Vijesti

Sony (video prezentacija): 3D – 1080p dual stream će ipak biti omogućen na PS3 konzolama

3d

Iz Sony-a je došla odlična vijest koja potvrđuje superiornost i opravdanost kupovine PS3 konzole. Naime, iako je prvobitno najavljeno da će dual 1080p stream biti podržan samo putem HDMI 1.4 standarda, Sony se odlučio za omogučavanje 3D prikaza upravo putem potpune 3D specifikacije putem firmware-a koji će izaći sredinom ljeta. Sjetite se da je HDMI 1.3b standard ograničavao Sony PS3 konzolu na 1080i (interlaced) dual stream.

Firmware će omogućavati da se dual stream u punoj 1920×1080 rezoluciji s progresivnim načinom skeniranja pošalje putem HDMI 1.3b specifikacije kako na starim “fat” tako i na novim “slim” PS3 konzolama.

Pročitajte više u nastavku.

3d-ps3

U slučaju da ne instalirate novi firmware nećete moći pokrenuti 3D Blu-ray diskove na PS3 konzoli, u slučaju uspješne instalacije firmware-a koji donosi podršku za 3D moći ćete pokrenuti 3D diskove i u 2D izvedbi s tim što će software omogućiti čitanje podataka za samo lijevo oko “left eye stream”, odnosno 2D prikaz. Isto pravilo vrijedi i za 3D igre.

U samom firmware-u postojat će opcija da li želite da gledate 3D Blu-ray disk u 2D ili 3D izvedbi. S obzirom na činjenicu da su 3D blu-ray playeri najskuplji playeri tog tipa na tržištu ovo je zaista nevjerojatan potez Sony-a koji će vam sačuvati i do 400 eura koje bi ste potrošili u slučaju stand-alone 3D blu-ray playera.

sony-plan

3D strategija koja postavlja PS3 konzolu kao velikog konkurenta stand alone Blu-ray playerima će predstavljati veliki problem ostalim brandovima. Naravno, sve ostale pogodnosti koje sa sobom donosi HDMI 1.4 standard od ethernet mogućnosti do ARC funkcije neće moći biti omogućene na PS3 konzolama no opravdavaju li zaista ove nove funkcionalnosti kupovinu 3D Blu-ray playera, odlučite sami.

Napomena: Za sve one koji imaju priključenu PS3 konzolu na AV receiver:

 • dosadašnji AV receiveri nemaju mogučnost 3D pass-through-a, što znači da neće te dobiti sliku na televizoru nakon instalacije novog firmware-a. U ovom slućaju imate 3 opcije.
 • prva bi bila priključiti PS3 na 3Dready televizor za gledanje 3D blu-ray diskova.
 • druga je da kupite nove HDMI 1.4 AV receivere koji imaju mogučnost propuštanja 3D signala poput Onkyo 608 modela.
 • treća je da isključite 3D opciju iz XMB izbornika te da gledate 2D sadržaj.

3d-2

Što se igara tiče mnogi naslovi će biti u 3D-u, dok će neki stariji naslovi u vidu update-a dobiti 3D mogućnosti. Kako je najavljeno uz Gran Tourismo 5 Prologue igru će se isporučivati i 3D naočale osvježenog dizajna.

sony-playstation-3-gran-turismo-5-3d-glasses

Za kraj, kolege sa FlatPanela su snimile press konferenciju koju je Sony održao u Copenhagenu gdje je Sony-ev glasnogovornik u detalje objasnio nadolazeće 3D tehnologije i 3D podršku za PS3 konzolu.

Sony 3D Experience part 1: 3D introduction

Sony 3D Experience part 2: 3D in depth

Sony 3D Experience part 3: 3D PlayStation & blu-ray

Adsense

Povezani tekstovi

7 komentara

 1. Pa onda bi to moglo da se realizuje na vecini blu ray playera, ako nije izricit zahtjev posjedovanje HDMI 1.4 izlaza.

 2. to znači i HTPC i razni ostali mrezni čitači i ripanje i piratluk i sve ono sto prati običan video sadrzaj, sta ste mislili da ae to bit neka eksluziva za povlaštene, masovnost donosi kapital ne entuzijasti, jednom ae probat svatko, za stalno neae koristit nitko.

 3. [quote]S obzirom na činjenicu da su 3D blu-ray playeri najskuplji playeri tog tipa na tržištu ovo je zaista nevjerojatan potez Sony-a koji ae vam sačuvati i do 400 eura koje bi ste potrošili u slučaju stand-alone 3D blu-ray playera.[/quote]

  3D blu-ray player mi je sigurno bio prvi na listi…
  Eto, baš dobro da nisam dosad kupio blu-ray player, možda ipak kupim PS3.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!