StudijeVijesti

Studija: fizički diskovi dominantni idućih nekoliko godina, možda i cijelo desetljeće

Prema najnovijoj studiji koju je financirala tvrtka Redbox što iznamljuje diskove putem digitalnog kioska, fizički mediji su dominantni u odnosu na digitalna rješenja iz “oblaka”. Studija po imenu “The Future of DVD” je zaključila kako će fizički mediji ostati dominantni za distribuciju filmova i A/V sadržaja barem do 2015. godine. Nakon desetljeća i desetljeća fizičkih medija koje su potrošači kupovali, arhivirali, međusobno dijelili i prodavali klasičnim putem, digitalni način distribucije pred sobom ima težak put preobraćenja osjećaja posjedovanja iz fizičkog u nešto neopipljivo i u jednu ruku manje sigurnog. Ne treba posebno naglašavati kako film koji se nalazi na tvrdom disku računala možemo s lakoćom nepovratno obrisati, odnosno izgubiti u masi medija i terabajtima prostora na tvrdim diskovima, dok se DVD ili BD film u svojoj kutiji tamo uvijek nalazi i možemo ga fizički opipati. Hoćemo li za koju godinu moći opipati digitalne podatke kako bi nam proces preobražaja bio lakši?

Redbox je također izašao s podacima o broju iznajmljivanja diskova u prošloj godini – 2.4 milijarde DVD i BD diskova je iznajmljeno u SAD-u što dovoljno govori o trenutnoj popularnosti kojoj je uvelike pridonjela sve niža cijena iznamljivanja. DVD filmovi se mogu iznajmiti već po 1 američki dolar, a za neograničenu mjesečnu količinu filmova cijena počinje već od 9.99$, što je nešto više od 50kn. Prodaja Blu-ray filmova je također značajno povećana u 2010. godini, za punih 86%, što pokazuje kako će fizički mediji značajno dulje ostati u fazi tranzicije u odnosu na VHS – DVD priču prije 10 godina.

Tržište i dan danas na izbor ima dva fizička medija na kojem može pribaviti svaki film: DVD za standardnu kvalitetu ukoliko ona nije od ključne važnosti za pojedinca, odnosno HD kvalitetu na Blu-ray diskovima za još kvalitetniju sliku i zvuk. Podaci govore kako 92 milijuna kućanstava u SAD-u posjeduje DVD reproduktor, 14 milijuna Blu-ray Disc pogon, te 46 milijuna posjeduje igraču konzolu koja može reproducirati oba formata.

Iako će u narednim godinama planira mnogo veći broj televizora s internet priključkom kako bi se što više promovirali digitalni sadržaji (2014. – 70%), tek 11% televizora kupljenih između 2008 i 2011. godine može pristupiti internetu. Mnogi koji su TV kupili u tom periodu ili ranije i zadovoljni su njegovim performansama, vrlo vjerojatno neće kupovati novi televizor samo zbog tog priključka, te i dalje trebaju digitalne medije.

Udio digitalnih sadržaja 2010. godine je iznosio 13%, što je porast od 11% u odnosu na 2009., no to su tek dvije milijarde dolara koje su Amerikanci potrošili na VOD servise u odnosnu na više od 18 milijardi koliko je potrošeno na DVD i Blu-ray filmove.

Ukratko, fizički mediji su dominantni u SAD-u, a možemo sa sigurnošću reći i u ostatku svijeta jer se najveći servisi za digitalnu distribuciju nalaze upravo tamo i često nisu uopće dostupni za ostale kontinente. Iako je sve veći broj televizora s mrežnim priključkom, broj dostupnih servisa se obično svodi na one besplatne, korisnički potpomognute, poput YouTubea i Dailymotiona, dok su oni s cijelim filmovima i serijama (primjerice Hulu) nedostupni. Nedavno testirani Oppo Blu-ray reproduktor BDP-93 Nuforce Edition posjeduje integrirane Netflix i Blockbuster servise koje nismo mogli upogoniti jer se nalazimo van teritorija SAD-a, a za koji je ovaj uređaj i originalno napravljen.

Jasno da statistike koje je Redbox u suradnji s partnerima prikupio ne uključuju broj nelegalnih preuzimanja filmova i serija s torrenta i raznih hosting servisa, no i dalje ostaje jasno kako za najveću kvalitetu, trajnost i pouzdanost najbolje je rješenje kupovina DVD, odnosno Blu-ray filma.

Fons: Blu-ray

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

 1. pametna studija platiš jednako i download i film ili album na fizičkom mediju,pa bolje je onda nešto imati u ruci nikad nije teško dvd/cd izripati

 2. stvar je da malo filmova i zaslužuje da se uopae kupi,recimo ako pogledam 100 filmova možda jedva njih 20 bi volio imati za trajno mada i to je upitno,skplja prašinu,veči troškovi.

  Filmovi,opaenito multimedija je postala pre dostupna tako da stvaranje vlastitih filmoteka se više ne isplati kad taj isti film je skoro u svakom trenutku dostupan,a kako idu godine ta dostupnost ae biti i sve veča.

  1GB na hardu do?e 30 lipa i još dobiješ garanciju na taj hard,a tko daje garanciju na medije nitko.
  HDD je trenutno najbolja stvar a za par godina kad gigabajti kod SSD postanu prihvatljivi nastupa kraj bilo kakvog pohranjivanja osim u obliku SSD-a

  1. Tacno da dobijes garanciju na disk,ali kada ti crkne disk batali garanciju jer si ostao bez svih podataka na njemu, dok recimo ako imas 100 medija, neka ti crkne 30-50% (sto je gotovo nemoguce) opet ti ostane toliko ispravnog materijala.
   Moj komsija je rezonavao isto kao ti pa je sve svoje prebacio sa medija na hdd (slike, filmove itd) medije pobacao ili podijelio po komsiluku, da bi mu nakon par mjeseci riknuo disk, i ostao levat bez svega, da je barem te medije zapakova i pohranio na tavan (podrum) imao bi nesto ovako se moze slikati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!