3DObavijesti/ostaloReportažeVijesti

Sarajevo: Panasonic Trade Show 2011

Panasonic BiH je održao Trade Show u Sarajevu na lokaciji novo otvorenog hotela Bristol u Vilsonovom šetalištu. Proljetni Trade Show je otvorio direktor Panasonic BiH, Erdin Hastor. Sama prezentacija je podijeljena na 2 dijela, teoretski dio koji se sastojao od jezgrovitog i veoma informativnog izlaganja gospodina Hastora nakon kojeg je drugi dio prezentacije predstavljao sudjelovanje svih prisutnih gostiju u interakciji sa predstavljenim uređajima. Sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta te se tražila stolica viška što je za svaku pohvalu.

Na samom početku su predstavljeni Viera koncepti televizora, kako Plasma tako i LCD modela. Novine su brojne a mnoga poboljšanja ste mogli već vidjeti kroz mnogobrojne testove koje je HD Televizija prezentirala od početka 2011-te godine. Spomenut ćemo novu nomenklaturu same Plasma tehnologije koja sada umjesto NeoPDP panela koristi Neo plasma panele koji daju savršenu pokretnu rezoluciju od punih 1080 linija bez aktivacija interpolacijskih algoritama u vidu IFC Pro engina, bolje AR filtere u vidu High Contrast I i II Pro panela koji koriste Louvre filtere radi blokiranja vanjskog osvjetljenja i refleksije samih ekrana, bolje 2D procesiranje integriranjem u sam Viera procesor instrukcije za pravilne film i video kadence te naravno još veći kontrasti koji su na 2011 modelima ostvarljivi uz Infinite Black (Pro) tehnologiju panela.

Gospodin Erdin Hastor je ovaj put dao veći naglasak i na LCD tehnologiju u vidu E30 i DT30 modela koji koriste LED pozadinsko osvjetljenje i IPS Alpha panele 3 generacije. Ipak, naglašeno je kako Plasma modeli nude najkvalitetniju sliku. E30 model koristi BLB skeniranje odnosno Back Light Blinking koji između 2 postojeća frame-a umeće nove frameove i postojećoj 100Hz-noj interpolaciji omogućava rad na 200Hz. DT30 model koristi BLS tehnologiju koja predstavlja sinergiju 100Hz-ne interpolacije, umetanja kalkuliranih frameova između 2 postojeća uz sinkronizirano skeniranje pozadinskog osvjetljenja, što sve skupa daje IPS 400Hz LED panel koji je crosstalk free. I zaista jeste. DT30 model kao takav će vjerojatno doći kao posljednji na test ali prema onome što smo imali prilike vidjeti DT30 je dorastao zadatku u prikazu 3D pokretne slike.

Panasonic je za 2011-tu godinu predstavio 3 3D serije ST, GT i VT, te DT seriju kao jedinog 3D predstavnika LCD segmenta. Modeli će dolaziti veličinama/dijagonala od 32″ do 65″. Jasno je da više od polovine proizvoda iz Panasonic ponude posjeduje 3D podršku.

Dok je naglasak za GT30 i VT30 modele zadržan na THX 3D certifikatu prema Lucas Arts standardima, model ST30 čiju recenziju ćemo objaviti do kraja tjedna je prezentiran kao jeftino rješenje za 3D gaming. ST30 je povezan sa konzolom na kojoj se prezentirao Crysis 2 te su prisutni mogli da se isprobaju u najboljem 3D FPS-u na samoj prezentaciji.

Prezentiran je i PC 3D Gaming uz GeForce grafičke kartice te Assassins Creed 2 naslov.

Panasonic smatra da su neosporni lideri na tržištu 3D proizvoda, što su uspostavili već prošle godine sa modelom VT20, tako da je tokom današnjeg skupa mnogo više pažnje bilo posvećeno dodatnim mogućnostima novih televizora kroz Viera Connect podršku. Naime, novi Panasonic televizori omogućavaju preuzimanje sadržaja sa Interneta, aplikacija iz Panasonicove e-prodavnice, korištenja socijalnih mreža itd., podsjećanja radi, prošlogodišnji modeli su nudili samo Skype podršku, što jasno pokazuje o kako velikom iskoraku je riječ. Viera connect od ove godine posjeduje uz Twitter i Facebook aplikaciju što je must have feature koji je Panasonic implementirao u svoje aplikacije.

U segmentu Blu-ray playera, Panasonic je za ovu godinu pripremio tri nova modela, a recenziju DMP-BDT110 uređaja već ste mogli pročitati na našim stranicama. Zanimljivo je istaći da i ako je najavljeno da će u prodaji biti BDT-210 Blu-ray player, Panasonic je odlučio povući ovaj model i ponuditi BDT110 i BDT310 3D modele pored početnog 2D BD75 playera.

Sva tri modela nude podršku za Skype i druge Internet vezane servise. Vodeći model u ovoj seriji, DMP-BDT310, može se pohvaliti dodatkom senzora za izbacivanje ladice diska, jednostavnim prelaskom ruke preko senzora.

HDC-TM900 kamkorder predstavlja direktnog nasljednika HDC-TM700 modela koji je tokom prošle godine “pokupio” veliki broj nagrada od strane novinara i stručnjaka. Pored poboljšanih karakteristika snimanja pri slabijem intenzitetu svjetla, gdje smatramo da je Panasonic i od ranije bio neprikosnoveni lider, dodana je i 3D podrška nešto pristupačnije modele kao što je HDC-SD90. Drugim riječima 3D objektiv koji je prošle godine dolazio uz testiranu HDC700 kameru sada se može namontirati i na druge modele sa software-skom 3D podrškom.

Predstavljene mogućnosti Lumix fotoaparata i kamkordera u odnosu na prošle generacije su se prezentirale na dva 50GT30 modela.

Prisutni su mogli uživati i u lokalnoj premijeri VT30 televizora dijagonale 50 inča na kojem je bio, kako se moglo i očekivati, ponovo ponuđen Avatar 3D film, koji je bez ikakve sumnje industrijski benchmark po kvaliteti 3D prezentacije. Bitno je napomenuti da su prisutni imali priliku da isprobaju i nove 3D naočale, koje smo također recenzirali na našim stranicama i koje su uz VT30 model ponudile jedinstven 3D užitak prisutnima u sali.

Ovdje ćemo se osvrnuti na prepoznati utjecaj HD Televizija portala. Naime, u samoj Viera prezentaciji televizora i Blu-ray reproduktora, gospodin Erdin Hastor je prezentirao i HD Televizija portal kao najveći repozitorij podataka o Viera proizvodima, recenzijama koji pruža jedinstvenu tehničku podršku i informacije potencijalnim kupcima.

Izlaganje o našem portalu je počelo sa prezentacijom same svrhe portala, informacijama o osnutku HD Televizije i o glavnim smjernicama i ciljevima HD Televizije kao vodećeg Audio Video HD portala u regiji.

Što se Panasonica tiče, uredništvo HD Televizije je testiralo sve 2009, 2010 i trenutne 2011 modele. Prisutni u sali su mogli čuti o nagradama koje je HD Televizija dodijelila Panasonic Viera produktima u 2009-toj i 2010-toj godini.

Predstavljeni su do sada svi testirani Viera modeli u 2011-toj godini, čije recenzije možete pročitati na stranicama HD Televizije te su iznesena očekivanja da će VT30 biti proglašen referentnim modelom za 2011-tu godinu.

Pred kraj prezentacije o HD Televizija portalu, dat je naglasak na profesionalnu opremu koje naše uredništvo koristi te kako je VT30 jedini model na svijetu koji je u mogućnosti da se kalibrira aktivnom kalibracijom putem Calman Software-a čiju ćemo kalibraciju da izvedemo za nekoliko dana pri primitku Panasonicovog pulena na test.

Istaknuto je za sam kraj da se sve informacije o Panasonicovim TV i Blu-ray modelima, tehničku podršku, testove i zanimljivosti za svaki 2011 model mogu pronaći na stranicama HD Televizija portala.

Ništa manje ne očekujemo ni na Panasonic Trade Show prezentacijama koje se odvijaju u RH. Ostavljamo Vas da pogađate što se nalazi na slici ispod i ne, nije akcelerator čestica u pitanju.

Za kraj želimo da pohvalimo odlično koncipiranu prezentaciju, jezgrovito izlaganje gospodine Erdina Hastora te samu lokaciju održavanja Trade Show-a koji se ni po čemu ne razlikuje od onog prikazanog prije dva mjeseca u Londonu. Imajući u vidu da Panasonicov ured BiH radi tek od 2008 godine, prikazana standardizacija Panasonic Trade Show u Sarajevu je bila na najvećem mogućem nivou. Pogledajte video isječak televizije Pink BiH o Panasonic Trade Show 2011.

[vimeo id=”22975144″]

Panasonic BiH predstavništvo se ove godine dobro potrudilo da svojim partnerima, kupcima, elektronskim medijima i novinarima prezentiraju i demonstriraju sve najnovije Panasonic proizvode za 2011-tu godinu.

Adsense

Povezani tekstovi

9 komentara

  1. Da to i ja mogu potvrditi posto sam danas bio na prezentaciji u Banjaluci.Posebno su istakli vas sajt i uputili sve pohvale za vas rad.Ja mogu dodati samo tako nastavite.LP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!