3DVijesti

IMAX u Zagrebu otvoren projekcijom dokumentarnog filma Hubble 3D – prvi dojmovi

Kako je i bilo najavljeno početkom tjedna, prva IMAX dvorana u regiji spremna je za svećano otvorenje 14. travnja, a kako bi u spremnost dvorane uvjerili nestrpljive novinare, tzv. “opinion maker” projekcija je održana još jučer, 7. travnja. Prisutni su imali priliku po prvi puta kročiti u IMAX dvoranu financiranu privatnim novcem (za razliku od ostatka svijeta gdje takve dvorane sufinancira država), te se uvjeriti u vrhunsko vizualno i audio iskustvo koje jamče rigorozni standardi kanadske IMAX korporacije. Upravo je zbog pokušaja “ubacivanja” dodatnih foršpana netom prije projekcije i nužnosti da se dvorana nakon toga ponovno kalibrira projekcija kasnila 30-ak minuta, no jednom kada su se posjetitelji smjestili ispred golemog platna od 24,3 x 13,7 metara i u fina nova sjedala, malo kašnjenja i gužve na ulazu kao da nikada nije ni bilo.

Prije glavne projekcije 44-minutnog originalnog IMAX dokumentarca Hubble 3D, posjetitelji su mogli pogledati kratak video o tehnologiji iza IMAX-a, te foršpane za nadolazeći film Sanctum 3D, dokumentarac NASCAR 3D, te simpatičan trominutni IMAX-ov animirani film Falling in Love Again 3D.

Već nakon nekoliko minuta gledanja doista ogromnog IMAX platna dojam da se nalazite tik do osoba i stvari na platnu vas obuzme, posebno u 3D sadržajima koji su doista majstorski pripremljeni i optimirani na najvišu razinu. Više nego očit primjer je animirani Falling in Love Again 3D film iz 1971. godine, a koji na prvi pogled izgleda siromašan detaljima i nezanimljiv, no postignuta trodimenzionalnost i osjećaj da se nalazite uz likove ne može se mjeriti s 2D izdanjem kakvo možete pogledati na svome televizoru ili monitoru.

Hubble 3D je odličan materijal za prvo gledanje u IMAX dvorani jer u 44 minute nudi kombinaciju originalnih 3D snimki iz svemira, ponešto starih TV prijenosa vezanih za svemirske misije u malom formatu i na kraju – vrhunske trodimenzionalne animacije putovanja kroz svemir. Osobno, upravo su animacije najupečatljiviji dio projekcije i bilo bi dobro da ih ima više jer niti jedan astronomski atlas ili Google Sky ne mogu prikazati let po milijunima svjetlosnih godina udaljenih maglica i galaksija. Nadamo se da će još ovako kvalitetnih dokumentarnih filmova biti u ponudi našeg IMAX-a jer mišljenja smo kako statičniji kadrovi mnogo bolje izgledaju i ne umaraju oči u onoj mjeri kao što to rade filmovi.

[youtube id=”NvlbAItBdK4″ w=”600″ h=”337″]

Snimke svemirskih postaja i intervjui sa astronautima također su odlične kvalitete i problem postaje u tome što je gotovo sve na ekranu vrlo oštro i ukoliko se previše trudite da sve fokusirate lako ćete umoriti oči. Savjetujemo vam da se opustite i ako treba ponovno pogledate istu projekciju u potrazi za novim detaljima…

IMAX koristi polarizirane pasivne 3D naočale koje omogućuju da od dvije slike koje se istovremeno prikazuju na platnu informacije se pravilno dijele na one za lijevo, odnosno desno oko. Koliko smo uspjeli saznati, radi se o 0/90 polarizaciji, što znači da informacije za jedno oko su pod pravim kutem u odnosnu na one za drugo oko. Pojedini kolege nakon završene projekcije žalili su se na neugodan osjećaj u lijevom oku, što je navjerojatnije uzorovano načinom na koji informacije dopiru u jedno, odnosno u drugo oko.

Same naočale dobro stoje na glavi, za pojedince malo prečvrsto drže, no ono na što treba pripaziti jest da se ne naginje glava previše lijevo – desno jer već nakon 5-10 stupnjeva dolazi do miješanja informacija za oba oka i dolazi po pojave crosstalka. Crosstalk je vidljiv ako se pomno gleda i kada su oči posve horizontalne, primjerice na titlovima.

Na kvalitetu zvuka teško da možemo naći prigovora, spektar je idealno zasićen, niski tonovi čvrsti i na trenutke dovoljno jaki za tresu sjedalo i vas same, a višekanalni zvuk često je u funkciji. Jedna sitna zamjerka išla bi što ponekad glasnoća zna biti previsoka i uznemirujuća, no i to ovisi o osobi i sadržaju.

Sve u svemu, kvaliteta domaćeg IMAX-a nije nimalo inferiorna u odnosu na viđene dvorane u Europi, te doista možemo svakome preporučiti da pogleda barem jednu projekciju i uvjeri se u spektakl najvećeg platna i najsnažnijeg zvuka u regiji. Hoće li IMAX uspjeti kod nas ovisi ponajprije o izboru sadržaja koji će se nuditi i koliko često će se osvježavati. Obzirom da je veliki kapital uložen u opremu i licence, vjerujemo u sposobnost rukovodstva, a koje je već potvrdilo dolazak slijedećih naslova u mjesecima što slijede:

 • Sanctum 3D od 15. travnja
 • Hubble 3D od 15. travnja
 • Thor 3D od 28. travnja
 • Pirati s Kariba: Nepoznate pline 3D od 19. svib­nja
 • Kung Fu Panda 2 3D od 2. lipnja
 • Transformers 3 3D od 30. lipnja
 • Harry Potter i Darovi Smrti 2. dio 3D od 14. srpnja

Nadamo se da će uz navedene filmove uskoro doći još kvalitetnih dokumentaraca uz Hubble 3D i da će tako edukativni karakter kina dobiti na svojem utjecaju.

Izvor slika dvorane: Cropix

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

 1. Bilo je genijalno, normalne cinestar dvorane su prema ovome kao da TV gledate. Jedino sto je stvarno na trenutke preglasno, djevojka do mene je svako malo pokrivala usi rukama. Ali je zvuk zato kristalno cist.
  I da, naocale su puno bolje od onih iz “normalnog” cinestara, imaju veca “stakla” (polarizirajuca plastika) pa se ne vidi rub, kao na onima iz cinestara, jedino sto malo lose stoje, previse su nakosene prema dolje, pa kad se normalno stave naslonjene su na vrh nosa… doduse, vjerojatno je tesko napraviti naocale koje bi svima stajale, pa je ovo jos i dobro.

 2. Vjreojatno su nabili glasnoau baš zato jer je bilo za novinare. Radio sam u cinestaru i obično kad su takve neke posebne prilike vole ga posebno odvrnuti.

  1. Očito nikada nisi bio u imaxu pa nisi čuo kako ga odvrnu. U americi prije svake predstave 10 min rade prezentaciju moći audio sustava koji je stvarno nešto najmočnije što sam ikada čuo …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!