržaja omogućava i u segmentu srednje klase, seriji 6. Brži procesor će olakšati upotrebu novog daljinskog upravljača TM1470A (koji se prilaže uz H6400 model), a koji bi trebao prepoznavati pokrete prstima i olakšati navigaciju kroz sučelje i različite aplikacije.

Uz Samsungovu najnoviju inačicu upravljanja pokretom, svojim TV-om moći ćete upravljati ne samo pokretima ruke, nego čak i nizom jednostavnih kretnji prstiju. Poboljšana značajka upravljanja pokretom prepoznaje čak i pokrete prstiju, stoga za odabir kanala ili razine glasnoće, učitavanje aplikacija, pretraživanje web-stranica i kretanje kroz Smart Hub trebate samo pomaknuti prst.

Uz H6200 model Samsung prilaže klasičan TM1250A daljinski upravljač.

Kvaliteta slike

UE55H6400-micro-dimming

Oba modela su pokazala vrlo slične performanse u ambijentu jakog osvjetljenja, tako da nismo mogli vidjeti razliku u dvostruko većoj dekariranoj oštrini od 400 Hz CMR na modelu H6400. Oba modela koriste VA panel dobrog kontrasta i crne boje, uz razliku što jači modela H6400 posjeduje i pseudo-lokalno zatamnjenje koje bi trebalo dodatno pojačati kontrast. U praksi to malo znači jer je broj zona zatamnjenja često premali da bi cjelokupan dojam bio bolji od onoga kada je ta ista funkcija isključena.

Samo procesiranje slike je standardno dobro za Samsungove televizore, uz dobro baratanje sadržajima standardne rezolucije i oštru sliku HD materijala. U odnosu na prošlu godinu ne vidimo značajno poboljšanje kvalitete slike, no to je bilo i za očekivati s obzirom da se radi o istom tipu LCD zaslona i procesiranju slike. Jasno, za one koji dvoje između prošlogodišnjem F6400 i novog H6400 modela, povećana pokretna rezolucija i najnovija inačica Smart TV platforme potpomognuta jačim procesorom opravdavaju nešto veću cijenu novog modela.

Oba televizora podržavaju aktivni 3D prikaz potpomognut 3D HyperReal Engine procesiranjem za punu HD rezoluciju sadržaja. Uz slabiji model H6200 3D naočale nisu priložene, dok uz H6400 model dolaze dva para SSG-5100GB 3D naočala.

Više detalja ćemo otkriti nakon detaljnih recenzija, a koje se očekuju uskoro…

Televizore možete pogledati i kupiti u Technomarketu >>

Maloprodajna cijena za 55H6200:  10.999,00 kn

Maloprodajna cijena za 55H6400: 11.999,00 kn

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

27 komentara

  1. Od svih novih modela Samsung TVa 48H6500 mi se nekako čini best buy uređaj, pored prednosti novih modela koje ste naveli, ovo je prvi model s twin tunerom i 600Hz osvježavanjem u nekakvom srednjem segmentu, a i nova dijagonala od 48 inča (121 cm) čini ga taman dovoljno velikim i povoljnim za kupnju.
    Nadam se skoroj recenziji ovog modela, kao i vaše mišljenje o istom.

  2. Ma treba pogledat malo po web shopovima ima i za 8900kn
    Nego mene zanima kakva je crna boja spram recimo plazme stare 5god Panasonic 42PV80? Pikiram ue55h6400 ali s obzirom da dolazim s plazme jel tu šta LED napredovao?

    1. Pozdrav Tomislav i isprika što tek sada odgovaram na vrlo zanimljivo pitanje. LCD-i jesu napredovali, možda ne onoliko koliko bismo željeli, no u odnosu na starije modele imaju bolji, oštriji prikaz SD signala, boje su preciznije, a pozadinsko osvjetljenje je generalno bolje kontrolirano. Pokretna rezolucija je i dalje na strani plazmi, no uz različite tehnologije LED pozadinskog osvjetljenja slika na njima više nije mutna i ne razmazuje se kao prije. Crna kod LCD-a srednje klase nije napredovala i tu su LCD-i i dalje iza plazmi, posebno u slučaju IPS panela koji koristi veliki broj proizvođača (LG, Sony, Panasonic, Philips,…). Samsung je nešto bolji jer njegovi LCD-i koriste VA panel boljeg kontrasta (no i dalje slabijeg od plazmi, osim po pitanju svjetline).

  3. Ipak ima H6500 dosta bolju obradu slike i na oko bolji kontrast, nego prošlogodišnji model, ali mi nisu jasni , pa su uklonili T2 tuner, a lani su imali modeli F6400 i F6500. Misli da je H6500 best buy!

  4. Moja dvojba je medju LG 42LB650V i Samsung 40H6400. Koji je Tv bolji? Koje su prednosti i negativnosti ako usporedime ovih dva modela?

  5. Pozdrav,

    Posedujem samsung smart tv 40H6200,do pre 7 dana sve je besprekorno radilo…
    Onda je se pojavio problem sa povezivanjem na internet,nece da uhvati vi fi, kada ga povezem direktno na internet preko mreznog kabla nece da se poveze na internet.
    Probao sam i sa resetom modema i tv,ali nista…
    Molim za pomoc

  6. I Darko , imam mogućnost kupnje tv-a… i sad više ne znam koji izabrat! 55H6670, 55H6400 ili 55H6500.. koji bi bio best buy?… cijene su podjednake.. Hvala!!!

  7. Darco…potreban mi je tas na vagi izmedju vaganja moje zene i mene…..koji tv da uzmem? samsung 40H6200 ILI LG 42LB650V

    TV mi sluzi pre svega za klasicno gledanje u dnevnoj sobi…fudbal,film,vest itd……….igrice i ostala cudesa slabo koristim,ali naravno voleo bi kad vec uzimam da uzmem sto bolji tv…ponudjena cena je ista za oba…..hvala unapred…..

    ps….koji kazes taj ce da se gleda

  8. Frende pomoć! Imam samsungovu plasmu 50″ staru 6 godina i počela je dobivati tanke crne linije u donjem dijelu ekrana, taman oko titlova….mada mislim da su se mogle pojaviti bilo gdje… i koliko čitam po netu, hrpa ljudi ima taj problem i riješenje je peglanje kartice i nabavka novog tv-a! I tako ja zadnjih par dana muku mučim između samsunga 6400 i 6200 (naravno 55″). e sad ovaj 6200 ima sliku 200hz i prezadovoljan sam s njome, ali ovaj 6400 ima više dodataka (3d naočale i guba drugi mali daljinac), ali i 400hz sliku koja mi je koma! Na čas izgleda kao da ubrza, a malo poslije izgleda “normalno” kao na 6200 i takva me slika smeta. Lik u trgovini me uvjerava da je to do signala,i da je panel od 50hz(!?) ali smo spojili stick sa nekim filmom i ista stvar… Mislim da je to do velikog ekrana i u tih 200hz razlike. Jednostavno ne može ispucati dovoljno slika u kratkom vremenu ili se varam? Može li se to trzanje kako izbjeći? Nadam se da imaš neko riješenje za to, jer sam više lud od jubito-a i recenzija i uspoređivanja, ako nemaš ima li nešto slično tome u tom cjenovnom rangu.
    Unaprijed se zahvaljujem na brzom odgovoru(jedino ako si GO, pa onda ništa :-) ) i ispričavam na ovakvoj kobasi od pitanja!

    Bok!

  9. i ja sam primjetio da h 6200 ima bolju sliku u pokretu.Preporucio prijatelju i bas sam primjetio da je slika bez zamucivanja i bilo kakvog trzanja.Nastimao sa mu kao kod sebe motion plus 10-4 .Slika je bas prirodna dovoljno da ojekti ne titraju a i da se ne pojavi sapunica efekat.Kod mene na h6400 slika ipak malu ubrzava pa se vraca u normalno.

    1. Znači ne može se slika korigirati na tvome da je bez trzaja? Isplati li se to? Mislim, da kupujes opet, koju bi uzeo? 6200 ili 6400?

  10. ne znam sta da ti kazem 6200 sam gledao par minuta analogni signal.Moze se nastimai bez trzanja ali na clear medjutim meni je tada izrazen judder sto me izludjuje.Meni najbolju sliku u pokretu ima philips i moj stari 6626 kao i kod rodjaka sto sam vidio 7809.Ja nikako nisam zadovoljan sa h6400 crna je bolja na mom philipsu kao i objekti u pokretu kad se stavi clear bez sapunica efekta.Probaj naci h6700 on ima lokalno zatamnjenje .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!