Audio-video uređajiVijesti

Sharp, Pioneer i Buffalo prvi predstavili svoje BDXL snimače

U lipnju ove godine udruženje Blu-ray Disc Association je objavilo specifikaciju za nove Blu-ray medije kapaciteta 100, odnosno 128GB. Novi mediji nisu kompatibilni sa starim uređajima, a isto vrijedi i u drugom smjeru, što je dodatni faktor radi kojeg će proces prihvaćanja novog medija biti dodatno usporen. Obzirom na to da je dvoslojni BD medij kapaciteta 50GB za sada dovoljan filmskim studijima da na njega snime i najduža ostvarenja u punoj HD razlučivosti uz kvalitetan HD zvuk, jasno je kako su prvi BDXL uređaji snimači namijenjeni pohrani velike količine podataka. Tako je Sharp za japansko tržište najavio dolazak ultra-tankog linijskog BDXL snimača i BD 3D reproduktora za sredinu prosinca ili početak iduće godine, a Pioneer i Buffalo su predstavili svoje BD-ROM-ove za računala.

Dok je Pioneer predstavio svoj BD-ROM za internu primjenu putem SATA priključka (model BDR-206MBK), Buffalo nudi dvije inačice svojeg proizvoda: jednu za internu (SATA BDRXL-6FBS-BK), a drugu za vanjsku primjenu putem USB 2.0 sučelja (USB 2.0 BRXL-6U2). Malo nas brine koliko će snimanje 128GB podataka trajati putem uskog grla USB 2.0 specifikacije, a umjesto koje bismo radije vidjeli novu USB 3.0 varijantu.

Pioneer i Buffalo nisu mnogo uložili u dizajn prednjih maski i ako zaboravimo Pioneer-ovo ime otisnuto u sredini ispod ladice, uređaji su identični. Iako razumijemo da su ovo prvi modeli nove tehnologije, smatramo da je prošlo vrijeme odviše pojednostavljenih prednjih maski s najobičnijom LE diodom koja podsjeća na stare 5.25″ disketne pogone.

Datumi dolaska na tržište i cijene nisu poznate, no pretpostavljamo da bismo do kraja godine mogli imati prve modele u prodaji.

Fons: Engadget/TrustedReviews

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

  1. i ja sam se nedavno prebacio na usb mislim da je optika mrtva tehnologija osim za original filmove i glazbu,ja kao zagriženi kupac glazbe sam jedva dočekao pad kupovine cd-a jer im je napokon drastično pala cijena na amazon uk,ovo može samo poslužiti kao trajni backup važnih podataka a za multimediju i slično najbolje je rješenje usb

  2. Super, kada ti rikne DVD zijanis 4,7G, a kada ti ovo cudo rikne pogubis sve sto si dugo skupljao.
    A sto se USB-a tice, meni je vise stikova pocrkalo nego optickih medija (koje cuvam po propisu).

    1. Meni je baš obrnuta situacija, dosta starih CD-a, posebno marke Princo dobilo zelene mitesere i više ne rade. Na istom stalku imam Traxdata Gold CD-e iz 1995. ili ’96 i unatoč svim oteaenjima rade bez problema. Niti jedan od 10-ak što ih se skupilo USB stickova još nije zaboravio što su nule i jedinice…

  3. Princo cd ili dvd nevalja kada izadje iz fabrike, a ne nakon nekog vremena.
    Kada kazem opticki medij nemislim na te divlje firme nega na Verbatim, JVC, Sony, itd.

  4. ovaj ae ure?aj vjerovatno koštati 1000 -2000 kn za te pare kupiš eksterni hdd od 2 gb,a gdje su tek mediji,optika je definitivno mrtva za mulimediju osim originala koji su ipak u prednosti pred digitalnim downloadom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!