4K Ultra HDAudio-video uređajiSony (Japan)Vijesti

Sony predstavio kompaktnu 4K kameru s brojnim naprednim mogućnostima

AX100E-header

Kako doskočiti manjku Ultra HD materijala? Jednostavno ako pitate Sony, a koji je predstavio svoju prvu kompaktnu kameru namijenjenu širem krugu potrošača. Model 4K Handycam AX100E otprilike je 75% manji i 66% lakši od modela FDR-AX1E, a nudi snimanje videa u Ultra HD rezoluciji od 3840 x 2160 piksela, kao i mnoge napredne opcije koje su navedene u priopćenju za medije. Kamera se u prodaji očekuje diljem Europe od svibnja 2014 po procijenjenoj cijeni od oko 17.000 kuna.

Sonyjev najnoviji 4K Handycam® AX100E idealan je za ljude koji žele zabilježiti i uživati u svojim posebnim trenucima na njihovim 4K BRAVIA televizorima, a u najvećoj mogućoj rezoluciji.

Otprilike 75% manji i 66% lakši od modela FDR-AX1E, omogućuje udobno snimanje jednom rukom.

Riječ je o prvom 4K Handycam® kamkorderu koji uključuje veliki senzor za pozadinsko osvjetljavanje tip1.0 Exmor. Značajno veći od senzora u normalnim potrošačkim kamerama, ovaj kamkorder snima besprijekorne 4K Ultra HD slike (3840×2160 piksela) s četiri puta više detalja u Full HD rezoluciji, a također omogućuje prekrasne bokeh pozadinske zamućene efekte.

4K senzor je kombiniran s iznimno snažnim Sony BIONZ X procesorom koji omogućuje redukciju buke na određenim područjima te detaljno reproducira nevjerojatno vjerne snimke. Zajedno s kamkorderovom naprednom funkcijom Cinematone Gamma / Colour, progresivno 25p snimanje daje raskošno topao i bogat izgled vaše snimke.

Handycam ® AX100E koristi i novorazvijeni Zeiss Vario-Sonnar T * objektiv s 12x optičkim zoomom koji je posebno podešen za 4K snimanja.

Veliki tip senzora 1.0 BIONZ X procesor i ZEISS leća sa sedam kontaktnih otvora omogućuju besprijekorne filmove i fotografije s mogućnošću stvaranja impresivnih bokeh efekata, upravo poput profesionalnog snimatelja. Za još sjajnije rezultate optički SteadyShot čini snimku kristalno jasnom i stabilnom kada se snima rukom.

Opcija Dual Video Recording video snimanje omogućuje istovremeno snimanje visokokvalitetnih filmskih isječaka i MP4 datoteka spremnih za dijeljenje. Novi kamkorder vam omogućuje snimanje filmova u formatu XAVC S (do 4K/60 Mbps ili HD/50Mbps) ili u formatu AVCHD, pri čemu možete uređivati i uživati u najvećoj mogućoj rezoluciji. Istovremeno, kopija niže rezolucije pohranjuje se u MP4 obliku. Nakon snimanja, bežičnim prijenosom možete prebaciti snimke i fotografije na vaš smartphone ili tablet, za brzo online dijeljenje.

Svoje kreativne mogućnosti možete dodatno proširiti s velikom brzinom snimanja različitih brzih pokreta u HD kvaliteti (1280×720). Uživajte u snimkama koje možete urediti na vašem osobnom računalu, a koje možete pregledavati u “slow motion” efektu, baš kao što reprodukcija akcije na televiziji u usporenom prikazu može prikazati svaki trenutak odlučujućeg kaznenog udarca.

Reprodukcija videozapisa i fotografija na vašem 4K televizoru je jednostavna kroz povezivanje na HDMI kabel.  Čak i ako ne gledate vaše snimke na 4K televizoru, možete uživati u Super-sampled Full HD reprodukciji koja automatski konvertira 4K snimke u zapise visoke kvalitete 2K (Full HD), pri čemu koristi velike količine podataka u svakom 4K okviru za spektakularne rezultate.

Kao dodatnu posebnost, dodirujući zaslon kamkordera tijekom reprodukcije 4K zapisa namješta područje koje ste dotaknuli za reprodukciju kao Full HD filma.

Pro-style kreativne značajke

Handycam ® AX100E vam potpuno omogućava da stvarate prekrasne 4K slike. Kadriranje postaje zadovoljstvo kroz svijetli OLED Tru-Finder visokog kontrasta koji pruža široki kut gledanja.

Izbor filtera, Clear,  1/4, 1/16  ili 1/64 ND (neutralna gustoća), podešavaju razinu svjetla koje ulazi u objektiv otvarajući filmašima mogućnost preciznog kontroliranja brzine blende i otvora, čime se pruža više kreativnih mogućnosti. U kombinaciji s velikim senzorom slike kamkordera, omogućava se stvaranje lijepih, glatkih ‘bokeh’ pozadinskih zamagljenih efekata, bez da se pri tome povećava brzina blende –  čak i ako se snima na otvorenom, u sunčanim uvjetima.

Udobno pozicioniran prsten objektiva može se postaviti tako da omogućava kontrolu fokusa ili zumiranja i dispozicije. Video entuzijasti će također cijeniti regulator kojem se mogu dodijeliti funkcije poput pojačanja ili svjetline. Podešenje je lako napraviti vrhom prsta, čak i kada gledate kroz elektronsko tražilo sa zatvorenim LCD ekranom kamkordera.

Novi dodatak, My Voice Cancelling, automatski smanjuje vokalne frekvencije, stavljajući ih odmah iza kamere, dok glas glavnog subjekta ostaje nepromijenjen. Tako su nenamjerni komentari i popratni zvukovi magično smanjeni sa snimke, omogućavajući vašim glavnim subjektima da ih se čuje.

Bežično se povežite sa svojim telefonom, tabletom ili televizorom

Ugrađeni Wi-Fi i NFC jednim dodirom omogućuju bežičan prijenos filmskih isječaka i fotografija s Handycama® na smartphone ili tablet. Za početak, potrebno je besplatno skinuti PlayMemories mobilnu aplikaciju za iOS ili Android uređaj.

Dodatno, Wi-Fi također omogućava bežičnu reprodukciju sadržaja pohranjenih na Handycamu na umrežene TV ekrane (potrebni su: DLNA Renderer kompatibilan TV i pristupne točke; nije kompatibilno s XAVC S formatom).

Povezivanje Handycam® s vašim mobilnim uređajem putem NFC-a aktivira Smart Remote Control. Započnite i zaustavite snimanje putem Vašeg mobitela – idealno je za zajedničke scene ili solo performanse ili kada ne želite trčati od kamkordera u trenutku kada je snimanje već započelo.

Novi Sony-jev FDR-AX100E 4K kamkorder u prodaji je diljem Europe od svibnja 2014.

Više detalja na Sonyjevoj stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Darko,
    pohvaljujem sto predstavljate vrhunske potrosacke videokamere, a zelio bih vidjeti i Vasu recenziju ove kamere.
    Iako se radi o doista vrhunskoj kameri, nedostaje joj UHD/50p. Ovo vjerojatno s namjerom da previse ne konkurira modelu FDR-AX1E.
    U situaciji kad vec neki smartphoni snimaju UHD video, mislim da jedna ovako skupa kamera bi jednostavno morala snimati UHD/50p , ako je Sony namjerava prodati u vecim kolicinama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!