Audio-video uređaji

Recenzija [Digital Versus]: Sony Bravia KDL-46V5500 HDTV

sony-bravia-kdl-40v5500-lcd-tv

Sony-jeva V serija televizora je tradicionalno pozicionirana u srednju klasu ponude ovog proizvođača i iz tog razloga V5500 ne uključuje Motionflow 100 Hz tehnologiju, unatoč tome što predstavlja značajan napredak u odnosu na V4500 model–posebno sada kada je to Full HD ekran s 1920 x 1080 piksela umjesto njih 1366 x 768 px kod svoj prethodnika.

Kvaliteta izrade i dizajn

Ovo nije sve. V5500 također je dobio Ethernet port koji omogućuje povezivanje na DLNA kompatibilne mreže, pružajući pristup MP3 glazbi, slikama i videu. Applicast funkcija nije uključena–ona i dalje ostaje poslastica rezervirana za skuplje modele–što znači da V5500 ne može pristupiti internetu.

Osim toga, niz značajki ovog modela je prilično zaokružen, s XrossMediaBar sučeljem prvi puta viđenim na PS3 konzoli u svojem najboljem izdanju. Dok je USB priključak dobar za MP3 glazbu i JPEG slike, uporno je odbijao reprodukciju DivX filmova koje smo iskušali–baš kao i bilo koji drugi video format koji smo isprobali.

Daljinski je jednostavan za korištenje, no nema pozadinsko osvjetljenje.

Kvaliteta slike

Ako jedva čekate da usporedite novi V5500 sa svojim prethodnikom, odmah ćemo vam reći kako se naš postupak testiranja promijenio od vremena kada smo testirali V4500. Sada postavljamo svjetlinu TV-a na 200 cd/m² umjesto 150 cd/m², što znači, primjerice, da će crna boja na V5500 djelovati umjetno svjetlija u odnosu na onu s V4500 modela. U praksi, oba ekrana su vrlo slična–osim rezolucije, naravno.

Izmjerili smo razinu crne boje od 0.12 cd/m², što je prošle godine bio odličan rezultat, no za ovogodišnje modele spada tek u srednju klasu. Kontrast je dosegao od 1500:1 i 1600:1, što bi trebalo osigurati dobru kvalitetu slike. Ovo potvrđuje solidan status ovog televizora s obzirom da tek najbolji postižu 2000:1, dok najgori padaju ispod 1000:1. Još bolje, TV ima još jedan trik u rukavu, a taj je mogućnost pojačavanja pozadinskog osvjetljenja na maksimalnu vrijednost od 316 cd/m², što je savršeno za gledanje u jako osvjetljenoj prostoriji.

Jedna od lošijih karakteristika Sony-jevih modela, a na koju uvijek pripazimo, jest “clouding” odnosno izbijanja pozadinskog osvjetljenja. Nismo uočili ništa neobično na ovom modelu, te je slika bila savršeno homogena. Kutevi gledanja su također biti prilično široki za jedan LCD televizor.

Na kraju dana, glavni nedostatci V5500 modela su pojava duhova i činjenica da ne posjeduje Motionflow sustav. Bez 100 Hz načina rada, duhovi su vidljivi u panoramskim snimkama, pri pomicanju vodoravno ili okomito. Motionflow bi unio nešto više fluidnosti filmovima, a koji nekada izgledaju trzavo. Činjenica da ne posjeduje ovu tehnologiju nije zapravo problem jer smo se navikli godinama gledati TV bez nje; no da je ukomponirana u ovaj model bi definitivno dalo jednu novu snagu.

U praksi, slika na SD i HD kanalima je odlična, dobrog kontrasta, preciznih boja i svjetline jednoliko raspoređene među različitim bojama. Pojava duhova je vidljiva samo u određenim slučajevima poput pomicanja teksta po ekranu ili u panoramskim snimkama.

V5500 je dakle odličan izbor za svakoga tko želi kupiti dobar TV, a pritom ne potrošiti malo bogatstvo.

Kvaliteta zvuka

Kvaliteta zvuka na V5500 nije na razini najboljih televizora, no svakako je iznad prosjeka. Važno je napomenuti kako je kvalitetu uvelike poboljšalo bolje pozicioniranje zvučnika s prednje strane, što znači da ćete sve frekvencije jasno čuti, umjesto zbunjujuće jeke koja se odbija od zida iza televizora.

Potrošnja energije

Televizor je dio nove generacije koja praktični ne troši energiju dok je u standby-ju, zapravo ispod 0.1 W. Kada je upaljen, potrebno mu je 147 W za rad, što je vrlo dobar rezultat i odličan u usporedbi s modelima od prije tri godine. Tada nije bilo ništa neobično da 82 cm veliki TV troši isto, ako ne i više, energije od onog dijagonale 117 cm.

Prednosti
– odlična slika solidnog kontrasta
– dostupna moćna svjetlina

Nedostaci
– nema Motionflow tehnologije
– prisutni duhovi na slici

Bez da se proglašava kao najbolji od ponuđenih, V5500 je odlična alternativa za svakoga tko želi obratiti pažnju na troškove. Razuman je odabir ako ne želite izdvojiti više novaca za najbolje ponuđene modele.

Recenzija originalno objavljena na Digital Versus stranici, prevedena uz dopuštenje.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!