Audio-video uređajiDVD, Blu-ray i Ultra HD Blu-ray reproduktoriRecenzije

Recenzija [Blu-ray player]: Oppo NuForce BDP-83SE

Video performanse

5-star

Kada u sustav povežete uređaj za čiju je obradu zadužen Anchor Bay-ev Video Reference Series (VRS) čip, tada možete očekivati mnogo, a upravo je takve performanse Oppo NuForce BDP-83SE i pokazao. VRS će tako svoje mogućnosti pokazati pri deinterlacingu (reprodukciji “i” sadržaja), otklanjanju nazubljenih rubova, skaliranja prema gore SD materijala (DVD, DivX), 24p reproduciji, poboljšanju detalja slike itd. Spears & Munsil testni Blu-ray disk koji se prilaže uz ovaj uređaj zorno će prikazati što sve ovaj uređaj može.

Test smo proveli spajajući uređaj na nekoliko HD zaslona, između ostalog na Philips Cinema 21:9 rezolucije 2560 x 1080, Panasonic HD Ready LCD rezolucije 1366 x 768, te također na Viewsonic LCD monitor rezolucije 1920 x 1080. Za usporedbu smo koristili Sony PlayStation 3 konzolu i Sharp HP-BD20S Blu-ray reproduktor.

oppo-1080p

Test HD sadržaja sastojao se od pregleda nekoliko Blu-ray filmova, te priloženih testnih diskova i HD HQV Benchmark-a koji HD Televizija koristi za testiranje televizora. Kod prikaza 1080p sadržaja na zaslonu iste rezolucije iznenađenja nije bilo – slika je bila oštra, linije čiste i balans boja u skladu s onim na koji nas je naviklo gledanje na drugim Blu-ray reproduktorima. Situacija se mijenja kada se pozovu konfiguracijski izbornici koje Oppo nudi, a unutar kojih je moguće podesiti razne parametre slike, između ostalog redukciju šuma, poboljšanje detalja i bridova, kao i zasićenje. Igranjem s ovim postavkama uspjeli smo smanjiti šum i zasititi boje po vlastitom ukusu na Blu-ray naslovu Lady in the Water, filma koji nas i nije posebno oduševio svojom prezentacijom. Mogućnost finog podešenja parametara omogućuju da dodatno kalibrirate prikaz van granica koje sam HDTV nudi, što je za videofile veoma važna informacija.

Reprodukcija Batman: The Dark Knight i Spiderman 3 diskova pokazala je širok spektar boja i nijansi, detalja u sjenama kao i precizno odvajanje pojedinih bridova u kadrovima, što se jasno može uočiti kod kvalitetnijih i dobro kalibriranih televizora. HD Ready zasloni također pokazuju bolje performanse, no najznačajniji dokaz kvalitete ugrađenog čipa daje upravo dobar full HD ekran.

oppo-ea-deinterlacing-hd

Nakon što smo se pozabavili s full HD materijalom, odlučili smo provjeriti kako je riješeno skaliranje isprepletenog sadržaja, odnosno je li na razini i bolje od ostalih Blu-ray reproduktora s kojima smo se susreli. Za test nam je odlično poslužio “Bridge” test na Spears & Munsil testnom disku, a na kojem se vrlo lako može utvrditi kvaliteta ugrađenog skalera. Test je pokazao izvrsne performanse, nazubljenost zastave koja se viori na vjetru je bila gotovo neprimjetna, dok su čelične sajle mosta zadržale svoju linearnost i nisu se preklapale.

oppo-ea-deinterlacing

Što se obrade SD signala tiče, Oppo NuForce BDP-83SE nudi uistinu izvrsne performanse koje se mogu uspoređivati sa samostojećim skalerima na tržištu, no također odnosi pobjedu kada je u pitanju stabilnost prikaza, oštrina i zasićenost. Brojne opcije podešavanja koje uistinu imaju utjecaja na prikaz dodatno učvršćuju poziciju ovog uređaja kao trenutno najboljeg linijskog Blu-ray reproduktora dostupnog na ovim prostorima.

oppo-1080p-2
720p MKV

24p reprodukcija također je ovdje, a Oppo NuForce BDP-83SE nudi i dodatne postavke za konfiguriranje ukoliko želite do detalja upravljati s takvim prikazom. Ono što smo također primjetili tokom testova, posebice onih SD sadržaja, jest stroga forma prikaza okvira slike i izuzetna glatkoća reprodukcije koja je istovjetna broju sličica u sekundi u video zapisu. Tako su filmovi izgledali izuzetno prirodno i fluidno, bez ikakvog trzanja ili preskakanja okvira slike.

Što se video mogućnosti tiče, Oppo NuForce BDP-83SE se pokazao izvrstnim i možemo ga slobodno smatrati referentnim uređajem za testiranje video kvalitete.

Za kraj moramo napomenuti kako nas je uređaj oduševio tipkom Resolution na daljinskom upravljaču, a putem koje se poziva izbornik koji nudi odabir rezolucije izlazne slike. Tako možete za bilo koji materijal podesiti koju izlaznu rezoluciju želite, te na taj način definirati koja će komponenta raditi deinterlacing i skaliranje slike. Izvrsno napravljeno i vrlo jednostavno za upotrebu.

Audio performanse

5-star

U odnosu na Special Edition varijantu, NuForce izdanje nudi značajno poboljšane analogne stereo i 7.1 izlaze za čiju je digitalno-analognu konverziju zaslužan Sabre32 pretvarač čije ime nije strano u audiofilskim vodama. Upravo smo iz tog razloga odlučili osim HDMI konekcije iskoristiti analogne izlaze i poslušali dosta materijala ne sustavima različitih cjenovnih kategorija. Kao predstavnika pojačala ulazne klase iskoristili smo već ostarjeli Technics SA-DV950 receiver i Mission M72 zvučnike i B&W subwoofer, zatim nešto ozbiljnije Denon PMA-700AE stereo pojačalo povezano na KEF IQ3 bookshelf zvučnike, a kao predstavnika visoke klase iskoristili smo slušaonu tvrtke Sonus Art, te tamo sustav poslušali na slijedećem kompletu:

 • Zvučnici B&W 804S
 • Pretpojačalo Rotel RC 1580
 • Pojačalo snage Rotel RB 1582
 • Ožičenje Nordost Red Dawn

oppo-nuforce-audio-test

Za usporedbu u salonu nam je pomogao Philips-ov Blu-ray reproduktor BDP-7300, također spojen istim kabelima na pojačalo.

Ukratko možemo reći kako Oppo NuForce BDP-83SE zvučao sve bolje i bolje kako smo ga spajali na kvalitetnije komponente, a ovo se posebice odnosi na ukupnu zaokruženost zvučne scene i preciznost tonova. Tamo gdje je Philips BDP-7300 prikrivao dio tonova i kvario zvučnu pozornicu unošenjem sivila, Oppo NuForce je skladno odradio svoj posao pravilnom zastupljenošću svih tonova. Pozicija Allana Taylora u “Beat Hotelu” na Dynaudio testnom disku “Feeling Music” je bila precizno postavljena točno u centar između zvučnika, tonovi gitare čisti i bez zamućivanja, a akustika ambijenta idealno pogođena. Glas Dianne Krall nas je oduševio čistoćom i muzikalnošću, baš kao i nis vokalnih izvedbi na Telarc-ovom testom disku broj 2.

Ukratko, Audio CD-i su zvučali iznenađujuće dobro i vjerujemo da bi mnoge iznenadila činjenica kako nisu reproducirani s dediciranog CD reproduktora već s Blu-ray uređaja koji s jedne strane čita posve ne-audiofilske formate poput MP3-a, no s druge strane koji mu se god format ponudi od istog će pokušati izvući najviše.

oppo-nuforce-display

Za kraj smo poslušali i DVD Audio disk Dire Straitsa, a koji je pokazao benefite većeg uzorkovanja (samplinga) i rezolucije u odnosu na klasičan Audio CD. Pozornica, čistoća visokih i tonski vrlo balansirano srednjetonsko područje uz čvrst bas koji je jasno prisutan kada je to potrebno, sve je to na vrlo visokoj razini i u audiofilskim vodama zasigurno bi mnogi zastali da pobliže poslušaju što ovaj uređaj može.

Oppo NuForce BDP-83SE posjeduje “Pure” način rada, a koji je najbolje usprediti s poznatim “Source Direct” načinom rada kod mnogih pojačala. Ukratko, pritiskom na istoimenu tipku zaslon se gasi, video izlazi također, a napajanje usmjerava isključivo u komponente posvećene obradi zvuka. Uz naše pokušaje da čujemo razliku između klasičnog i “Pure” načina, isto nam nije pošlo za rukom.

Korištenje HDMI izlaza kod oba reproduktora nije pokazalo razliku u zvuku.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

41 komentara

 1. Ne sumnjam u kvalitetu i performanse ure?aja al ne kužim čemu dat 9 tisuaa za player kad filmova nema u blue ray-u a audio ne sjeaam se kad sam kupio zadnji cd .

 2. Filmova nema na blu rayu ? Stari gdje ti živiš ? U HR je do danas izašlo preko 300 naslova na blu rayu a gotovo svaki novi naslov izlazi paralerno na oba medija. Uz sve to sve velike filmske kuae izdaju svoje blu ray naslove u HR. Naravno ako su ti kod nas preskupi na raspolaganju ti je cijeli net gdje možeš kupiti gotovo sve što ti padne na pamet …

  1. Kupio sam pet filmova povoljno al nemam tolko love da kupujem filmove koje pogledam 2 ili 3 puta ,da ima u videotekama to bi bio pun pogodak ovak sve mi se čini da to možda i nema neku buduanost kod nas pa svi živi skidaju s neta više niko ne posu?uje ni dvd-ove u videoteci .Kad god do?em niš nije posu?eno od novih filmova a frend koji vodi vidoteku veli da je situacija teška koma.

   1. pa naravno da ima u videotekama. Svaka normalna videoteak ima preko 200 blu ray naslova a svaki novi a film izlazi paralerno na oba medija. Ne bidim što je tu sporno ?

    1. znači 99% videoteka u rvatskoj su nenormalne jer nemaju blu-ray filmove u ponudi,možda videoteka u centru zagreba ima toliko naslova na BD-u ali u ostalim gradovima sve kupa nema 200 komada kad bi ih sve obilazili i brojili komade

     1. pa naravno da su nenormalne ili jednostavno rečeno loše. Zašto se uopae zove videoteka ako ne može ponuditi filmove na dva media koji trenutno postoje ? Nekada su filmovi izlazili paralerno na vhs-u i dvd-eu pa je bilo filmova na ta oba media. pa ne vidim razlog da tako ne bude i danas. Što se centra grada tiae prevario si se . Prije aeš naai filmove na periferiji zagreba nego u centru. što da ti ja radim što ne živiš u zagrebu. No rasprava se nije vodila oko centra i videoteke vea o oppu i o onome što bi čovjek na njemu gledao a tu je stvar vrlo jednostavna. Nikada veai izbor filmova za manje novca. Danas sam dobio na mail ponudu od sendita koji nudi filmove na blu rayu za 50 kn. Ako je to puno onda ne znam ….

     1. pa evo ja imam preko 200 naslova na blu rayu i blizu 200 igri na PS3 .Naravno i sve hitove na oba media …
      sada ne znam u kojem si dijelu grada , ja sam N.Zgb.

  1. zašto govoriš u množini ? domaai zastupnik je prvi dan prodao sve ure?aje tako da moraš čekati novu pošiljku ako ga želiš kupiti …

   1. Bio sam u dve videoteke u N.Zagrebu ,jedna središče i druga u botincu imaju blue ray filmove .Ova u botincu ima respektabilan izbor pogotovo najnovijih naslova a i starih hitova ima dosta me?utim tu me nisu htjeli upisat zbog toga što nisam iz kvarta što je i razumljivo ali zato sam upisan u središče .Provjerio sam SENDIT i moram priznat da je ponuda super a pogotovo cijene koje idu od 40kn pa na gore samo neznam dal na carini deru .Me?utim premalo ljudi traži blue ray u videotekama i zato vlasnici ne kupuju filmove u prosjeku tri ili četri člana .

    1. Ako nisi iz kvarta uobičajeno je ostaviti polog prvih nekoliko puta da se uvjerimo kako si o.k. član.
     Nakon toga možeš posu?ivati kao i svi ostali članovi. No ako imaš želju posu?ivati filmove i normalan si član zatraži curu da me zovne pa au te upisati. Mislim da trenutno nitko u Zgb nema veai izbor blu ray filmova od mene … Zahvaljujem na pozitivnom komentaru. Ovaj tjedan dolazi novih desetak naslova na blu rayu

 3. Prvenstvena namjena ovog ure?aja je zamjena svih ostalih playera u sistemu zbog izvrsne audio sekcije i čitanja Hi-Res formata kao što su SACD i DVD-Audio. Za sve ostale, kojima je video primaran, jeftinije varijante BD-83 i BD-83SE su sasvim dovoljne. Na žalost zbog ogromne potražnje u Americi, odgo?en je njihov početak distribucije u EU.

 4. movie kolko sam shvatio ti imas, ili radis u videoteci sa velikim izborom blue ray naslova? se moze znat o kojoj se videoteci radi?

  1. pa eto , razotkrio me soprano nekoliko postova iznad. Kako je i sam rekao , cura ae od svakog novog člana koji nije iz kvarta zatražiti polog. No možete se pozvati na mene i ovaj portal pa aemo zainteresirane upisati. Osobno sam veliki zaljubljenik kuanog kina tako da aete uz mene još jako dugo moai uživati u svim izašlim naslovima na blu rayu u HR. Za razliku od drugih koji kupuju samo nove naslove kod nas možete naai sve naslove koji su izašli u HR Biti ae mi drago ako ovaj sport interesira još nekoga osim mene …

   1. ja i dalje ne znam o kojoj se videoteci radi, ni ime videoteke, ni adresa. samo sam shvatio da se nalazi u botincu jel? ako je zbog neceg problem javno objavit te stvari, potrazi me na forumu pod istim nickom i onda na PM daj sve potrebne informacije. nisam iz novog zagreba, i shvacam provjeru adrese pri uclanjenju, ali ako kazes da se mogu i drugi uclanit to bi mi bilo jako drago posto sam zaista zaniteresiran za upravo to – videoteku sa mnogo blue ray naslova.

  1. Dobili smo službenu informaciju. Kod ure?aja koji dolaze u EU region free zahvat je vea napravljen i nije ga potrebno naknadno raditi. Zato na njima i piše regija 1 za DVD (SAD), te A (SAD) za Blu-ray, a svi filmovi normalno rade iz ove regije. Na taj način su željeli (i uspjeli) zaštititi EU distributera.
   Kada se kupi Oppo preko neta iz Amerike ne dobiju se dva interna kabela i ure?aj radi samo sa diskovima za Ameriku. Nakon toga ako se kontaktira Oppo i traži ta dva kabela oni lijepo kažu da se slikate :)

 5. ja jednostavno ne znam koja je svrha ovako skupog blu ray playera,u hrvatskoj ponuda filmova je mala a ako ih ima tad su skupi,a i sad dolazi 3d pa ae oppo za max dvije godine biti zastarjeo,a i ja bih ra?e kupio kvalitetan cd player za 7-8 000 kuna mislim da bih dobio puno bolji zvuk i neki ne baš skup blu ray player,koja je svrha što može vrtiti sacd ili dvd-a kad tih naslova ima jako malo a i veainom su audiofilska izdanja,ili je još najbolja solucija neki sasvim solidni blu ray i kvalitetan dac po meni je to još najbolje rješenje

  1. Ponuda BD-a kod nas iz mjeseca u mjesec raste, a ako vam količina naslova i cijena ne odgovara, uvijek imate Amazon, Sendit i ostale web trgovine gdje možete nekoliko puta jeftinije doai do originala. Oppo je vrhunski ure?aj, kako za gledanje Bluray filmova i MKV-a, tako i za slušanje glazbe. Mislim da je i za veainu audiofila sasvim dovoljan, barem za one koji zapravo i imaju nešto od opreme o kojoj se u tim krugovima vode neprekidne rasprave. Što se 3Da tiče, on je definitivno došao, no pogledajte audio svijet: jel stereo izumro nakon dolaska 5.1 zapisa? 2D filmovi ae još duuuugo biti aktualni…

  1. Vjerujem da su slično razmišljali mnogi kada je nakon mono zvuka stigao stereo – što ae nam dva izvora zvuka kada informaciju dobivamo sasvim dobro i iz jednog. Preveliki su ulozi u 3D da bi to propalo. Neae to još neko vrijeme biti mainstream format, no svakako je next big thing.

 6. Tako je bilo sa mini discom – propao
  betamax – propao
  DAT – propao
  surraund – propao
  Laser Disc – propao
  i ima toga jos pa je sve otislo u vjecna lovista.
  Mene licno neineresuje da gledam tv i hodam po kuci ko kreten sa nekim cvikama, i jos ako ti neko dodje u goste onda ste skupina debila koja se gura oko tv-a da bi vidjela fol neku trecu dimenziju (ono sto sam gledao nije me impresioniralo nimalo samo me je glava bolila tri dana), ali svaka roba ima svoga kupca ili ovcu pa neka navale.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!