DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Pobješnjeli Max 3: Thunderdome (Mad Max: Beyond Thunderdome) 2D Blu-ray [1985]

mad-max-thunderdome-header

Četiri godine nakon Cestovnog Ratnika, Mel Gibson se vraća po treći puta ulozi Pobješnjelog Maxa, liku koji ga je proslavio i donio mu svjetsku popularnost. George Miller je ostao producent i režiser, a u filmu se također pojavljuje i glumac Bruce Spence, jedini koji je uz Gibsona glumio i u prethodnom nastavku. Kao i prethodni nastavci, tako se i radnja Thunderomea odvija u post-apokaliptičnoj Australiji gdje vlada bijeda i nemiri, a oružje i voda bivaju glavna sredstva za trgovanje, pregovaranje i – preživljavanje. U inačici na Blu-rayu film je prezentiran u punoj HD razlučivosti bogatoj detaljima i 5.1-kanalnom DTS-HD Master Audio zvučnom zapisu originalne studijske kvalitete. Što sve ovo izdanje nudi, provjerite u nastavku.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: akcija

Godina izlaska (kino): 1985.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2013.

Redatelj: i

Glume: Mel Gibson, Tina Turner, Bruce Spence, Adam Cockburn

IMDb ocjena:

Mad Max Beyond Thunderdome (1985) on IMDb

Sinopsis: Dvojica muškaraca uđu. Samo jedan izađe. To je zakon arene Thunderdome u gradu Bartertownu. Međutim, donositeljica zakona Aunty Entitiy upravo će donijeti još jedan: nikad ne razljuti Pobješnjelog Maxa! U filmu Pobješnjeli Max 3 Mel Gibson po treći put glumi naslovnog junaka koji se suprotstavlja barbarima u post-nuklearnoj budućnosti – i ovoga puta postaje spasitelj plemena izgubljene djece. Glazbena superzvijezda Tina Turner također glumi nezaboravni lik Aunty Entity, moćne domine odlučne iskoristiti Maxa kako bi ojačala svoj status u Bartertownu. Redatelji George Miller i George Ogilvie donose još jednu napetu apokaliptičnu priču „na kotačima“ te jednu od najboljih filmskih tučnjava svih vremena kada se Max i gladijator Blaster sukobe s buzdovanima, pilama i bilo čime što im padne pod ruke u areni Thunderdome. Nakon što pogledate film Pobješnjeli Max 3 složit ćete se s pjesmom koja se nalazi na njegovom soundtracku: „Ne trebamo još jednog junaka“.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku – film 28.6 GB*
Trajanje 107 min
Video 16×9, 2.40:1
Sustav kodiranja MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski DTS-HD Master Audio 5.1
  • engleski, njemački, ruski, kastiljski Dolby Digital 5.1
  • francuski, španjolski i talijanski Dolby Digital 2.0
  • češki, mađarski, poljski i portugalski Dolby Digital 1.0
Podnaslovi hrvatski, slovenski, srpski, engleski, portugalski, ruski, nizozemski, finski, njemački, talijanski, korejski, norveški, španjolski, švedski, tajski, arapski, češki, hebrejski, mađarski, francuski, poljski i turski
Dodatni sadržaji ne

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Izdanje dolazi na jednoslojnom Blu-ray disku.

Izbornici

mad-max-thunderdome-menu

Cijela trilogija Pobješnjelog Maxa ima statične izbornike bez glazbe, poznatog dizajna i preglednog rasporeda ikona. Sučelje je moguće “pozvati” i tijekom reprodukcije.

Video

mad-max-thunderdome-shot1

Prezentiran u 1080p razlučivosti i kodiran u MPEG-4/AVC sustavu kodiranja, Thunderdome karakterizira čista slika s istaknutim toplim, crvenim, narančastim i žutim nijansama koje u kombinaciji s neprimjetnom kompresijom i umjereno primjetnim šumom slici daju potrebnu dinamiku i atmosferičnost. Detaljnost je na vrlo visokom nivou, te se u detaljima ne uočavaju tragovi umjetno povećane oštrine, obrubljivanja ili nazubljivanja u kadrovima s dijagonalnim linijama. Teksture lica su realistične, baš kao i boja ljudske kože, zaprljane i izmučene od neumornog južnog sunca.

mad-max-thunderdome-shot4

Uz tople boje, kao i realistične boje blata i zemlje, treba istaknuti i prekrasnu paletu plavih nijansi u drugoj polovici filma, a kada se Max nađe u plementu izgubljene djece. Boje su duboke i čiste, te ambijentu pružaju optimističniji i sretniji izgled nego u ostatku filma.

mad-max-thunderdome-blue-sky

Šum u slici je slabo primjetan u scenama na otvorenom, te uočljiv u kadrovima snimanima u interijerima. Unatoč šumu, detalji u tamnijim predjelima scene su zadržani, iako ne u svakom kadru najbolje istaknuti i balansirani. S obzirom na godinu izlaska filma i tehnike snimanja, smatramo da je rezultat jako dobar.

Kvaliteta zvuka

mad-max-thunderdome-shot3

Kao i Cestovni Ratnik, tako i Thunderdome posjeduje DTS-HD Master Audio 5.1 zvučni zapis, a koji akcijskom filmu poput ovog daje potrebnu pozornicu oko gledatelja za kvalitetno uranjanje u sadržaj. Na ambalaži ponovno piše da se radi o 7.1 kanalnom zvuku, no to je greška distributera. Zvuk je čist, dijalozi i vokali jasni i precizno centralizirani na centralnom kanalu, a glazba i efekti na prednjem lijevom i desnom kanalu pružaju široku pozornicu i dobar balans tonova. Surround efekti su prisutni, no smatramo da su mogli biti i bolje odrađeni, odnosno bolje istaknuti. Stražnji kanali najviše rade tijekom velike potjere na kraju filma, tako da se primjerice prolazak vlaka s našim junacima može jasno čuti u liniji stražnjeg lijevog prema centralnom kanalu.

mad-max-thunderdome-shot2

Efekt ambijenta je također vjerno prenesen, posebice na početku filma kada u šatoru donositeljice zakona Aunty Entity njen podanih svira saksofon. Jeka i sam zvuk instrumenta sjajno popunjavaju cijelu pozornicu, baš kao i izvedbe Tine Turner na početku i na kraju filma.

Dodatni sadržaji

mad-max-thunderdome-bonus

Nažalost, osim foršpana nikakvih dodatnih sadržaja ovo izdanje nema, što je šteta s obzirom da se radi o posljednjem nastavku originalne trilogije i nekoliko riješi od producenta Georga Millera ili Mela Gibsona bi bio dobar dodatak za zaokruživanje cjeline. Ovako, samo najava filma sa stereo zvujom koju ovako i onako možete uvijek pogledati na YouTubeu.

Zaključak

mad-max-thunderdome-shot5

Po mišljenju korisnika IMDB-a, a i autora ove recenzije, treći nastavak Pobješnjelog Maxa nije onako dobar kao prethodna dva nastavka, premda film ima nekoliko scena i likova koji se pamte. Samo Blu-ray izdanje je solidno izvedeno po pitanju kvalitete slike i zvuka, te će mnogo bolje izgledati na velikom HDTV-u nego bilo koja do danas izašla DVD inačica. Nažalost, izostanak dodatnih sadržaja nešto je što nas je najviše razočaralo i sukladno tome ne osvaja našu toplu preporuku.

 

mad-max-thunderdome-award

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Stripovi.hr webshopu Kolekcionarsko izdanje sva tri nastavka na Blu-rayu je također dostupno u Stripovi.hr webshopu >>

stripovi-na-kvadrat-logo

Gledano na: Panasonic 39E6E kalibriranom LED LCD televizoru Audio: ProAc TriTower Response prednji lijevi i desni zvučnici, Mission centralni i surround zvučnici, B&W ASW675 subwoofer + Yamaha 5.1 pojačalo

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

6 komentara

  1. Malo sam dosadan, ali kada će biti recenzija 51F8500? Ako je nemaju ovi što vam davaju televizije Samsung, dogovorite se sa drugim firmama što ih imaju. Poput Ronis, Technomarket.

  2. Bravo Darko, ali je treba iscijediti i kvalitetno obraditi, pa da vidimo zašto taj tv užasno svi hvala, a možda se onda odlućim na kupnju. Za sada kako čitam ima dosta bolju zaštitu od Burn-in i IR od Panasonica.

    1. F8500 sam gledao u trgovini i mene je isto impresionirao po pitanju čistoće slike i bogatstvom boja, naravno sve bez zamućenja kako i priliči plazmi. Jedino mi malo smeta ograničen kut gledanja po visini, no to je problem samo ako nije postavljen u ravnini s očima, odnosno okomito na njih. VT60 je, standardno dobar TV i najbolje opremljen u cijelom Panasonicovom plasma lineupu za ovu godinu.

  3. U pravu si. i to mu je skoro jedina mana, taj vertikalni kut, ali tko gleda poviše njega. Imao sam GT50, ali me užasno ubijao IR, a logo od Nove tv je ostao zapečačen trajno, mada je vaš bivši recezent govorio da je to skoro nemoguče, kada se pravilno uhoda panel. Zašto želim da joj izvatide mast, jer sam je ja vidio u kući jednoga čovjeka, gdje sam nešto popravljao. Mogu da kažem da je po meni bolji SD na Samsungu , nego na Panasonicu, a tko nezna mislio bi da je LED, a ne plazma zbog svijetline. Kao daima malo Oleda u njoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!