Vijesti

DuPont gradi probnu tvornicu za revolucionarni postupak proizvodnje OLED ekrana

Iako većina zna za DuPont po svojim bojama koje se koriste od auto i avio industrije do naših domova te materijala poput Kevlara, neoprena ili Teflona, DuPont je isto tako i jedan od najvećih proizvođača esencijalnih materija za proizvodnju poluvodča.

DuPont fleksibilni OLED panel može se zaokretati u svim smjerovima prikazujući probne slike, ali i video do rezolucije 2560x1440 pixela.

Prije dvije godine, ovaj gigant s više od 60.000 zaposlenih izazvao je pravu oluju između divova CE industrije najavivši pokretanje nove tehnologije izrade OLED ekrana koja drastično smanjuje vrijeme proizvodnje i samim time cijene velikih ekrana prilagođene limitacijama tzv. mainstream tržišta. Nažalost, veliki potres u Japanu i Tsunami koji je uslijedio odgodio je izradu prototipne tvornice u Japanu gdje bi se 50″ OLED ekran mogao otisnuti u svega dvije minute, na razini s velikim LCD panelima.

Kako bi se pokušao osigurati što sigurniju izgradnju, DuPont se ipak odlučio na izgradnju tvornice u Sjedinjenim Američkim Državama. Slično kao i devet milijardi dolara teška investicija arapskog ATIC-a u GlobalFoundries tvornicu u državi New York, DuPont se isto tako odlučio za istočnu obalu, u cca. 400km udaljeni Newark u državi Delaware. U suradnji s državom Delaware, DuPont je objavio izgradnju prototipne OLED tvornice u Stine-Haskell Research Centru. Delaware će dati 920.000 dolara poreznih olakšica na DuPontovu investiciju u iznosu 30 milijuna dolara.

35 zaposlenih raditi će najmanje slijedećih pet godina na prototipnoj liniji koristeći takozvane “spraypaint” metode koje se već koriste u industriji poluvodiča. Predstavnici kompanije izjavili su da u slučaju uspjeha, masovna proizvodnja TV formata klasičnih dimenzija bi prestigla LCD po cijeni, a s ovim tehnologijom bilo bi moguće proizvoditi OLED zidove za cijenu koju je danas potrebno izdvojiti za 65-70″ TV uređaj.

Jedna od kompanija iznimno zainteresiranih za uspjeh ove probne linije jest i Microsoft, koji je nedavno otvorio vrata svog Edison Laba i pokazao kako kompanija budućnost vidi u interaktivnim zidovima, a ne klasičnim TV ekranima.

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!