Home » Obavijesti/ostalo » Upozorenje: HD televizori na udaru hakera!

Upozorenje: HD televizori na udaru hakera!

Vrlo uznemirujuće upozorenje stiglo je u redakciju HD Televizije od nekoliko distributera HDTV prijamnika u regiji, te smo zamoljeni da ga odmah objavimo kako bi svi vlasnici televizora bili upozoreni i zaštitili svoju opremu od opasnog napada hakera. Na udaru su svi HD Ready kao i fullHD televizori, bez obzira na proizvođača i godinu izlaska, radi se o rupi u specifikaciji HDTV grupe, a koju su napokon otkrili zlonamjernici. Pročitajte u nastavku o čemu se radi!

Dobro je poznato da je HD Ready televizor u stanju prikazati HD rezoluciju, bilo 1280×720 ili 1920×1080, te ju skalirati na svoju nativnu. Kod fullHD zaslona skaliranje se ne događa na 1920×1080 rezoluciji, nego na svim nižima procesor ulaznu rezoluciju pretvara na svoju nativnu, dakle kao i HD Ready dolazi do skaliranja na razlučivost zaslona. Upravo je pitanje skaliranja i uzrok problema koji mogu potencirati hakeri, a to postižu tako da putem specijalnog daljinskog upravljača pošalju prvo signal da TV promjeni rezoluciju u 1920×1080, a zatim da isto vrati na 1×1 piksel, što kod 99% skalera u televizorima uzrokuje blokiranje usljed nemogućnosti izvršenja ove zadaće.

Sve što napadaču treba jest nekoliko sekundi ispred vašeg zaslona da pošalje ovakav signal i napravi kvar koji se u trenutku pisanja ovog članka drži nepopravljivim! Na slici dolje možete vidjeti kako jest ovaj specijalni daljinski upravljač minimalnih dimenzija i vrlo se lako može sakriti u džep ili rukav!

Na udaru su posebice trgovački centri, no i svi vlasnici u domaćinstvima, posebno ako vaš TV gleda na cestu!

Rješenje problema za sada nije poznato, no distributeri jamče kako će problem biti otklonjen u novoj verziji firmware-a koju će izvršiti o vlastitom trošku i u vašem domu!

About HD Televizija team

Članak Igora i Darka Hlušičke.

8 komentara

  1. preživit’ ae se i to,na koncertu u2 ,3dan, s barakom O,uz najmilije

  2. Još samo da nije datum objave 1.4…

  3. :):):):) APRILILILILILILILILILILILILILI

  4. Naravno, prvotravanjska šala!

    Ispričavamo se svima kojima smo prouzročili bilo kakav strah za svoj TV…nadamo se da ae se danas pretvoriti u smijeh! ;)

  5. Hehe, neki su ovo ipak ozbiljno shvatili i tražili me ak im mogu nabaviti takav daljinski… LOL

  6. U nedostatku smislenog i ovo je dobro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*